Svjetska banka predviđa smanjenje ukrajinske ekonomije

Ukrajinska ekonomija
6 komentara

Banka koja je povezana sa UN vidi pad ukrajinskog BDP za skoro polovinu i smanjenje od 11,2 % u Rusiji usred sukoba.

Svjetska banka je predvidjela veličinu ekonomske devastacije izazvane sukobom Rusije i Ukrajine, predviđajući dvocifreni pad BDP u dvije zemlje i recesiju u susjednim Bjelorusiji i Moldaviji.

Ukrajina će biti najteže pogođena, jer će se njena ekonomija smanjiti za 45,1 odsto u 2022, saopštila je u nedjelju banka povezana sa UN u svojoj ažuriranoj prognozi za region. Rusija, koja je pogođena ekonomskim sankcijama bez presedana od strane SAD i njenih zapadnih saveznika, doživjet će pad BDP od 11,2 %.

Banka sa sjedištem u Washingtonu saopštila je da će neke zemlje u regionu biti prinuđene da potraže spoljnu pomoć kako bi izbjegle neplaćanje svojih tekućih dugova. Tržišta u razvoju u Evropi i Centralnoj Aziji će pretrpjeti ekonomsku kontrakciju od 4,1 % ove godine, rekla je banka, preokrenuvši svoju pretkonfliktnu prognozu rasta BDP u prosjeku od 3 %.

„Rat ima razoran uticaj na ljudske živote i izaziva ekonomsku destrukciju u obje zemlje“, saopštila je Svjetska banka. Predvidjela je „značajne ekonomske gubitke u regionu Evrope i Centralne Azije i ostatka svijeta“.

„Takođe će dva neposredna susjeda Ukrajine, Kirgistan i Tadžikistan, kliznuti u recesiju ove godine kako se ekonomski efekti krize prelivaju“, saopštila je banka. Procjenjena ekonomskih kontrakcija u regionu je dvostruko veća od pada BDP koji se desio 2020. godine, kada je pandemija Covid-19 poremetila poslovnu aktivnost.

Efekti antiruskih sankcija će se proširiti na globalnu ekonomiju i posebno će pogoditi bivše sovjetske republike jer je trgovina poremećena, prema revidiranoj prognozi. „Uticaji rata kaskadiraju kroz snažne trgovinske, finansijske i migracione veze u regionu, što rezultira značajnom ekonomskom štetom za susjedne zemlje“, saopštila je banka.

Bankaje takođe ponudila „gori scenario“ u kojem se sukob odugovlači, nameću se dodatne sankcije, a cijene roba dodatno rastu. U tom slučaju bi ruski BDP opao za oko 20 %, dok bi ukrajinski pao za 75 %.

Banka je prošlog mjeseca najavila više od 925 miliona dolara dodatnog finansiranja za Ukrajinu kako bi pomogla u pružanju humanitarne pomoći. Banka je u petak upozorila na globalnu krizu sa hranom jer desetine zemalja uvode ograničenja na izvoz kako bi sačuvale svoje zalihe.

bdpEkonomijaEkonomski padSvjetska bankaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
2 godine prije

Veliki broj sjevernoafričkih i bliskoistočnih država – koje imaju uglavnom pustinje umjesto plodne zemlje – uvozi hranu iz Ukrajine.
Tamo se zbog slabog standarda i nestašica hrane mogu očekivati veliki nemiri.
O tome Svjetska banka iz Washingtona naravno šuti u ovom svom izvješću.

gigi pinna
2 godine prije

Ovoj Svjetskoj banci ništa ne promakne – smanjenje ukrajinske ekonomije, LOL!
Njima se smanjuje teritorij, i to svakodnevno.

tihobl
2 godine prije

To su oni sto predvidjaju da ce u EU biti rast 4,5%, a inflacija 6%.

abc
2 godine prije

Pa Ukrajina nema ekonomije več sve od 2014, kad su krajni desničari i fašisti izveli državni udar. Od tad žive od dozirane pomoči zapada, kojoj možemo slobodno reči “kontrolisana glad”.
Naravno svemu tome su bili krivi Rusi i Ukrajince se je na najpodljije načine zapadne propagande pripremalo za rat sa Rusijom.

Max
2 godine prije

Pa jasno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI