Kina odbacuje američki dug

Dolar
9 komentara

Kinesko vlasništvo američkih državnih vrijednosnica palo je u svibnju ispod 1 trilijuna dolara prvi put u više od desetljeća, pokazuju informacije koje je objavilo američko Ministarstvo financija. Zvanični podaci se redovno objavljuju s dva mjeseca zakašnjenja.

Kina, drugi najveći strani vlasnik američkog državnog duga, smanjila je svoja sredstva šest uzastopnih mjeseci sa 1,08 biliona dolara prošlog novembra na 980,8 milijardi dolara u maju. To je pad od skoro 100 milijardi dolara, ili 9%. Posljednji put kada je Kina držala manje od 1 bilion američkih državnih vrijednosnica bilo je u maju 2010. (843,7 milijardi dolara).

Japan, najveći strani vlasnik duga američke vlade, također je nedavno smanjio svoje vlasništvo. U šest mjeseci od novembra do maja, pao je za skoro 116 milijardi dolara na 1,212 biliona dolara.

Ukupan američki državni dug bio je nešto iznad 30,4 biliona dolara prošlog mjeseca. Vašington se bori da obuzda naglo rastuću inflaciju koja je u junu dostigla maksimum od 41 godine od 9,1%. Federalne rezerve SAD povećale su referentnu kamatnu stopu za 0,75 procentnih poena u junu, što je izazvalo upozorenja o mogućoj recesiji. Još jedno povećanje moglo bi biti uvedeno na predstojećem sastanku sljedeće sedmice.

Prema CNBC-u, rastuće kamatne stope učinile su američke trezorske vrijednosne papire potencijalno manje atraktivnim, ali pad kineskog udjela mogao bi se pripisati i tome što Peking radi na diversifikaciji portfelja vanjskog duga.

američki dugkinaMinistarstvo financija SADSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Američki dug je toksičan pa ga se Kinezi pokušavaju riješiti.

tata mata
1 godina prije

ekonomiju gamadi treba totalno pohebati

Tupko Glupko
1 godina prije

Svi se rješavaju dolara.

Izuzetni su trenutno dvanaesta država na svijetu po zaduženju u odnosu na godišnji BDP (on iznosi 128%, tj. preko 30.000 milijardi dolara), a još je bitnije i da se sve manje trguje u dolarima između država čime njegov udio kao svjetske rezervne valute sve manji, a samim time se i smanjuje prebacivanje ogromnih financijskih dubioza izuzetnih na sve druge svjetske države.

Dolar je osuđen na propast, pitanje je godina kada će se to i desiti.

korona antivirus
1 godina prije

idi, idi, nesanice

Perun
1 godina prije

američke državne vrijednosnice ili obveznice …..ha ha ha ha ha…..hvala bogu nisam amerikanac ….
.P.S…hebeš američke državne obveznice ….više vrijede ukrajinski hazarski rodni listovi …he he he he ….ili smrtovnice

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI