fbpx

Američki dug na putu da se udvostruči do 2051, dovodeći ekonomiju u rizik od fiskalne krize

Americki dug do 2051. godine

Očekuje se da će se američki savezni dug udvostručiti tokom naredne tri decenije, upozorava Kongresni budžetski ured (CBO). Dug će biti ekvivalentan 202 procenta BDP-a do 2051, dok se očekuje da će ovogodišnji dug biti 102 procenta.

„Sa procijenjenih 10,3 procenta bruto domaćeg proizvoda (BDP), deficit 2021. godine bio bi drugi po veličini od 1945. godine, premašujući za 14,9 procenata manjak zabilježen prošle godine“, navodi se u izvještaju CBO.

Prema projekcijama izvještaja, deficiti opadaju kako se efekti pandemije koronavirusa 2020–2021. smanjuju. „Ali oni ostaju veliki po istorijskim standardima i počinju ponovo da se povećavaju tokom druge polovine decenije“, kažu. „Deficiti se dodatno povećavaju u narednim decenijama, sa 5,7 procenata BDP-a 2031. na 13,3 procenta do 2051 – što premašuje njihov 50-godišnji prosjek od 3,3 procenta BDP-a svake godine tokom tog perioda.“

Američki dug na putu da se udvostruči do 2051, dovodeći ekonomiju u rizik od fiskalne krize 1

CBO

Projekcija CBO za 195 posto povećanja saveznog duga do 2050. godine ostala je nepromijenjena u odnosu na prethodni izvještaj.

„Dug bi 2031. dostigao 107 procenata BDP-a (nadmašivši istorijski maksimum)“, takođe se dodaje: „Dug koji je visok i raste kao procenat BDP-a povećava federalne i privatne troškove zaduživanja, usporava rast ekonomske proizvodnje, i povećava isplate kamata u inostranstvu“.

Rastući teret duga mogao bi povećati „rizik od fiskalne krize i veće inflacije, kao i potkopati povjerenje u američki dolar“, što bi poskupilo finansiranje javnih i privatnih aktivnosti na međunarodnim tržištima.

Čini se da je rizik od fiskalne krize kratkoročno nizak uprkos većim deficitima i dugu koji proističu iz pandemije, navodi se u izvještaju. „Bez obzira na to, mnogo veći dug tokom vremena povećao bi rizik od fiskalne krize u godinama koje su pred nama.“

Izvještaj nije odražavao plan podsticaja od 1,9 biliona dolara koji se trenutno razmatra u Kongresu i očekuje se da bude odobren do kraja sljedeće nedjelje. Predsjednik američkih Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je u četvrtak da američka ekonomija mora još da prijeđe dug put prije nego što centralna banka razmotri pooštravanje finansijskih uslova.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
13 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Konspirator
Gost
Konspirator
1 mjesec prije

Ja bi volio imati takav dug.

Alen
Gost
Alen
1 mjesec prije

Američka sposobnost vraćanja duga je već odavno u kategoriji smeće.. Imaju plan da se iz kategorije smeće prebace u kategoriju virtualno smeće..

preseren3
Gost
preseren3
1 mjesec prije

Vidi, vidi, projekciju…. Malo je sfalila… To če se desiti do 2030….. Američko gospodarstvo je u prostom padu.

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije
Reply to  preseren3

Prije. Vec 2027-28.

Stjepan
Gost
Stjepan
1 mjesec prije

Kakve su ovo bezvezne brojke i računice!!?? Prošle godine je u jednom trenutku bio objavljen američki dug od 136% BDP-a …
‘Ko koga ovdje tarslači?? Jel’ to neko muljanje ili opet neka nova novokomponovana ekonomska matematika?? 🤔🤔

Tomi
Gost
Tomi
1 mjesec prije

Ja ne znam odakle vama ti podaci njihovo trenutno stanje po us debt clocku je 28.000 miljardi duga 129.43% federal debt to gdp ratio. A total debt to gdp ratio je 145.19%

Tomi
Gost
Tomi
1 mjesec prije

200% ce oni postic puno prije 2050. Japan vec jeste pa sta ipak zive dalje

Stara kuka
Gost
Stara kuka
1 mjesec prije

Udvostručit će se za tri desetljeća? Pa samo u zadnja dva desetljeća, čak i manje (od 2008.) se skoro utrostručio. Samo za Obamina osmogodišnjeg mandata se udvostručio. Čini se da su ovu prognozu sastavljali veliki optimisti.

Ali ovdje se čak ne radi o nominalnom iznosu državnog duga. Radi se o udjelu državnog duga u odnosu na BDP. Što znači, ako je BDP 1000 dolara, a udio državnog duga 35% onda taj državi dug iznosi 350 dolara. Ali ako recimo BDP kroz par godina poraste na 2000 dolara, a udio državnog duga naraste na 50% to je sada iznos duga od 1000 dolara. Dakle BDP je porastao duplo, ali državni dug tri puta. Što znači da se rast stvarnog duga dobiva tako da se pomnoži rast BDP-a i rast udjela duga u BDP-u.

Inače, ne znam je li tko primjetio, ali prvi skokoviti rast državnog duga poklapa se sa donošenjem 19. amandmana koji je omogućio opće pravo glasa ženama (1920.) što je rezultiralo izborom političara koji su se zalagali za značajno povećanje socijalnih davanja i jačanje uloge države. A to je naravno dovelo do velikog skoka državne potrošnje i naravno i državnog duga jer tu potrošnju treba i finacirati.

U prolazu
Gost
U prolazu
1 mjesec prije
Reply to  Stara kuka

Dobra analiza, samo ne znam čemu panika, ako se dug može vraćati (servisirati). Japan već sad ima duplo veći dug od svojeg BDP-a pa ne vidim da je propao.

ledeno doba
Gost
ledeno doba
1 mjesec prije

najveći vjerovnik državi SAD-u je FED.
odnosno, SAD su najviše dužne FED-u..

time je sve rečeno

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

Neće svijet izdržati do 2051

hiber
Gost
hiber
1 mjesec prije

Ha, ha, ha. Važan je sastav duga. Njihov dug je u njihovoj valuti. Uvjek mogu da ga otpišu inflacijom. Dalje, stanovništvo im raste pa im reciprično raste i BDP. Japan ima dug od preko 270% ali 80÷ duga je vlastitom stanovništvu. Veći problem im je pad stanovništva. Balkanske zemlje su zato u Kurtzu. Imaju pad stanovnistva, dugovi su im u stranoj valuti, gospodarstva zapravo nemaju itd. Kina ima mali i povoljan dug, ali veliku zaduženost gospodarstva. Također varaju u broju stanovnika koje uz to brzo stari. Rusija je ubrzano smanjila dug ali na račun standarda stanovništva, štednja im je u dolarima, a brzi pad populacije su ublažili na racun promjene strukture stanovništva. Tako da je sve ovo rekla, kazala. Do 2050 će sve balkanske države ili bankrotirali ili promijeniti domicilno stanovništvo. Do 2100 će Srbi, Hrvati, Bosanci a vjerojatno i Albanci biti plusplamperfekt.

Ray
Gost
Ray
1 mjesec prije

Dug ce im se duplirati do 2024 najdalje. Sad duguju 28 triliona, prosecno dodaju po 5 triliona, dakle do 42 stizu za 3 godine

POVEZANE VIJESTI

Izbornik