Eurozona pada u recesiju

Inflacija u EU
20 komentara

Gospodarstvo euro-područja sada je zabilježilo pad u dva uzastopna kvartala

Gospodarstvo eurozone smanjilo se u prvom kvartalu 2023., objavila je u četvrtak statistička agencija Eurostat. Ovo označava drugo uzastopno tromjesečje smanjenja, čime se ispunjava tehnička definicija recesije. Objava je uslijedila nakon revizije rasta prema dolje u 20 zemalja koje koriste euro kao svoju valutu za posljednji kvartal 2022. i prvi kvartal ove godine. Bruto domaći proizvod (BDP) u eurozoni smanjio se za 0,1 posto između siječnja i ožujka, u usporedbi s četvrtim tromjesečjem 2022., stoji u priopćenju Eurostata. Agencija je pad pripisala padu državne potrošnje i potrošnje kućanstava te revidiranim podacima iz Njemačke, koji su pokazali da je najveće gospodarstvo eurozone početkom godine kliznulo u recesiju. Potrošnja kućanstava u eurozoni pala je za 0,3 posto u prvom tromjesečju, naglašavajući pritiske s kojima se potrošači suočavaju usred skoka cijena, navodi se u izvješću.

“Očekujemo da će se rast nastaviti od 2. kvartala 23., ali će ostati prigušen do 2023., budući da vjetrovi zbog strožih uvjeta financiranja i slabe globalne potražnje koče aktivnosti”, istaknuli su Maeva Cousin i David Powell iz Bloomberga.

Oštar pad BDP-a zabilježen je u Irskoj (pad od 4,6 posto) i Litvi (pad od 2,1 posto), dok je Njemačka zabilježila kvartalni pad od 0,3 posto, pokazali su podaci Eurostata.

Nizozemska, Malta i Grčka također su izvijestile o tromjesečnom padu u prva tri mjeseca ove godine. “Vijesti da se BDP ipak smanjio u prvom kvartalu znači da je eurozona već zapala u tehničku recesiju. Sumnjamo da će se gospodarstvo dodatno smanjiti tijekom ostatka ove godine”, rekao je Andrew Kenningham, glavni ekonomist za Europu u Capital Economicsu.

Revidirani podaci dolaze unatoč uvjeravanjima dužnosnika Europske središnje banke da bi se recesija mogla izbjeći čak i kad je inflacija skočila na najviše razine od uvođenja eura.

bdpeuinflacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
3 mjeseci prije

Porast bdp-a koji je prethodio bio je posljedica dvoznamenkaste inflacije.

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Sasvim očekivano – posljedice zapadnih sankcija Rusiji, Covid mjera i ratnog stanja na europskom tlu.
Sve u režiji izuzetnih.

Eruj
3 mjeseci prije

Pad od 0.3 % ma da zabrinjavajuce.

Ivan
3 mjeseci prije

Kada ce majmuni u EU Parlamentu shvatiti uzroke i smjestiti iza resetaka onu korimpiranu krmacu Ursulu i cijelu njezinu EU Komisiju? Pa ta krmaca je unistila EU u 2-3 godine dok je Hitleru trebalo vise od pet..

hiber
3 mjeseci prije

Zato i služe ratovi. Povećati ce se proizvodnja oružja i granata za par desetaka puta, pa računajte BDP. Uostalom sve ce Putin platiti.

Ziv je Geza
3 mjeseci prije

Nema veze,u RH bdp raste dvoznamenkastim brojevima kaze A.P.

Doduse mi vise nismo EU protektorat, mi smo postali ukrajinska gubernija a odluke o nasoj sudbini sada donosi kijev a ne brisel.

Nisam ni sumnjao da ce genijalni umovi poput radmana, njonje, banozica, pljesnikovica odvesti u sretnu i bezbriznu budicnost u paketu sa ukrajinom i poljskom.

Ipak smo mi godinama bili sukreator ukrajinske politike i balticke uspravnice.

Samo se bojim da ce se mnogim hrvatima spustiti,na kraju ove price o ukrajini.

Realno
3 mjeseci prije

Pada to ruglo u tri pizde materine.

tuf
3 mjeseci prije

Eto. RH taman ove godine upala u eurozonu kad nastupa – recesija. Uvijek donosimo prave odluke.

Mark
3 mjeseci prije

Predlažem Van der Leyen da hitno angažira stručnjaka Borisa Vujčića!!

ministar obrane Ševa
3 mjeseci prije

Amerika i Engleska bit ce zemlja proleterska mmm da… jes cuo?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI