Eurozona pada u recesiju

Inflacija u EU
20 komentara

Gospodarstvo euro-područja sada je zabilježilo pad u dva uzastopna kvartala

Gospodarstvo eurozone smanjilo se u prvom kvartalu 2023., objavila je u četvrtak statistička agencija Eurostat. Ovo označava drugo uzastopno tromjesečje smanjenja, čime se ispunjava tehnička definicija recesije. Objava je uslijedila nakon revizije rasta prema dolje u 20 zemalja koje koriste euro kao svoju valutu za posljednji kvartal 2022. i prvi kvartal ove godine. Bruto domaći proizvod (BDP) u eurozoni smanjio se za 0,1 posto između siječnja i ožujka, u usporedbi s četvrtim tromjesečjem 2022., stoji u priopćenju Eurostata. Agencija je pad pripisala padu državne potrošnje i potrošnje kućanstava te revidiranim podacima iz Njemačke, koji su pokazali da je najveće gospodarstvo eurozone početkom godine kliznulo u recesiju. Potrošnja kućanstava u eurozoni pala je za 0,3 posto u prvom tromjesečju, naglašavajući pritiske s kojima se potrošači suočavaju usred skoka cijena, navodi se u izvješću.

“Očekujemo da će se rast nastaviti od 2. kvartala 23., ali će ostati prigušen do 2023., budući da vjetrovi zbog strožih uvjeta financiranja i slabe globalne potražnje koče aktivnosti”, istaknuli su Maeva Cousin i David Powell iz Bloomberga.

Oštar pad BDP-a zabilježen je u Irskoj (pad od 4,6 posto) i Litvi (pad od 2,1 posto), dok je Njemačka zabilježila kvartalni pad od 0,3 posto, pokazali su podaci Eurostata.

Nizozemska, Malta i Grčka također su izvijestile o tromjesečnom padu u prva tri mjeseca ove godine. “Vijesti da se BDP ipak smanjio u prvom kvartalu znači da je eurozona već zapala u tehničku recesiju. Sumnjamo da će se gospodarstvo dodatno smanjiti tijekom ostatka ove godine”, rekao je Andrew Kenningham, glavni ekonomist za Europu u Capital Economicsu.

Revidirani podaci dolaze unatoč uvjeravanjima dužnosnika Europske središnje banke da bi se recesija mogla izbjeći čak i kad je inflacija skočila na najviše razine od uvođenja eura.

bdpeuinflacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
10 mjeseci prije

Porast bdp-a koji je prethodio bio je posljedica dvoznamenkaste inflacije.

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Sasvim očekivano – posljedice zapadnih sankcija Rusiji, Covid mjera i ratnog stanja na europskom tlu.
Sve u režiji izuzetnih.

Eruj
10 mjeseci prije

Pad od 0.3 % ma da zabrinjavajuce.

Ivan
10 mjeseci prije

Kada ce majmuni u EU Parlamentu shvatiti uzroke i smjestiti iza resetaka onu korimpiranu krmacu Ursulu i cijelu njezinu EU Komisiju? Pa ta krmaca je unistila EU u 2-3 godine dok je Hitleru trebalo vise od pet..

hiber
10 mjeseci prije

Zato i služe ratovi. Povećati ce se proizvodnja oružja i granata za par desetaka puta, pa računajte BDP. Uostalom sve ce Putin platiti.

Ziv je Geza
10 mjeseci prije

Nema veze,u RH bdp raste dvoznamenkastim brojevima kaze A.P.

Doduse mi vise nismo EU protektorat, mi smo postali ukrajinska gubernija a odluke o nasoj sudbini sada donosi kijev a ne brisel.

Nisam ni sumnjao da ce genijalni umovi poput radmana, njonje, banozica, pljesnikovica odvesti u sretnu i bezbriznu budicnost u paketu sa ukrajinom i poljskom.

Ipak smo mi godinama bili sukreator ukrajinske politike i balticke uspravnice.

Samo se bojim da ce se mnogim hrvatima spustiti,na kraju ove price o ukrajini.

Realno
10 mjeseci prije

Pada to ruglo u tri pizde materine.

tuf
10 mjeseci prije

Eto. RH taman ove godine upala u eurozonu kad nastupa – recesija. Uvijek donosimo prave odluke.

Mark
10 mjeseci prije

Predlažem Van der Leyen da hitno angažira stručnjaka Borisa Vujčića!!

ministar obrane Ševa
10 mjeseci prije

Amerika i Engleska bit ce zemlja proleterska mmm da… jes cuo?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI