Statistike otkrivaju pad cijena kuća u Njemačkoj

kupovina nekretnina
20 komentara

Cijene kuća u Njemačkoj pale su za 9,9% u periodu od aprila do juna ove godine u poređenju sa istim periodom 2022. godine, što je najveći pad od početka evidencije 2000. godine, pokazali su zvanični podaci u petak.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku (Destatis), cijene nekretnina u Njemačkoj dostigle su rekordno visoku razinu u drugom kvartalu 2022. godine.

“Od tada cijene stambenih nekretnina opadaju iz kvartala u kvartal”, kažu iz ureda.

Agencija je istakla da je pad posebno izražen u najvećim gradovima Njemačke.

U poređenju sa prethodna tri mjeseca, cijene su navodno pale za 1,5%, manje nego u prethodna dva kvartala. U periodu od januara do marta 2023. godine cijene nekretnina zabilježile su pad od 2,9% na kvartalnom nivou. U posljednjem kvartalu 2022. godine, pad je iznosio 5,1%.

Građevinski sektor u zemlji teško je pogođen neviđenom kampanjom monetarnog pooštravanja koju je pokrenula Evropska centralna banka kao odgovor na bijesnu inflaciju i neizvjesnost oko novih energetskih propisa.

Ranije ovog mjeseca, multinacionalna kompanija za nekretnine sa sjedištem u Njemačkoj, Vonovia, upozorila je da je građevinski sektor zemlje, ključan za najveću ekonomiju EU, na ivici kolapsa, dovodeći cjelokupnu ekonomiju u opasnost.

Sektor, koji je doživio produženi procvat u eri ultra niskih troškova zaduživanja, čini 12% njemačkog BDP-a i zapošljava milion radnika.

Destatis je u aprilu objavio sumorne projekcije za građevinski sektor, rekavši da je broj građevinskih dozvola u stalnom opadanju od maja 2022. godine i da opada za 10% svakog mjeseca od oktobra 2022. godine.

Građevinski Sektorinflacijanjemačka
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
grom iz vedra neba
2 mjeseci prije

Nevjerojatno je što Njemačka radi sama sebi.
Što je razlog pada cijena kuća? Da nije taj što ljudi odlaze iz Njemačke?

Ganicus
2 mjeseci prije

Iz prve ruke radim u velikom lancu skladista gradjevinskog materijala i opao je posao u odnosu na prije dvije godine preko pola.Mnogi gradjevinski obrti koje su vodili npr poljaci slovaci madjari su prestali da dolaze vratili se tokom tzv plandemije u svoje zemlje.Sta odrzava sistem stampanje para.

Max
2 mjeseci prije

Ne čudi to.

Darko
2 mjeseci prije

Kupovati će ih afrički izbjeglice za badava. A glupi Nijemci će uskoro na privremeni rad u Afriku

Lucija, prva
2 mjeseci prije

Ovo bi trebala biti privremena pojava.
Poslužiti će da se neki jeftino dokopaju nekretnina.

Btw za opće upute, možete pogledati pod “real estate low prices signifies…”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI