Rusija je objavila optimističnu ekonomsku prognozu za 2023.

Moskva Rusija
9 komentara

Nova godina će biti mnogo lakša za rusku ekonomiju nego 2022., kada je nacija pogođena neviđenim sankcijama Zapada, rekao je prvi potpredsjednik vlade Andrej Belousov.

On je ove sedmice u intervjuu za TV kanal Rusija 24 rekao da je zemlja uspjela da prebrodi čak i najteže periode trenutne krize. Uprkos široko rasprostranjenim očekivanjima o prilično ozbiljnom padu, stvarni pad ekonomske aktivnosti pokazao se mnogo manjim od početnih projekcija, napomenuo je on.

„Vjerujemo da će 2023., ako se ništa ne dogodi, prirodno biti mnogo lakša od 2022.: tu ne vidimo nikakve fatalne probleme“, naglasio je Belousov.

On je također rekao da očekuje da će rast BDP-a zemlje sljedeće godine biti “blizu nule”, iako zvanična prognoza ukazuje na pad od nešto manje od 1 %.

“Naravno, sljedeće godine nećemo moći pokazati 3 % [rast BDP-a], najvjerovatnije će biti manji. Mislim da će biti oko nule”, rekao je prvi potpredsjednik premijera.

Ministarstvo ekonomskog razvoja predviđa pad BDP-a Rusije za 2,9 % ove godine i 0,8 % u 2023. Centralna banka očekuje da će pad BDP-a biti 3,0-3,5 % ove godine i 1-4 % sledeće godine.

bdpEkonomijarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Neće im biti laka 2023. ako Zapad zadrži sankcije prema Rusiji i rat se ne završi u Ukrajini.
Ali Europljanima će ekonomski biti još teža.

Nadamo se da će doći do pobjede razuma i mira u Ukrajini što prije, jer ako se međusobne rusko-europske sankcije nastave godinama, Europa će daleko više nastradati ekonomski nego Rusija.

Max
1 godina prije

Neka.

mrdo
1 godina prije

Evropa je meta američkih sankcija, ne Rusija.
Zato Evropa propada, a Rusija postaje jača.

Lucija, prva
1 godina prije

“Posljednjeg dana 2022. godine u Moskvi je, uz rusko posredništvo, potpisan povijesni sporazum između Sirije i Turske, koji otvara vrata miru između dvije zemlje, na veliku žalost američke imperije zla i njihovih buzinskih sendvičara. Ključne točke sporazuma: – Turska će se u potpunosti povući iz Sirije – Turska će poštovati suverenitet Sirije – Turska i Rusija će otvoriti međunarodni put M4 Latakija-Alep – bit će uspostavljeni sirijsko-turski zajednički komiteti za praćenje i implementaciju sporazuma.”

Lucija, prva
1 godina prije

He, he. Nisu to samo ruske prognoze: “Ruska ekonomija poslovala je bolje nego što je Zapad očekivao – The Economist ▪️Antiruske sankcije su bile zaista oštre , ali je Rusija ove godine postigla rekordni suficit na tekućem računu od 220 milijardi dolara – dvostruko više nego godinu dana ranije, navodi The Economist . ▪️Priliv deviza pomogao je Rusiji da finansira uvoz. Mnoge zapadne firme su prestale da prodaju robu i usluge Rusiji. Ali kompanije u drugim dijelovima svijeta rado pomažu: Kinezi , na primjer, već su se pojačali. I čini se da je Turska postala posrednik zapadnim kompanijama da zaobiđu sankcije . Nakon oštrog proljetnog pada , ruski uvoz se uglavnom oporavio ▪️Realni ekonomski podaci pokazuju uznemirujuću sliku za Zapad: ruska ekonomija se pokazala u boljem stanju nego što je Zapad očekivao kada je uveo svoje sankcije, a Evropa, shrvana previsokim cijenama energenata , klizi u recesiju, zaključuje The Economist.… Čitaj više »

lol
1 godina prije

nadajmo se novim sankcijama slobodnog svijeta i padu rusofašističke ekonomije od barem 3-4% ^^

kiza
1 godina prije

Logično do sada su se već adaptirali na poteze zemalja koje su uvele sankcije.Džudo i šah, a ne poker i bejzbol, pametnom dosta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI