Rusija će ove godine obuzdati inflaciju

Moskva
11 komentara

Inflacija u Rusiji će ove godine biti niža, jer će vlada skoro ispuniti svoj cilj od 4,0 do 4,5 odsto, izvještava u ponedjeljak Bloomberg Economics, pozivajući se na Aleksandra Isakova, svog vodećeg stručnjaka za Rusiju i centralnu i istočnu Evropu.

Isakov je rekao da će, ako centralna banka zemlje izbjegne naglo smanjenje ključne kamatne stope sa sadašnjih 16%, inflacija indeksa potrošačkih cijena biti u skladu s ciljevima.

„Ključna stopa Banke Rusije je dostigla vrhunac. Sljedeći posao kreatora politike je izbjegavanje preranog ublažavanja. Dok se većina centralnih banaka suočava sa istim zadatkom 2024. godine, Banka Rusije ima novo iskustvo o tome koliko bi ova greška mogla koštati. Njegovo ublažavanje unaprijed u 2022. dovelo je do pada rublje i dovelo do utrostručenja rasta cijena od ciljane inflacije od 4% u 2023. Ako zadrži referentnu stopu iznad 12% tokom 2024., inflacija će se smanjiti na 4,7% na godišnjem nivou u decembru 2024.“, navodi Isakov u najnovijem kvartalnom pregledu globalne monetarne politike Bloomberg Economicsa.

Banka Rusije je više nego udvostručila ključnu stopu u 2023. na 16% u nizu uzastopnih povećanja, navodeći kao razlog visok inflatorni pritisak. U decembru je regulator signalizirao da se možda bliži kraj ciklusa zatezanja. Guvernerka Centralne banke Elvira Nabiullina upozorila je, međutim, da će „sve dok ne budemo uvjereni da postoji stalan silazni trend rasta cijena i inflacijskih očekivanja, ključna stopa ostati visoka onoliko dugo koliko je potrebno. ”

Prema zvaničnim projekcijama, godišnja inflacija je dostigla 7,5% u 2023. godini, što je značajan pad sa 11,94% zabeleženih 2022. S obzirom na monetarnu politiku zemlje, godišnja inflacija u Rusiji će se smanjiti na 4%-4,5% u 2024. i ostati blizu 4% % odatle dalje, predviđala je centralna banka prošlog mjeseca.

Regulator bi mogao početi da snižava stopu u martu ili aprilu, rekao je Isakov u decembru u analizi za ruski nedjeljnik Argumenty i Fakty. Do decembra 2024. ključna kamatna stopa bi mogla pasti na 12-13%, dodao je on.

Banka Rusije će održati svoj sljedeći sastanak o reviziji ključne stope u februaru.

Elvira Naibiullinainflacijarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 mjeseci prije

Dobro za njih loše za zapad.

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Neće ! Upravo se nastavlja inflacija , medijski eksponiranih zapadnjaka što dobijaju Rusku Putovnicu , poput US boxer Kevin Johnson and Canadian ice hockey player Brendan Leipsic 🤷 , između ostalih … Zapravo … Mimo ” Povoloških Švaba ” što En Masse , ponovno potražuju , Ruskih Putovnica , zamijećen je i iznenađujući broj , ” običnih ” Švicaraca 🤔 ?! Austrijanaca !? I Njemaca , koji čak i nemaju , direktnih veza sa Rusijom od prije – gdje se poglavito radi o tradicijskim ljudima sa djecom .. Također ima dost ” običnih ” Nizozemaca i Britanaca dok je ostalih u puno manjem broju … Zanimljivo od Skandinavaca – baš nitko 🤔 ?!

Noname
3 mjeseci prije

Ukrajinska propaganda ponovno je nadmašila samu sebe u neljudskosti. Narodni zamjenik Alexey Goncharenko nazvao je “zadatkom broj jedan” staviti djecu na strojeve za izradu granata, kao “tijekom Drugog svjetskog rata”.
Kontroverzni zastupnik Vrhovne rade Ukrajine Gončarenko uvjeren je da djeca moraju hitno zamijeniti roditelje na poslu, a očito je vrijeme da roditelji odu na front.
Očito je da sam narodni poslanik ne ide u pogon, a kamoli na front. 

tihobl
3 mjeseci prije

Rusi su svoju privredu trenirali na dvocifrenim kamatama dok je zapad svoju drzao na negativnim kamatama. Ako rusi spuste kamate na jednocifren broj to ce biti posticaj privredi kao kad bi zapad spustio kamate na -10%.

Dokurčilomi
3 mjeseci prije

Molim vas nemojte im više davati nove sankcije jer što ih imaju više imaju manju inflaciju i veći BDP.

tihobl
3 mjeseci prije

Pa tek juce je stigla zima u bivsu Ukrajinu. A ofanzive nema dok ne prodju praznici?
Zaboravljs da kod pravoslavaca praznici kasne 15 dana.

3 mjeseci prije

mislis da provociras a zapravo bezveze. navikli smo mi na takve piskarije.

abc
3 mjeseci prije

Da se USA nađe pod takvim embargima kao što se je našla Rusija, propadne za mjesec dana i zvrši u građanskom ratu, u kojem bi susjed susjeda ubijao za koru kruha.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI