Američki nacionalni dug narastao na 26 bilijuna, u samo mjesec dana skočio za 1 bilijun

američki dug
15 komentara

Posljednji podaci Ministarstva financija pokazuju da je američki nacionalni dug prvi put premašio 26 bilijuna dolara, iako se država suočava s ekonomskim olakšanjem od početka pandemije Covid-19.

Državni dug porastao je s 23,5 bilijuna dolara u ožujku, uz povećanje od 1 bilijuna dolara od 5. svibnja. Prema CBS Newsu, pozivajući se na podatke iz riznice, javni je dug porastao za šest bilijuna dolara otkako je predsjednik Donald Trump na dužnosti predsjednika 2017. godine.

“Ministarstvo financija primjećuje da je rast javnog duga uzrokovan izdvajanjem sredstava za program suzbijanja pandemije COVID-19 i odgodom poreza koji je vezan za pandemiju”, izvijestio je DZS.

Američka vlada je od početka pandemije izdvojila milijarde dolara pomoći u borbi s koronavirusom. Takozvani Zakon o CARES-u (Rješenja za borbu protiv koronavirusa te za zdravstvenu i ekonomsku pomoć) usvojen je u ožujku i njime se izdvojilo dodatnih 2 bilijuna dolara, dok je HEROES-ov zakon, koji je koštao dodatnih tri bilijuna dolara, donio Zastupnički dom u svibnju.

Prema mjesečnom izvješću državne blagajne, deficit državnog proračuna u prvih osam mjeseci tekuće fiskalne godine (koji je počeo 1. listopada 2019.) dosegao je 1.88 bilijuna dolara, što je već veći od bilo kojeg deficita u fiskalnim godinama u povijesti SAD-a.

Osmomjesečni deficit za 2020. godinu više je nego udvostručio deficit od 738.6 milijardi USD, ako ga se usporedi s istim razdobljem u 2019. godini.

američki dugFED
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dopizdilomi
3 godine prije

Ma nije to ništa. Imaju oni, koliko ono štamparija novca 3-4 ali ako ni to ne bude dovoljno platiti će i ilegalnima neka rade.

Marinjo
3 godine prije

a kome duguju novac?!

Hamer
3 godine prije

Sredili ih Kinezi i sve nas

putnik83
3 godine prije

Trump jednostavno može nacionalizirat FED i banke,izbrisat cijeli dug.
Amerika je velika i samodostatna.
Novac nije stvarna vrijednost,novac je zamjensko sredstvo razmjene koje odavno nema pokriće u plemenitom metalu.
Amerika proizvodi dovoljno industrijskih dobara,hrane i energenata da može “resertirat” svoju ekonomiju i krenut od nule.

Machiavelli
3 godine prije

Balkanjerosi su financijski nepismeni,prvo sto treba uvesti pod obavezan predmet u osnovnim skolama su financije,odnosno sto je to novac,od toga kako se stampa do toga kako se zaradjuje.
Najbolja satnica za taj predmet bi bila odmah iza sata vjeronauka.

Ime
3 godine prije

Proglasiš dug nevažećim i duga nema. Ta daaa. Pojeo vuk magare. Tko se buni dobije po nosu i tak…. Mogu povećati još peterostruko dug i nikom ništa.

Coban
3 godine prije

Sve dok Vlada povjerenje u Dolar ,kao svjetske valute američki dolar može nastati od starih bezvrednih krpa.Mi naivci stvaramo američki san.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI