Posljedice zastoja američkog duga ‘razarajuće’

Bankarska kriza u SAD
65 komentara

Neuspeh u postizanju sporazuma o podizanju gornje granice duga imao bi ozbiljan uticaj i na američku i na globalnu ekonomiju, rekao je britanski ministar finansija Džeremi Hant novinarima nakon sastanka ministara finansija i guvernera centralnih banaka G7 u Japanu u subotu.

Američki predsjednik Joe Biden i Predstavnički dom koji kontrolišu republikanci trenutno su u ćorsokaku oko podizanja limita zaduživanja zemlje od 31,4 biliona dolara.
Republikanci pozivaju na smanjenje državne potrošnje prije nego što odobre višu granicu, dok Biden insistira na ” čistom ” povećanju bez povezivanja ta dva pitanja. Neuspjeh u postizanju sporazuma povećao je prijetnju od neplaćanja duga SAD-a, što je Hunt nazvao „ veoma ozbiljnom prijetnjom globalnoj ekonomiji. ”

“ Bilo bi apsolutno poražavajuće ako bi Amerika, koja je jedan od najvećih pokretača globalne ekonomije, izbacila svoj BDP s kolosijeka nepostizanjem sporazuma ”, upozorio je on. Hant je rekao da se nada da će strane na kraju doći do sporazuma, ali „ nije na nama da kažemo kako to pitanje treba da se reši. ”

Neplaćanje duga značilo bi da američka vlada nije u stanju da ispuni svoje neizmirene obaveze, uključujući isplate socijalne pomoći, kamate na postojeći dug, pa čak i plate za pripadnike vojne službe. Alarm je prva podigla ministarka finansija Janet Yellen u januaru kada su SAD dosegle gornju granicu duga.

Trezor je od tada koristio posebne računovodstvene mjere kako bi spriječio neispunjavanje obaveza, ali, prema Yellen, one će trajati samo do 1. juna, kada će neizvršenje obaveza postati neizbježno osim ako se ne podigne gornja granica duga.

Govoreći na konferenciji za novinare ranije ove sedmice, Yellen je ponovila svoja upozorenja, rekavši da bi neplaćanje duga “koja se rangiralo kao katastrofa ” i moglo bi dovesti do globalnog ekonomskog pada.

Izvještaj Ureda za budžet američkog Kongresa objavljen u petak također upozorava na neizvršenje obaveza početkom juna.

„ Postoji značajan rizik da u nekom trenutku u prve dve nedelje juna vlada više neće moći da plaća sve svoje obaveze “, upozorio je CBO, dodajući da će isplata vladinog duga „ ostati neizvesna tokom celog maja, čak i ako Trezor konačno ostane bez sredstava početkom juna. ”

Biden je u petak trebao razgovarati o gornjoj granici duga s kongresnim liderima, ali je sastanak odgođen za iduću sedmicu jer obje strane nastavljaju razgovarati o potencijalnim ograničenjima federalne potrošnje, rekli su izvori Reutersu.

američki dugSADUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
65 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
11 mjeseci prije

Više od dve decenije pripremaju ovaj scenario koji će biti realizovan u paketu sa mnogim drugim problemima. Da li jednom to podizanje mora da se zaustavi? Zar neće biti veći problemi kada se to uradi kod većeg duga? Zašto se nešto ne preduzme da se zaduživanje zaustavi jer je svima jasno da je to neodrživo?

Kako čovek može da bude inteligentno biće ako ne vidi ovako jasne mahinacije…

11 mjeseci prije

Bankrot su , muče se dal da ga objave ili da produže agoniju , svejedno jer i onako većina odustaje od njihovog monetarnog sistema , neka se zabavljaju jer ishod je isti , propast….Ovo globalno čitati 15% zapadnjaka i satelita , ostali imaju spreman alternativni sistem i već se obilato koristi…

eko
11 mjeseci prije

Pravilo 1: ako si vezan za davljenika, logicno je da cete povuci sa sobom, pa razumno implicira scenarij strucnjaka da ce cijeli svijet osjetiti posljedice. Pod uslovom da ostanes vezan. Pravilo 2: sve je isto samo njega nema. U prevodu, ako se odvezes od davljenika, postoje 2 opcije, da se udavis jer ne znas ili da plivas svojim putem. Pravilo 3: kada proplivas svojim putem, svakim zamahom napredujes i izlazis iz krize. U prevodu, kada ode veliki lanac iz neke zemlje/grada, rijetko se kada desi da sve zamre, vec dodje neko novi ili dodje do preraspodjele. Ode mercator, dodje konzum, ode konzum, dodje lidl, ode lidl dodje neko 10ti, ili se raspe na manje radnje. Pravilo 4: spremnost/nespremnost. Kataklizmicne najave i objave su ciljane i pogoduju uvodjenju straha, kupovanju vremena, odgodi neminovnog, pljacki. Kad tad ce doci do kraha. Spremnost je plan. Pravilo 5: mikro/makro. Zemlje Balkana su male i… Čitaj više »

Ivan
11 mjeseci prije

Ti svjetski paraziti, pljackasi, teroristi, lazovi i moralni bijednici drugo i ne zasluzuju doli propast i raspad. To se trebalo vec dogoditi davno prije. Na kraju ce se mozda i sama priroda rijesiti tog zla kada pokrene rasjed pod nogama im..

Гавран
11 mjeseci prije

Jednom godišnje moćna glumačka ekipa u kongresu ima na repertoaru dramu “Podizanje limita zaduživanja”. Posle ritualne pobede humanizma ceo svet može da odahne do sledeće godine.

Antee
11 mjeseci prije

Vidim da sendičari najviše negativno isklikavaju istinu o umjetnoj vrijednosti dolara i iluziji financijskog sustava.

SOX
11 mjeseci prije

Neuspeh u postizanju sporazuma o podizanju gornje granice duga imao bi ozbiljan uticaj i na američku i na globalnu ekonomiju Imao bi,ali svaki put isto (drame) pa dogovor u pet do podne! Ne vidim zasto bi ovaj put bilo drugacije,osim ako ovaj put imaju neke druge namjere. Ionako su i jedni i drugi izjavili da nece priznati poraz na sljedecim izborima,mozda je ovo uvertira za 2024 ili zele uvest veliku nesigurnost na svjetskom trzistu!!!! Zadnju sedmicu $ raste,vidjet cemo dali se trend nastavlja i dalje ako je – zele jaci $ koji raste u riziku a dobio bi i od korekcije indexsa-dionica. Sto znaci kako bi zavrsavao tekuci mjesec,dogovor bi se postigao a $ bi se naglo povukao dok bi spekulanti kupili nisko euro!!!! U proteklih 20 god.trgovanja svatio sam da nije nista vazno sto pisu,nego da veliki zaraduju na bilo koji nacin dok nama bacaju prasinu u oci i… Čitaj više »

Robert
11 mjeseci prije

Što pre bankrotiraju, to bolje za ostali svijet.

Howard Stern
11 mjeseci prije

Svijetom će vladati mir kada se jednom za uvijek raspadne to terorističko smeće od države koja se zove amerika a u biti je jedna velika korporacija u rukama retardiranihhazara koji su se međusobno ženili zato i jedu degenerični, i ne očekujte od njih empatiju za patnju ljudi.
Treba ih jednom za uvijek eliminirati sa lica zemlje.

BanOvan
11 mjeseci prije

Apokalipticna vijest za nas vrijedne i USrAniji odane sendvicare dzibera , burtoca, mladju ili ove novokomponovane mentalnorasklopljene i ti nakrivo sklopljenje. Nece moci dobiti ni cackalice a kamoli svoje sendvice a toliko vrijedno laju za USrAnski interes.

Nekoime
11 mjeseci prije

UAS treba podizati plafon zaduživanja dok se kursevi dolara i rublje ne izjednače.

Max
11 mjeseci prije

To se i čini s ciljerm da se ekonomsko razaranje ubrza.

Kiko
11 mjeseci prije

Opet plačete nad krivim državama. Plačite nad svojom. Amerikanci imaju 10 puta veći standard do li vi. I onda se vi zabrinuli kako će Amerikanci preživjeti. Kolika je plaća kod vas. Mjeri se u stotinama dolara. Američka plaća računa se u tisućama dolara. Ako usporedimo prosjek onda je američka plaća veća 6 puta od neke iz ove regije. Cijene hrane i odjeće su slične ili u nekim slučajevima čak i manje.

toncibalonci
11 mjeseci prije

Posljedice ZASTOJA rasta javnog duga mogu biti samo pozitivne nikako razarajuce.Posljedice RASTA, PORASTA javnog duga mogu biti razarajuce.Miso,validujem, validiram i validisem ti od danas sve naslove.Ponekad mi je muka od gluposti koje “valjas”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI