Španjolsko gospodarstvo pogođeno posljedicama koronavirusa trpi ogroman pad

Spanija, zatvoreni kafici zbog covid19
3 komentara

Bruto domaći proizvod Španjolske lani je pao za 11 posto, što su pokazali u petak podaci Državnog zavoda za statistiku. To je najveći pad kojeg je gospodarstvo te zemlje pretrpjelo u posljednjih pet godina, nakon završetka svjetske ekonomske krize.

Povjesničari su rekli da je nacionalno gospodarstvo zabilježilo najgori pad nakon španjolskog građanskog rata koji se vodio između 1936. i 1939.

Statistički podaci istraživačkog centra Funcas pokazali su da je presudni turistički sektor činio samo pet posto španjolskog BDP-a (u usporedbi s 12 posto u 2019.), jer je koronavirus znatno naštetio svjetskoj potražnji za putovanjima.

Poljoprivreda je bila jedini gospodarski sektor koji se proširio, povećavši se za 4,7 posto u odnosu na 2020. Javna potrošnja povećala se za 4,5 posto, što je najveći postotak od 2008., dok je privatna potrošnja pala za 12,4 posto.

Uvođenje jednog od najstrožih zaključavanja od strane španjolske vlade, koje je trajalo između ožujka i lipnja prošle godine, dovelo je do pada gospodarskih aktivnosti u drugom tromjesečju za 17,9 posto. Međutim, u posljednja tri mjeseca zabilježen je skroman oporavak, kada je veća potrošnja povećala BDP za 0,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Vlada ove godine planira oporavak BDP-a od 7,2 posto, dok su tržišni analitičari svoj konsenzus smanjili sa 6,5 na 6,3 posto.

Međunarodni monetarni fond također je smanjio izglede na 5,9 posto, upozorivši da oporavak eurozone zaostaje za onim u ostalim naprednim gospodarstvima, uključujući Sjedinjene Države i Japan.

bdpšpanjolska
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Makedonac
3 godine prije

Malo analitike Fursova i Pjakina: Zapadni kapitalizam je bio dosta tamni do 1945-godine, nakon ne planiranog rezultata drugog svetskog rata, ti feudalci su bili prinuđeni da poboljšaju život zapadnim narodima. Jedan aspekt, da socijalizam ne dođe i kod njih, drugi da socijalistička partijska nomenklatura, vidi da kod kapitalizma je sve bolje, eto naši radnici rade, imaju lepa auta, stanove, zapad je mnogo bolji za običnog coveka ot SSSR. Ne slučajno je cela partijska nomenklatura predala SSSR. Kažu si, narodu če biti bolje, a ja ču biti veči gazda ot sada, daće mi fabrike da ih ja privatiziram… Zadnjih 30 godina smo ih videli kakvi zlikovci su, idiotizirali su sav narod, LGBT, porodica, zalili migrante, tako da se ne čudite zašto gase srednju klasu. Od jednu stranu tako ili inače piramida se ruši, kada dođe inflacija, neće moći kupiti tih 80% produkta od istoka, Kine, Rusije, sami nemogu da ih proizvedu,… Čitaj više »

tihobl
3 godine prije

Javna potrošnja povećala se za 4,5%….

Znaci 4,5% su potrosili na maske, dezinfekciju i remdesivir.

marmel
3 godine prije

Ako ne dodjemo i ne cijepimo se, (tj.30 posto bedaka ce se cjepiti od prilike), tako da ce imati odliv turista 70 posto kao i u Hrvatskoj ili Grckoj itd. pa neka izvole nek nas dalje dalje handre ali nece jos dugo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI