MMF povećao prognozu rasta ruskog BDP-a za gotovo 50 posto

Ruska ekonomija
52 komentara

Predviđa se da će gospodarstvo zemlje ove godine rasti 2,2%.

Međunarodni monetarni fond (MMF) ponovno je povisio svoju prognozu rasta ruskog gospodarstva u 2023., objavivši revidirane brojke u svom izvješću o izgledima svjetskog gospodarstva. MMF sada očekuje da će ruski BDP ove godine porasti za 2,2%, što je oštro povećanje u odnosu na njegovo predviđanje u travnju od 0,7% i projekciju u srpnju od 1,5%. “Porast rasta odražava značajan fiskalni poticaj, snažna ulaganja i otpornu potrošnju u kontekstu skučenog tržišta rada”, rekao je MMF. Rusko Ministarstvo gospodarstva očekuje rast BDP-a od 2,8 posto ove godine. To je uslijedilo nakon smanjenja od 2,1% 2022., kada su sveobuhvatne međunarodne sankcije uvelike isključile Moskvu iz zapadnih tržišta i prekinule joj izvoz energije.

Projekcija MMF-a za ovu godinu blizu je gornje brojke koju je odredila ruska Središnja banka, koja očekuje da će gospodarstvo ove godine rasti 1,5-2,5%.

Unatoč reviziji naviše za tekuću godinu, MMF je smanjio svoju prognozu za 2024. s 1,3% na 1,1%. Institucija sa sjedištem u Washingtonu naglasila je “mješovite učinke” zapadnih sankcija na ruske opskrbe naftom, s dosljednim izvoznim tokovima i smanjenjem popusta na rusku sirovu naftu u odnosu na referentnu vrijednost Brent. Ruska mješavina nafte Urals trenutno se kotira iznad gornje granice cijene barela od 60 dolara za EU i G7.

bdpMMFrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
6 mjeseci prije

Jутрос је руска војска наставила масовно артиљеријско гранатирање утврђеног подручја Авдејевка.
Преноси: Два Мајора

Данас од 4 сата ујутро наша војска се активирала у сектору Авдејевке. Артиљерија и Ваздушно-космичке снаге Русије дејствују по непријатељу.
Ситуација за непријатеља наставља да се погоршава. Заузимањем села Бердичи, пресечен је аутопут код села Северное и потпуна контрола над Водјанојем лишиће Укронази залихе у Авдијевки.
Одатле украјинске оружане снагевећ дуги низ година гранатирају Доњецк . То раде и сада, осећајући како их стишће „авдејевски котао“. Укромилитанти од јутра ударају по Кујбишевском и Кијевском округу града.
Јавља: Осташко

tihobl
6 mjeseci prije

Белгија ће послати ловце Ф-16 Украјини тек 2025. године, рекла је министарка одбране те земље Лудивин Дедондер на бриселском радију Бел РТЛ.
Испорука ће зависити од трансфера нових Ф-35 у Белгију.

tihobl
6 mjeseci prije

У Доњецку се већ други дан чује интензивна канонада – акције наших снага су се нагло појачале на Авдејевском и Маријнском правцу. У протекла 24 сата успели смо да погоршамо положај непријатеља у Авдејевки и дођемо до линија са којих можемо да контролишемо комуникацију гарнизона Авдејевка . Ситуација се развија, наши борци да имају успеха и што мање губитака.

Пише: А. Ходаковски

Jozo
6 mjeseci prije

Rusija do Antlantica

Magefun
6 mjeseci prije

Sankcije djeluju 🤣

Max
6 mjeseci prije

Rusija je bila spremna.

tihobl
6 mjeseci prije

Изјаве Александра Бортникова директора ФСБ: Скоро 800 плаћеника из 35 земаља учествује у непријатељствима на страни Украјине. Украјински обавештајци и британски ментори планирали су саботажу против нуклеарних електрана у Русији. У августу је ФСБ привео припаднике украјинске диверзантско-извиђачке групе, која је обучавана уз учешће специјалних снага британских оружаних снага. Група је планирала да изврши саботажу против војних објеката, инфраструктуре и нуклеарних електрана, посебно нуклеарних електрана Смоленск и Курск. Ове акције су класификоване као нуклеарни тероризам. Сједињене Државе и НАТО активно спроводе војне активности у ЗНД и разматрају повратак америчких војних база у Авганистан. Сједињене Државе и НАТО настоје да војно преузму простор ЗНД, а Украјина је постала платформа за обуку милитаната и плаћеника како би искористили своје искуство у региону. Ови кампови садрже 17 центара за обуку за припрему милитаната. Главни циљ терориста је преузимање власти у Централној Азији, укључујући Таџикистан, Узбекистан и Туркменистан, и њихово укључивање у „светски калифат“.… Čitaj više »

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

I što sad?

Već u ovoj godini Rusija će anulirati učinak sankcija iz 2022. – u toj godini je pad BDP-a bio 2,1%, u ovoj će biti rast 2,2%.

Gadne su te europske sankcije Rusiji – mnogo žešće pogađaju Europu nego Rusiju.
Sljedeće godine će se Rusija još više prilagoditi europskim sankcijama.

Što reći?
Epic fail EU u rangu sa Covid zatvaranjima i prisilama na Covid cijepljenja.
Ništa čudno kada ju vodi Ursula von der Pfizer i Josep Bordel.

Naravno, ide se dalje u istom smjeru – na auto-pilotu Washingtona prema samouništenju.

tihobl
6 mjeseci prije

Украјинске власти спремне су да признају молдавски језик као непостојећи.

tihobl
6 mjeseci prije

Oфицир укровермахта каже да украјински медији настављају да лажу о „успешној контраофанзиви“

„Не треба људима да укуцавају ову пропаганду у мозак да је код нас све у реду. Не иде нам добро. Тешко је нама. Тешко је момцима. Они су 17 месеци без ротације. Нема ко да замени. Ускоро ћемо завршити. Неки ће полудети, неки ће излудети. Ко ће тек постати “двестоти”, без руке, без ноге. То је све. Па шта је следеће? Људи немају мотивацију. А недостатак мотивације је што кажу да је код нас све у реду. То што смо победили тамо, тамо. То нас не може утешити. И морамо да кажемо људима истину каква јесте.“

tihobl
6 mjeseci prije

Бивши саветник шефа Пентагона, пуковник Даглас Мекгрегор, говорио је о ликвидацији саучесника НАТО снага Украјине – војних инструктора. Он је нагласио да је једноставно немогуће прећи границу Украјине и истовремено остати непримећен од руских обавештајаца.

„Они могу открити било коју мету и погодити је. Ово се недавно догодило са британским и НАТО саветницима 30 миља (48 километара) од фронта. Неколико стотина војника НАТО снага Украјине, заједно са западним инструкторима, уништено је артиљеријским ударом“, рекао је Мекгрегор.

tihobl
6 mjeseci prije

Генерални секретар НАТО-а Столтенберг: „Путин планира да искористи зиму као оружје против Украјине“

Putina treba u Hag zbog koristenja nedozvoljenog oruzja.

tihobl
6 mjeseci prije

Јенс Столтенберг Зеленском

,,Ваш рат је наш рат, ваше вредности су наше вредности.”

tihobl
6 mjeseci prije

Столтенберг:

„Русија пропада војно, ослабила је економски и постала политички изолованија.”

tihobl
6 mjeseci prije

Путин: 80% изградње нуклеарних електрана у свету спроводи Росатом

Lucija, prva
6 mjeseci prije

Bullshit

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

U vražji kuharicu 😈 . Pratim sav mogući tisak koji se da razumjeti ,Srbijanci pišu ” Rusija gubi na GDP ” , ovdje ,dobija ?! Biti će da je istina ( kao i uvijek ) negdje na sredini ….Nit je toliko dobila , niti toliko izgubila … Haj’mo sljedeće ……..

Starlight
6 mjeseci prije

Natofasisti su se nadali da ce u Rusiji izazvati glad, siromastvo, izbijeglice…i da ce Rusija pasti nakon maksimum cetiri tjedna, prevarili su se sad u svojoj nemoci cine masakr nad Palestincima.

crodaemon1
6 mjeseci prije

Koji naslov 🙂

tuf
6 mjeseci prije

NYT: “The Russian economy has proved to be much more resilient than many Western governments expected after the sweeping sanctions intended to cripple it were imposed. Since the beginning of the military operation in Ukraine Russia’s economy has had to adapt to the dramatic changes with astonishing speed.   The EU, once Russia’s biggest trading partner, has severed traditional economic ties, upending well-established supply chains, while the US used its financial might to freeze hundreds of billions of dollars in Russian assets and cut the country off from the global financial system.   The West’s “punishing” restrictions have in reality only helped Russia restructure its economy as the country “pumped money” into various industries at a rapid pace “putting almost every available worker into a job and raising the size of weekly paychecks.”   “Total output, which the Russian Central Bank estimates may rise as much as 2.5% this year, could outpace the… Čitaj više »

Sparkling
6 mjeseci prije

A i ovaj Logično svašta objavljuje. A Rusi ratuju s lopatama i žicaju granate po dalekom istoku, da ne govorimo o ugrađenoj elktronici u rakete iz veš mašina.
E moji “zapadni partneri” nasadili vas Rusi kao zadnje diletante. A to je tek početak, nikako da promjene takt i muziku po kojoj cijelo vrijeme sviraju.
Stvarno će biti kao iz onog vica da će whisky u NY na petoj aveniji koštati 100 kopejki.
Lp

Alex
6 mjeseci prije

Umjesto Rusije tone EU, što je i logično jer manje – više sve što EU imaju ponuditi svijetu,od drugih se dobije gotovo u pol cijene,a propast EU će se vidjeti kad isteknu dugoročni trgovinski sporazumi sa trećim zemljama.
Rusija uz pomoć kineske tehnologije i kina sa jeftinim ruskim energentima mogu ekonomski samo rasti,a kakva je to idiotska politika Zapada bila,da gurnu Rusiju i Kinu u međusobni zagrljaj,tek će se vidjeti za godinu- dvije. A tu je i tiha Indija ,koja grabi gigantskim koracima naprijed.
Kao i ostale zemlje BRICS a.

Ringo10.
6 mjeseci prije

Rast bi mogao biti I oko 3 posto

Nekoime
6 mjeseci prije

MMF objavljuje retardirana, a ne revidirana izvješća. Sada se lijepo vidi kako nisu, niti su ikad bili međunarodni, nego bankarski.

Drago
6 mjeseci prije

Di je zapad? Di je njihova ekonomija? Di je ta sila? Jednostavno u kur.u.Ne mogu egzistirat ako nekoga na uniste.Jadnici

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI