Predviđa se pad njemačke privrede

Njemacka recesija
27 komentara

Njemački bruto domaći proizvod (BDP) se očekuje da će se smanjiti za 0,5% ove godine kako se najveća ekonomija EU-a i dalje bori s energetskom krizom i višim kamatnim stopama, izvještava IMK institut u utorak.

Prognoza IMK-a od 0,7% rasta BDP-a za 2024. godinu također je značajno pesimističnija u odnosu na njihovu proljetnu projekciju od 1,2%. Drugi njemački ekonomski instituti poput Ifo očekuju rast BDP-a od 1,4% za 2024. godinu.

“Njemačka ekonomija, oslabljena šokovima cijena energije, neće se zaista pokrenuti u narednim mjesecima, jer visoke kamatne stope i umjerena globalna ekonomija stavlja kočnice”, saopćio je IMK.

Izvještaj predviđa da će se privatna potrošnja oporaviti od kraja trećeg kvartala zbog smanjenja inflacije i jačih povećanja plaća. “Ovaj pozitivan razvoj dolazi tako kasno da može samo donekle ublažiti recesiju u 2023. godini, ali je ne može spriječiti”, napomenulo je IMK.

Njemačka je službeno skliznula u tehničku recesiju u prvom kvartalu ove godine, s revidiranim rastom BDP-a s nule na -0,3%. Bundesbank je prošle sedmice objavila da će se ekonomija vjerovatno smanjivati ovog kvartala zbog usporenog privatnog potrošačkog trošenja i rastuće slabosti industrije.

Izvršni direktor Deutsche Bank, Christian Sewing, ranije je upozorio da bi Njemačka ponovno mogla biti nazvana “Bolesnikom Europe” ako se strukturalni ekonomski problemi ne riješe odmah.

inflacijanjemačkaStagflacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Genious
2 mjeseci prije

Njemce će zakopati opsesivni prelazak autoindustrije na električna vozila koja ljudi kupuju u promilima!Isti se po lagerima gomilaju i skupljaju prašinu,dok se rukovodstvo istih firmi pravi slijepo i gura trulu zelenu agendu.

Zadnji čavao u lijesu njemačke privrede i pomahnitalih odluka!Slijedi debelo stezanje remena i valovi otpuštanja za Njemce kroz narednih par godina.

Dok ironično u drugome ekstremu imate razorni priljev migranata koji bi trebali “popuniti”rupe uslijed nedostatka radne snage.

Njemačka se od dike i statusnoga simbola Europe pretvara u zadnju prčiju.

tatamata
2 mjeseci prije

ma nema briige , dok je radnika i strucnjaka ko hiber ili chiptara ,,svabo nikad ne more propasti

Alex
2 mjeseci prije

Njemačka je pokazala svoju gnjilost nikakvom reakcijom na razaranje Nord Stream-a. I unatoč tome što su od Yankees dobili nogom u jaja,savili su kičmu i uveli Rusiji sankcije. Jadno,da jadnije ne može biti; presedan u njemačkoj historiji.

onaj najglu...Dalton
2 mjeseci prije

Krivi su Rusi…
Njemački vicekancelar Robert Habeck je pozvao zastupnike u parlamentu da zbog trenutnih teškoća ne govore da njemačko gospodarstvo nije konkurentno.
“Dobro stojimo, jako smo privlačni stranim investitorima”, a glavni gospodarski problemi su visoke cijene energije i inflacija, izazvani ruskom invazijom na Ukrajinu.

P.S.
Baba, kakvi je oni Olaf Šolc…
Ka’ bezalkoholno pivo.
Postoji, a nikakvu svrhu nema…

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

U prvom kvartalu ove godine ruski BDP je pao 1,8% na godišnjioj razini, a u drugom kvartalu porastao 4,3%.

Za to vrijeme Njemačka oba prva kvartala ove godine ima pad BDP-a.

Scholtzove sankcije Rusiji više pogađaju Njemačku, nego Rusiju.
Zato su i uvedene.

ZZZ
2 mjeseci prije

Danas su USA uveli nove sankcije na neke iranske, kineske, turske UAE i Hong Kong kompanije da su svercovali s nekim dijelovima za dronove. Koju spijunsku mrezu Ima USA da to sve prati i zna?

Мунгос
2 mjeseci prije

Немачка.
Гледам оне Zombi немачку децу. Заустављају саобраћај на Немачким улицама.
А Немачка милиција фол гледа и не сме ни да их пипне. Да их не повреди. Да не одговарају по неком сорошоидном Закону.
Револтирани возачи немају три чисте ни да им опале шамарчић. Чујеш, ненасилне демонстрације.
Немачка милиција гледа, немачки народ гледа, Ми гледамо, снимио сам 50 спотова, они само појачавају моју фрустрацију на чињеницу да ове Zombi proteste организује Немачка Влада. И Немачко правосуђе. И немачки адвокати. И сорошоидни управитељи над Олафом Шолцом.

Dokurčilomi
2 mjeseci prije

Van Derova uništava Europu i vodi je u propast. Povijest nam sve govori. Kriza-inflacija-pad-proizvodnje-zatvaranje radnih mjesta-siromaštvo-glad-dolazak spasitelja tj. vođe-pokretanje vojne industrije-zauzimanje zemalja s resursima-SVJETSKI RAT. Na žalost, preostalo je samo ovo zadnje.

Max
2 mjeseci prije

Očekivano.

nepoželjni
2 mjeseci prije

Eh, pa zar treba baš biti prorok da bi se donio zaključak o padu njemačkog BDP-a…? …ali ja sam pravi “nevjerni Toma” kada je riječ o padu samo 0,5% (BDP-a) …

Red Dog
2 mjeseci prije

Sad predvidjaju to?
Nemacka se je ranije bojala treptaja leptira krilima da to ne bi talasalo ravnotezu trzista.
Sad je van svake mogucnosti spasa. Mozda zato „predvidaju“ to.
Danke, Olaf.

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

Sve to uopće ne veseli ! Previše su veliki da to svoje nebi prelili i na druge . Ništ to ne valja !!!!

Karlovac
2 mjeseci prije

Vivek Ramaswamy, kandidat za republikanskog kandidata na izborima u Sjedinjenim Državama 2024., upozorio je da bi Washington trebao biti oprezan sa svojim pristupom Ukrajini jer nije u njegovom interesu gurnuti Rusiju “dalje u naručje Kine”, što je opisao Kinu kao ” pravog neprijatelja Amerike”,

Dante
2 mjeseci prije

Stogodišnji ekonomski ciklus
Ekonomska doktrina

ime
2 mjeseci prije

sad če opet poskupit telekom usluge untermenschima, tj. nama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI