Američki državni dug naglo skočio

Dolari
35 komentara

Američki javni dug nastavit će rasti u narednim godinama usred povećanog državnog zaduživanja, navodi Međunarodni monetarni fond u svom izvještaju Fiscal Monitor objavljenom u srijedu.

Ekonomisti MMF-a vjeruju da će do porasta doći dijelom zato što Washington troši više na zdravstvenu zaštitu i socijalno osiguranje, kao i na projekte čiste energije i druge domaće ekonomske politike.

Predviđa se da će omjer američkog duga prema BDP-u biti 122,2% ove godine, nešto iznad 121,7% u 2022. Očekuje se da će porasti dalje na 136,2% BDP-a u 2028. godini, u odnosu na 107,4% u 2018., i veći od Prema MMF-u, vrhunac u eri pandemije Covida od 133,5% u 2020. godini.

Agencija je istakla da su SAD i Kina dva glavna pokretača globalnog povećanja javnog duga. Upozoreno je da bi povećanje državnog zaduživanja i potrošnje moglo pogoršati inflatorne pritiske, potkopavajući napore centralnih banaka.

“Do kraja našeg projekcijskog horizonta – 2028. – očekuje se da će javni dug u svijetu dostići skoro 100% BDP-a”, rekao je za Financial Times šef Odjela za fiskalna pitanja MMF-a Vitor Gaspar, dodajući da je to “povratak na rekordne nivoe postavljene u godini pandemije.”

MMF je također rekao da su nedavni bankarski problemi u SAD-u i Švicarskoj povećali rizike od globalne finansijske krize, koja bi mogla da izvrši još veći pritisak na bilanse javnog sektora.

bdpinflacijaMMFSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
5 mjeseci prije

Kao tlak.

Damir
5 mjeseci prije

Kome su svi duzni

tihobl
5 mjeseci prije

Ameri su gotovi. Sad kad su kamate skocile nece moci ni njih otpalcivati, a kamoli glavnicu. Morace raditi reprograme, uzimati nove kredite da sa njima placaju kamate na stare kredite.

Ringo10
5 mjeseci prije

Ma jooooj … kako mi je žao

skurija
5 mjeseci prije

Nemaju Amri ni namjeru da vrate dug

Kancer
5 mjeseci prije

Ne mogu ameri tolko potrošiti kolko privatni FED može otipkati na ekranu…

Stjepan Vuković
5 mjeseci prije

Svatko tko imalo objektivno promatra događanja u svijetu mogao je vidjeti unazad desetak godina da vrijeme Američke samovolje definitivno prolazi. Sve što sada radi Amerika potezi su očajnija, odnosno divlje zvijeri na samrti. Sve više država izbacuje dolar kao sredstvo plaćanja i uskoro će Ameriku stići nezabilježena kriza i slom gospodarstva. Doći će do strašnih nemira i neke vrste građanskog rata. New York će biti u plamenu i vojska po ulicama. Onda će ih stići strašan sud, kao što i piše u Bibliji. Bit će uništena u jednom satu. Rusija će je uništiti atomskim oružjem. Jako smo se približili tom vremenu. Neka nam se Bog smiluje jer i nas ovdje čekaju strahote .

Sardelino
5 mjeseci prije

Ove postotke bi trebalo pretočiti u brojke.
Državni dug djeli se na unutrašnji vanjski.
Ako je članak o američkom državnom ili javnom dugu želio bi znati koliki je unutrašnji a koliki vanjski dug SAD.U brojkama.
Javni podatak za 2022 ukazuje da ukupni američki dug iznosi 30 000 milijardi dolara.
Međutim. Po meni vjerodostojni ekonomist Dragaš iznosi podatak da ukupni dug SAD iznosi preko 300 000 milijardi dolara.(Vanjski dug, dugovi korporacija, kartičnih dugovi stanovništva, studentski dugovi…..).

Jomla
5 mjeseci prije

Zdravstvena zaštita i socijalna sigurnost (a ne osiguranje) su znak raspoznavanja MMF/IMF 😛

Buničar
5 mjeseci prije

Lako je sa tudim k****m gloginje mlatiti. Ameri financijraju ratove tudim novcem.

Dux
5 mjeseci prije

Kad američki dug dođe u kritičnu fazu ( a brzo će), onda je rat na globalnom planu ( svjetski) neizbježan, jer jedino tako oni mogu riješit taj dug, i nije isključeno da oni prvi ispale A- bombu, na Kinu ili Rusiju…

Lucija, prva
5 mjeseci prije

A….saaaddaaa, dane i gospodo, Joe Biden. Irska.

“Хвала вам свима. Бог вас благословио. И хајде да… ОЛИЖЕМО свет. Урадимо то”.

     Нејасно је како је већина присутних схватила наведене речи дементног паметњаковића из Вашингтона.

         Ирцима се, иначе, свидело како је на војном аеродрому у близини Белфаста фактички склонио устрану британског премијера Ришија Сунака.

         Ирској је са Бајденом било весело.

         Приликом наступа на Универзитету у Алстеру замолио је невидљивог саговорника да не скаче иза њега, а одмах потом није био у стању да одговори на једноставно питање једног детета.”

Pa dobro sad, najgora su ta jednostavna pitanja….

Ali, bome ovaj što skače iza njega, nevidljivi…

Dokurčilomi
5 mjeseci prije

Pa neka se još zaduže kako bi smanjili dug. Neka prodaju još državnih obveznica i riješen problem.

Prazni džepovi
5 mjeseci prije

Dolar i lira su hrpa papira….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI