Država EU želi se pridružiti tužbi za genocid protiv Izraela

Izraelski rat u Gazi, genocid nad Palestincima
3 komentara

Španjolska podupire slučaj Južne Afrike pred najvišim sudom UN-a, navodeći kao razlog neuspjeh u okončanju ofenzive u Gazi

Španjolska je zatražila da se pridruži južnoafričkoj tužbi pred vrhovnim sudom UN-a koja optužuje Izrael za počinjenje genocida u palestinskoj enklavi Gaza, objavio je ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares. Do razvoja događaja dolazi nakon što je Španjolska, zajedno s Irskom i Norveškom, priznala državu Palestinu, što je izazvalo žestoku reakciju Zapadnog Jeruzalema.

Južnoafrička Republika podnijela je tužbu Međunarodnom sudu pravde (ICJ) sa sjedištem u Nizozemskoj još u prosincu, navodeći da je kampanja koju su pokrenule izraelske vlasti u Gazi nakon iznenadnog napada Hamasa na židovsku državu u listopadu bila “genocidna po karakteru jer [namjera je] dovesti do uništenja značajnog dijela palestinske nacionalne, rasne i etničke skupine.”

Premijer Benjamin Netanyahu oštro je demantirao optužbe, rekavši da “nismo mi ti koji smo došli počiniti genocid, već Hamas”. Tvrdio je da bi nas grupa “sve pobila da može”.

Dok je ICJ u početku samo naredio Izraelu da poduzme sve mjere kako bi spriječio bilo kakva djela koja bi se mogla smatrati genocidnim, krajem svibnja je rekao da zemlja “mora odmah zaustaviti svoju vojnu ofenzivu i svaku drugu akciju” u gradu Rafahu u Gazi. Izrael se dosad nije pridržavao.

U četvrtak je Španjolska postala prva europska zemlja koja se službeno okupila iza tužbe, a Manuel Albares je izjavio da je “naš jedini cilj stati na kraj ratu i napredovati na putu primjene dvodržavnog rješenja”. Objasnio je da odluka ovisi o nastavku izraelske vojne operacije u Gazi, navodeći da “želimo da se mir vrati u Gazu i na Bliski istok, a da bi se to dogodilo svi moramo podržati sud”.

Nekoliko drugih zemalja, uključujući Meksiko, Kolumbiju, Nikaragvu, Libiju, kao i palestinske vlasti, već su podnijele zahtjeve za pridruživanje slučaju, čekajući odobrenje ICJ-a. Više od dva tuceta drugih nacija također je izrazilo potporu slučaju, a Turska i Irska signalizirale su da namjeravaju intervenirati.

Premda su presude ICJ-a pravno obvezujuće, sud nema stvarnih sredstava za njihovu provedbu.

Prema palestinskom ministarstvu zdravstva, više od 36.000 ljudi je ubijeno u Gazi od početka sukoba između Izraela i Hamasa.

gazaIZRAELPalestinašpanjolska
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 mjesec prije

I Slovenija je priznala Palestinu ovih dana.

Hrvatska čeka mišljenje Brisela i Buzina, a ono im je već došlo.
Naime, jučer je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio da bi će Hrvatska priznati palestinsku državu ali tek kada se definira palestinski teritorij, odredi tko je vlast, definiraju njezini simboli, zastava, valuta, tj. sve ono što zapravo jednu državu predstavlja kao državu, kao i da priznanje mora biti rezultat pregovora dviju zaraćenih strana, tj. Izraela i Palestine.

Između redaka, Grlić Radman je rekao da – dok HDZ vlada Hrvatskom – neće priznati Palestinu dok im Izrael ne da zeleno svjetlo za njezino priznanje.

Max
1 mjesec prije

Pošteno.

trajko
1 mjesec prije

A šta će jadna rvacka sameov opušak?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI