Američki ministar finansija upozorava da će “ekonomska katastrofa” pogoditi SAD ako se ne odredi gornja granica duga

Dolari
26 komentara

Ministarstvo finansija pozvalo je prošlog mjeseca na hitne mjere štednje gotovine koje bi spriječile pad SAD zbog neispunjavanja desetina biliona dolara saveznog duga, pri čemu Kongres nije uspio da produži obustavu gornje granice duga prije odlaska na šestonedeljni odmor, a Republikanci odbijaju da podignu granicu nakon povratka u Washington.

Sekretar finansija Jannet Yellen upozorila je da će neuspjeh Kongresa da podigne granicu duga „gurnuti“ SAD u finansijsku krizu.

„SAD su oduvijek plaćale svoje račune na vrijeme, ali preovlađujući konsenzus među ekonomistima i zvaničnicima trezora obje strane je da bi neuspjeh u povećanju limita duga izazvao široko rasprostranjenu ekonomsku katastrofu“, napisala je Yellen u nedjelju za Wallstreet Journal.

„Za nekoliko dana milioni Amerikanaca mogli bi biti bez novca. Mogli bismo da vidimo neograničena kašnjenja u kritičnim isplatama i skoro 50 miliona starijih osoba moglo bi neko vrijeme prestati da prima čekove socijalnog osiguranja. Trupe bi mogle ostati neplaćene. Milioni porodica koje se oslanjaju na mjesečne poreske olakšice za djecu mogle bi da dožive kašnjenja. Ukratko, Amerika ne bi ispunila svoje obaveze”, upozorila je sekretar.

Yellen je naglasila da “nema valjanog razloga za pozivanje na takav ishod, svakako ne i fiskalnu odgovornost”, te napomenula da je “preovlađujući konsenzus među ekonomistima i službenicima trezora obje strane da bi neuspjeh u povećanju granice duga proizveo široku ekonomsku katastrofu”.

Objašnjenje Yellen dolazi usljed povećanja pritiska na demokrate da sami glasaju za povećanje gornje granice duga prije nego što gotovina nestane – već u oktobru – za servisiranje postojećih dugova savezne vlade.

Republikanci u Kongresu, predvođeni liderom manjina u Senatu Mitchom McConnellom, obećali su da neće podržati povećanje granice, navodno iz osjećaja fiskalnog konzervativizma.

Postojeći plafon je vraćen 1. avgusta – kada je američki dug iznosio oko 28,4 biliona dolara (znatno više od 100 odsto BDP).

Obračun gornje granice duga uslijedio je nakon odluke Kongresa da u ekonomiju uloži više od 6 biliona dolara u posljednjih godinu i po dana kao odgovor na ekonomsku krizu izazvanu pandemijom koronavirusa. Republikanci i demokrate sada se prepiru oko dodatne predložene potrošnje-uključujući račun za infrastrukturu od 1,2 biliona dolara i 10-godišnji sporazum o budžetu od 3,5 milijardi dolara.

Zakonodavci će morati da usvoje hitan privremeni zakon o finansiranju do kraja mjeseca kako bi izbjegli gašenje vlade. Ova mjera, poznata kao „trajna rezolucija“, pomoći će da se izbjegne gašenje savezne vlade – scenario koji su SAD već doživjele deset puta od 1980. godine – uključujući i 35-dnevno gašenje između kraja 2018. i početka 2019. godine pod predsjednikom Donaldom Trumpom.

Kongres je povećao gornju granicu američkog duga otprilike 80 puta od šezdesetih godina, pri čemu se savezni dug brzo približio 29 biliona dolara, a ukupne obaveze – koje uključuju savezni dug plus druge javne i privatne obaveze – iznose više od 85 biliona dolara, ili četiri puta više od američkog BDP.

američki dugAmerikaEkonomija
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jery
2 godine prije

Došlo vrijeme pušione! Nemože se dolar tiskati u nedogled a bez posljedica! Bas me zanima sto ce sada izmisliti veleumi prevare!

Novi kolac
2 godine prije

Amerika propada,ko ih hebe,i njih i robovlasnike sa zapada,licno navijam da se sto vise pelcuju ,i ovi bogati arapi isto,da sto prije pocrkaju i puste nas ostale zaostale da uzivamo u svojoj zaostalosti na miru.
Zeljo proslavio 100 godina,Novi kolac doruckovao 5 domacih jaja,sa domacim kajmakom,i hljebom od heljde,kisa pada,motam vutru koju sam ja uzgojio,slusam Alpha Boys School Radio,direktno iz Kingstona,bas je lijep ovaj svijet,danas mi se ne radi pa necu ni raditi.
Pozdrav za logicare,sirom ove ravne ploce.
Kontam ako je zemlja ravna ploca,onda negdje mora biti kraj,pa jel?

tihobl
2 godine prije

Ameri su narkomani. Ne mogu se skinuti sa igle kredita. Samo mogu povecavati dozu.

Krunoslav
2 godine prije

Ne vjerujem da oni uopće imaju uvida u stanje”duga”.Cijeli svijet to plaća već od ww2. Da su vrijedulo isti standardi kao što su zahtijevali od drugih,oni bi bankrotirali prije 30-40 godina. To svi znaju,ali se šutilo jer sila Boga ne moli.Ali niti Bog silu ne voli. Bit će svašta.

Iggys
2 godine prije

Zvanično je dug SAD 28,4 milijardi, a nezvanično oko 415 hiljada milijardi dolara. U pitanju nije samo javni dug, već tu postoje dugovi po osnovu kreditnih kartica, hipotekarnih kredita, studentskih kredita…Dakle, SAD liče na prazan sto sa koga je sve pojedeno i popijeno i samo se čeka kelner da ispostavi i naplati račun koji neće biti mali.
ZBOGOM AMERIKO, NEĆEŠ MI NEDOSTAJATI.

Legendarni Grk
2 godine prije

Nikakva štednja ne može pomoći kod pljačkaškog sustava koji se služi kamatama na kamate.
Taj novac za kamatu nije proizveden i nikako se ne može “zaraditi” niti otplatiti – Ivan Pernar je to davno objasnio.
Prema Pernaru, državnim bankama se mora vratiti suverenitet kod primarne emisije novca, a još bolje bi bilo da se novac potpuno izbaci iz igre, jer su ga oni izmislili s idejom otimačine i kontrole ljudi.

Bankrot Tata
2 godine prije

Koje gluposti, američka ekonomija se već srušila u jesen 2018, od tada žive na FEDovim besplatnim dolarima koje plaća cijeli svijet kroz trgovinu u dolarima i u “pandemijskim mjerama” koje blokiraju cijelu državu i ostale države od reakcije stanovništva. U trenutku kad se postavi limit zaduživanja sve krahira, jer nema se buđet čime hraniti osim zaduživanjem i potrošnjom.

sjdfnvisjenfviefpvna
2 godine prije

Hahaha, kao oni ne znaju da su iskamatarili i ukrali obojenim papirom čitav svijet pa se sad brinu za Čemeriku koju sisaju od početka i tjeraju u ratove protiv svih na planetu……………..

Max
2 godine prije

To je dio reseta

2 godine prije

Skužajte svi skupa, navođenje i pokušaj tumačenja šta govore opsjenari je kontraproduktivno.
Sve se svodi na istu šuštu, dolor je jedinica za dug, nema dolori, nema duga, isto ka i testovi, nema testova, nema korone.
I sad, ako oćemo dolore i testove kako bi lakše živili, onda imamo dugove i koronu pa nemamo šta tu više pizdit, a opet svi pizdimo i to je uglavnom sve šta radimo.

Nene
2 godine prije

Koje li države? Tiska bezvrijedne dolare do besvijesti, ne drži se zlatnoga standarda, dužna je cijelom svijetu i kaže da je “velesila”. Pa gdje to ima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI