Američki dug premašuje 31 000 milijardi dolara

Dolar
43 komentara

Američki državni dug službeno je premašio 31 0000 milijardi dolara po prvi put u istoriji, potvrdilo je u utorak Ministarstvo finansija. 

Američka vlada je od 3. oktobra dugovala ukupno 31 123 milijarde, 887 miliona, 781 hiljadu, 401 dolar i 34 centa, prema javno objavljenim podacima Ministarstva finansija.

U trenutku inauguracije predsjednika Joea Bidena, u januaru 2021., dug je iznosio 27,75 hiljada milijardi dolara, prema Istraživačkoj službi Kongresa.

“Bilo je 21 milijarda dolara prije samo pet godina”, požalio se kongresmen Chip Roy, republikanac iz Teksasa, na Tviteru nakon što su vijesti objavljene.

Državni dug iznosio je 19,94 hiljada milijardi dolara kada je predsjednik Donald Trump preuzeo dužnost 2017. godine, ali je eksplodirao u posljednjih nekoliko godina dok su Federalne rezerve štampale novac za suočavanje s pandemijom Covid-19.

Većinu duga drže privatna lica, u iznosu od 24 biliona dolara, dok dugovi prema stranim vladama iznose skoro 7 hiljada milijardi dolara. Veliki dio svijeta indirektno subvencionira američki dolar kao globalnu rezervnu valutu.

U međuvremenu, objava na web stranici Trezora u utorak ticala se uspostavljanja 25-članog Savjetodavnog odbora za rasnu jednakost, koji bi trebao „davati savjete i preporuke sekretarki Yellen i zamjeniku sekretara Wallyju Adeyemu o naporima za unapređenje rasne jednakosti u ekonomiji i rješavanje akutnih dispariteta u zajednicama obojenih boja.”

američki dugBidenSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

31.000 milijardi..
Samo u zadnjih godinu dana je narastao za 2.500 milijardi dolara.

To je 137,2% njihovog godišnjeg BDP-a.
Za usporedbu, financijski propala Grčka ima 199%.
Za sada su izuzetni na 12. mjestu u svijetu po tom parametru.
Na prvom jestu Japan sa 237%.

“Financijski propala” Rusija je osma. Odostraga.
Imaju zaduženje od svega 17,8% BDP-a.

eks
1 godina prije

Zbog toga i prave “Veliki reset” . Pošto je ekonomija u ku.cu , bogati se neće odreći svog profita, a narod ne može zakrpiti taj “bunar” od duga , korporativna fašistička mafija , vladari Amerike, brisati će dug i poverioce . Rusi su se najvećim delom oslobodili američkih državnih obveznica, a Kinezi i Japanci će biti najveće žrtve, jer poseduju najviše obveznica. Gangsteri-pljačkaši više ne mogu prodavati svoje laži, car je go.

1 godina prije

Koliko je ono kostalo jaje u Njemačkoj prije nego su privatni bankari sa one strane Atlantika poceli uzdizati naciste na vlast?100,200 kg papirica?!..

Atlas
1 godina prije

Postavlja se pitanje kome su to SAD konkretno duzne tolike pare? I to ne samo SAD, vec i gotovo sve druge tzv. drzave u svijetu… Odakle tom “nekom” tolika lova za svima posuditi? Da nisu u pitanju oni “izuzetni” decki podrijetlom sa Bliskog Istoka? Samo su oni tako “genijalni” da mogu stvarati novac sto se kaze jednim imaginarnim potezom olovke, zaduzivati gojime i laznim bankarskim sustavom porobljavati svijet… Uostalom, ko je kriv gojima sto nemaju svoj novac? Tzv. drzave su mogle same tiskati novac i onda ispred te imenice ne bi ni trebalo pisati tzv. …

Valter
1 godina prije

Nije ni čudo da se židovi žure sa Velikim Resetiranjem. Ako niste znali, židov Paul Moritz Warburg je jedan od ključnih osnivača Federalnih Rezervi, koja već preko stoljeća djeluje kao svjetska centralna banka.

Također, židovi su većinski vodili Federalne Rezerve u tom vremenu. Naravno, trenutna šefica US Treasury, Janet Yellen, je također židovka, prethodna šefica federalnih rezervi. Biden administracija ima preko 70% židova u svim vodećim pozicijama, novi rekord koji je Trump prethodno probio kad se okružio sa židovima.

Fantastičan uspjeh za 0.15% svjetske populacije. Čudom čuda, Zelenski je također židov, uspostavljen kao predsjednik Ukrajine od židovke Nuland. A baš se potrefilo da židovska Amerika iskoristi židovsku Ukrajinu da stavi Europu na koljena.

Naravno, o svemu se na društvenim mrežama može govoriti, čak i o židovskoj korona podvali, a samo ne o samim židovima. Tako znamo da je sve to teorija zavjere.

norbert
1 godina prije

US-$ postaje običan financijski toaletni papir

Nekoime
1 godina prije

Kaj bumo dobili crni dolar i bijeli dolar.

tuf
1 godina prije

Sung Won Sohn, an economics professor at Loyola Marymount University, said “it took this nation 200 years to pile up its first trillion dollars in national debt, and since the pandemic we have been adding at the rate of 1 trillion nearly every quarter.”

Optimista
1 godina prije

US debt to GDP ratio?

United States Government debt accounted for 126.7 % of the country’s Nominal GDP in Jun 2022, compared with the ratio of 128.9 % in the previous quarter.

Dokurčilomi
1 godina prije

Eto konačno znamo razlog paljenja vatre i ratova po svijetu i hitnoj kupovini novog naoružanja.

Dokurčilomi
1 godina prije

Crnce? 1,5% je ostalo svih indijanaca. UN u drugim državama tvrdi po takvim brojevima da je to genocid.

Max
1 godina prije

Oni upravo zbog toga izazivaju ratove i krize.

Yugo 45neregistrovan
1 godina prije

Dokle god imaju paliju s kojom prijete i koje se drugi boje nema ništa od propadanja dolara,jedan se suprostavio i cijeli “zapadni ” svijet se iz petnih žila upeo da ga uništi ,zbog toga živ bio VVP

Alibaba
1 godina prije

Dolar je funny money

Ivan
1 godina prije

Sve to moze da resi jedan dobar rat, ili Veliki reset, ili nesto trece, jedina konstanta je da cemo za taj dug svi da ispastamo, a ne oni koji su ga napravili.

tihobl
1 godina prije

Kpliki je dug G7 – sedam prezaduzenih gubitasa koji imaju veci uvoz od izvoza?

mrdo
1 godina prije

Ma nema veze! Dugovi i računi idu na leđa naroda, proleterijata, radničke klase, a profit u đepove kapitalista. 

Kapitalizam je fantastičan!

habanero
1 godina prije

Kome su dužne, neke više – neke manje, sve države svijeta?
Ha…?

Rimtutituki
1 godina prije

Nemaju oni duga.kad dugujes onome tko te se boji to nije dug.mi kad smo bili mladi tamo 90tih,uzimas reket ljudima,on te mrzi al se toliko boji da se druzi sa tobom kaze” ajmo u Frankfurt na janjetinu,ja castim” to je beki stojholmski sindrom. Jedino finantzamt utjeruje dugove do kraja,melje polako,ali te samelje totalno. Usa duguju kini,jebe im se. Samo mi imamo mentalitet dugujemo,ne mozemo zaspat od sikiracije,ostale boli kurac,nek se sikira ko potrazuje

Rimtutituki
1 godina prije

Da jos jednom objasnim japan 237% italija 155% samo sto morate poznavati strukturu duga,zasto se prodaju ko hlva jap i italijanske obveznice? Jer te 2 drzave jedine imaju drugaciju strukturu duga. Duguju svome narodu to je kao kad dugujes npr meni 1000e a imam reputaciju da hocu ubit za stoju( javni dug) ili kad dugujes svome bratu( Privatni dug) pa ti on kaze,ne trebaju mi sad,a ni za godinu ,kad mognes,a mene kad vidus moras bjezati. D
To su primjeri ,glupi ali pucanstvo nema pojma kako to ide,znaci japan i italija i dalje zive bolje od drugih,a obveznise se prodaju prije roka.

držnedaj
1 godina prije

Totalno su u neredu i kur.u…!!! samo siju po tuđim njivama… a drugi budale, i nevide da tamo više ne niče

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI