Od krize do ponora – Američka ekonomija već izgubila 15% vrijednosti

NYSE berza
37 komentara

Od ponedjeljka do četvrtka američka su tržišta izgubila 12% vrijednosti. Upravo je na otvaranju trgovanja 28. veljače Dow Jones odmah pao za još 2,5%, a to još nije bila večer u vrijeme pisanja ovog članka. Na Wall Streetu se ova katastrofa sramotno naziva “korekcijom”.

Kakva je razlika između dobrog i lošeg ekonomskog analitičara? Dobar se ne srami svojih prognoza, jer danas s pravom može pokazati što je pisao u kolovozu i rujnu o aktualnoj krizi.

U kolovozu 2019. je i formalno započela recesija u američkoj ekonomiji, ne samo da je industrijska proizvodnja padala iz mjeseca u mjesec, već je indeks PMI pao ispod 50 bodova, a tržišta reagiraju na recesiju u industriji obično nakon 5 do 7 mjeseci, kao što je bio slučaj za vrijeme krize “Dotcoma”, hipotekarne krize i drugih američkih kriza.

Naime, otprilike pola godine obično treba da američki špekulanti dionica masovno shvate da je nemoguće dodatno poboljšati trend na Wall Streetu s takvom ekonomijom i da je tržištu treba značajna „korekcija“, naravno, prema dolje.

U skladu s tim, bilo je lako predvidjeti krizu na američkoj burzi negdje krajem siječnja ili veljače, najviše u ožujku.

Jedina varijabla koja bi teoretski mogla utjecati na vrijeme početka „korekcije“ bila je brzina američke štamparije. No, kako se ispostavilo, ona nije uspjela odgoditi rezultat.

I naravno, opet oni koji se drže činjenica, a ne fantazmagorija, lako su mogli predvidjeti da će se za sve optužiti koronavirus i da su, iako „neizravno“, ali ne kod svih, Kinezi krivi za kolaps američkih burzi.

„Nije naše gospodarstvo koje je u recesiji, već su krivi zli Kinezi i njihov virus”, izgovor je onih koji optužbe upućuju na krivu adresu.

I sada vidimo da je njujorška burza cijeli tjedan drhtala i tresla se u groznici, a od ponedjeljka do četvrtka indeks Dow Jones pao je s 29 000 na 25 700, što je minus od 12%.

I nema znakova usporavanja. Kada gledate ekran s vrijednostima dionica, stariji će se sjetiti šaljiva izreke: “Amerika i Engleska bit će zemlja proleterska”, jer je tako, ali samo zbog boje.

„Crvene“ kompanije od minusa ovog tjedna burzama „korigiraju“ svoju vrijednost
FOTO: „Crvene“ kompanije od minusa ovog tjedna burzama „korigiraju“ svoju vrijednost

Tradicionalno na početku kolapsa Trump kaže da je situacija s koronavirusom pod nadzorom, da službe dobro rade i da situacija na burzama “po njegovom mišljenju izgleda dobro”.

I po mišljenju drugih, koji se nadaju da će Pentagon konačno dobiti manje novca za inozemne avanture, iako je to zadnja proračunska stavka koju će Washington rezati. Neće se povećavati ni porezi  milijarderima, koji su samo ovih dana, ne računajući petak, ostali bez 140 milijardi dolara.

Janet Yellen, ekonomist bez mozga na čelu Federalnih rezervi (FED), rekla je da “koronavirus američku ekonomiju može poslati u recesiju”.

Ali kakve veze s tim ima koronavirus?! Recesija je stara najmanje šest mjeseci, a pad industrijske proizvodnje traje već drugu godinu za redom.

Dow Jones indeks industrijskih „kretanja“ od ponedjeljka do petka
FOTO: Dow Jones indeks industrijskih „kretanja“ od ponedjeljka do petka

I gdje riješiti problem? Europljani već pišu da su se FED i američko ministarstvo financija obraćali EU i prijestolnicama pojedinačno “da zajedno pokrenu dogovoreno pitanje kako bi se prevladala panika”. Koje pitanje? Tko je išta o tome rekao europskim nacijama? Ovdje se ništa o tome ne zna ili se prenosi u financijskim vijestima u nerazumljivim terminima.

Čini se da, osim što ulažu novac u probleme, američki financijeri ne mogu više ništa drugo izmisliti, osim primijeniti model Ekonomske škole Zimbabvea.

Dow JonesFEDindex dolara
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
4 godine prije

Ko kec na desetku , rekli bi ovi sto vole igrati beloto ..

Taurus.
4 godine prije

Napravili virus da unište Kinu a najžešće pogodili sebe. Logično.

zgvaca
4 godine prije

Kad gledam Komentare u vezi Ekonomije sa Balkana mi je jasno zasto smo ekonomski tako slabi. USA ja prejaka da bi se plasila sljedece krize. Korona ce sigurno usporit njihovu ekonomiju ali nista vise.. USA drzi citav svjet pod kontrolon ekonomski. U svakom trenutku mogu ekonomije Evrope, Kine, Azije, Juzne Amerike da uniste sa jednim pomakom prsta. Zasto Kinezi popustaju Trumpu. Jer in je rekao, dragi moji Kinezi kad hocete da vas unistim? danas za dorucak ili cemo sacekat jos par dana? USA se igra sa citavim svjetom a neki misle, Imperijum je na kraju. USA propada itd. Kad USA odluci izazvat sljedecu krizu sigurno ce patit. Mnoga poduzeca ce propast ali nece biti ni desetinu od onog sto ce se desit Kini i ostalima. Korona je usporila USA. Pa sta. Oporavit ce se to. Kineski radnici su se vratili u fabrike. Sada se pune prazni kontenjeri. Za mjesec dana… Čitaj više »

roki
4 godine prije

Ajmo ovako pošto je Američka ekonomija u krizi kome će Kinezi da uvale svoju hiper produkciju sa krizom dolazi i manja potrošnja goriva i energenta što povlači ostale zemlje u krizu pa čak i Rusiju a znamo da svaka kriza izaziva ratne sukobe ! I šta sad ?

Euro
4 godine prije

kako gledas…. investitori gube, ws dobiva. jucer si kupio za 10 danas je vrjedno samo 5
ali firma u koju si ulozio posluje isto ko juce . nikakvih slabih vjesti ili smanjena prodaja ili zabrana prodaje artikla . znaci korekcija = krađa novca investitorima
u zadnjem mjesecu je vise od 6000 dionica izgubilo na vrjednosti

Iza_horizonta
4 godine prije

MSM mediji u americi imaju mogućnost da klevetaju nekažnjeno zbog ukidanja nekog zakona koji im je to zabranjivao. Zakon je ukinut 50tih godina.
Ali ovdje imamo potpuno drugu situaciju, ovdje su ušli u organizovano širenje panike koje je dovelo do gubitka na berzi reda veličine 1000 milijardi. Radi se o sledećem, nije bio zabilježen ni jedan slučaj virusa u americi a oni su lajali dan i noć, namjerno i bezobrazno u sprezi sa tkz. demokratama. I doveli su do velike štete na berzi. Sama šteta na berzi nije ograničena samo na štetu raznim akcionarima, ona već zadire i u nacionalnu bezbjednost. S obzirom da postoje zakoni za takve “anomalije”, medijske kuće i povezana lica će morati “malo” da odgovaraju.

Slična situacija je i kod nas gdje sorošoidni mediji ne hvataju dah od plašenja sa virusom.
Imajte na umu da je jedna stvar informisanje, a druga stvar sračunato plašenje.

tedi
4 godine prije

Pale dionice na burzi,a sta bi sa BITKOINOM?

Alex
4 godine prije

Nema straha za Amere….pokrenu novi rat,pa krenu u pljačku nafte po Bliskom Istoku…

Busola
4 godine prije

Išli zdrmati Kinu pa sebe krenuli ukopavati puno brže. Ako kod njih krene histerije letjeti će glave na sve strane, svi tamo imaju lovu u dionicama… To je njima neka vrsta dnevne kladionice.

I sami vidite kako mainstream mediji mijenjaju retoriku kada je koronavirus pobjegao iz Kine.

Alex
4 godine prije

Nema straha za Amere…puste pse rata i sve poprimi neki novi…smrad.

Moreno
4 godine prije

15% nije izgubila američka ekonomija nego američke burze dionica odnosno vlasnici tih dionica, platile su i američke državne obveznice, zlato, nafta, kriptovalute . . . američka ekonomija se usporava već neko vrime i američka ekonomija je prilično odvojena od američkih burzi koje su išle gori pumpanjem friško proizvedenih dolara, vrlo malo i ništa od tih proizvedenih dolara je išlo u ekonomiju, kako QE tako i repurchase programima . . . Amerikanci za ekonomiju i burze koriste termine ”main street” i ”wall street”. Šef FED-a Jay Powell je reka kako će napravit ”what ever it takes” za podržat burze i ekonomiju pri čemu iz dosadašnjeg iskustva znamo koliko će otić u burze, a koliko u ekonomiju. To isto je za spašavanje eura reka i bivši šef ECB-a Mario Draghi prij nego je ECB 2015 počela proizvodit 60 miljardi euri dnevno. Powell je također reka kako će upotrijebit alate iz svoje ”tool… Čitaj više »

cro crv
3 godine prije

OVAKO IL ONAKO DOLARI STIZU DA L SVJEZE ODSTAMPANI IL KRVAVO ZARADJENI ONI DOLAZE I TU NEMA STA DA SE DODA.INTERESANTAN JE ZA OSMATRATI G D. TRAMP .PROSTO -POLUDI AKO NIJE SVE PO NJEGOVOM A SIGURNO SU SVI ONI TAKVI TI MILIJarderi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI