Eksplozivni paket pronađen u američkom veleposlanstvu u Madridu

Eksploziv pronadjen u americkoj ambasadi
14 komentara

Izvješća sugeriraju da je korišten eksploziv sličan onom u pet pisama-bombi poslanih ukrajinskom veleposlanstvu i drugim ciljevima u Španjolskoj

Španjolska policija u četvrtak je ogradila područje oko američkog veleposlanstva u Madridu i aktivirala protuterorističke protokole nakon što je u zgradu isporučeno pismo-bomba, kažu španjolske vlasti. Prema španjolskom ministarstvu unutarnjih poslova, policija je uspješno detonirala paket nakon što je evakuirala obližnje zgrade. Ministarstvo je istaknulo da nema izvješća o ozlijeđenima u vezi s incidentom. To se događa nakon što je u posljednja dva dana poslano pet pisama-bombi na razne mete diljem zemlje, uključujući i ukrajinsko veleposlanstvo u Madridu, gdje je jedan djelatnik ozlijeđen u srijedu nakon otvaranja paketa.

Zamjenik španjolskog ministra unutarnjih poslova Rafael Perez objasnio je u četvrtak na tiskovnoj konferenciji da se čini da su pošiljke bile ručno izrađene i da su sve poslane u smeđim kuvertama, u kojima se nalazio pirotehnički materijal i sustav za aktiviranje. Istaknuo je da, prema preliminarnim analizama, sustav unutar ovih paketa treba izazvati baklju, ali ne i eksploziju. Sugerirao je da pisma ne opravdavaju podizanje razine terorističke prijetnje u zemlji i ohrabrio je ljude da ostanu mirni.

Paketi, za koje Perez kaže da su poslani iz Španjolske, otkriveni su u Ministarstvu obrane te zemlje, u satelitskom centru u zračnoj bazi Torrejón de Ardoz i u tvornici oružja u sjeveroistočnom gradu Zaragozi koja proizvodi bacače granata koji se šalju u Ukrajinu, navodi se u priopćenju španjolskih vlasti. Otkriveno je i da je španjolski premijer Pedro Sanchez 24. studenog primio isti takav paket, kojeg su potom uništili stručnjaci za bombe. Nakon eksplozije u srijedu u veleposlanstvu Ukrajine, u kojoj je jedan djelatnik lakše ozlijeđen, ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba zapovjedio je pojačanje sigurnosti u svim veleposlanstvima Kijeva u svijetu i zatražio od španjolskih vlasti brzu i temeljitu istragu incidenta.

 

Vladin dužnosnik u gradu Zaragozi rekao je da su i tvornički paketi i paketi ukrajinskog veleposlanstva imali istu e-adresu navedenu kao pošiljatelj, navodi AP. Nisu dati nikakvi daljnji detalji. Španjolski nacionalni sud u međuvremenu je objavio da je službeno otvorio istragu o nizu incidenata, koje tretira kao teroristički čin.

bombaPismo-BombaSADŠpanijašpanjolska
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tata mata
1 godina prije

sad ce izjaviti da ih rusi sabotiraju jer prave oruzje za ukre

Tupko Glupko
1 godina prije

Očekivano jer pada zapadna potpora ratu u Ukrajini.

Očekujemo medijsku objavu da na svim pismima ima žig ruske pošte kao dokaz da su došla iz Rusije 😃

Гавран
1 godina prije

Verovatno novičok ili neko drugo oružje za nasovno uništenje. Očigledno mRNK vakcine prvo resetuju mozak pacijenta, što otvara put za punjenje plevom od nule.

tihobl
1 godina prije

…imali istu e-adresu…

Koliko su rusi mocni, salju bombe mejlom. Kome vise trebaju dronovi i rakete.

Tupko Glupko
1 godina prije

Šest ukrajinskih veleposlanstava u inozemstvu – među njima i ono u Hrvatskoj – primilo je “krvave pakete” u kojima su se nalazile životinjske oči. Zanimljivo, baš kada Sabor treba glasati o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj za što treba glasati dvije trećine njih u Saboru, a Plenkovićevi dizači ruku jedva imaju pola. Saborski zastupnik Socijaldemokrata (Socijademokrati su nastali nedavnim raspadom SDP-a na dvije frakcije – SDP i SD) Domagoj Hajduković  komentirao je ovako: “Imam poruku za one koji su to učinili. Nećete nas zastrašiti, nećete nas pokolebati u namjeri da pomognemo ukrajinskom narodu u borbi protiv agresora, a sigurno nećete obeshrabriti ukrajinski narod u njihovoj namjeri da oslobode svoju zemlju.” Hajduković je prije dvije i pol godine verbalno i fizički napadnut na ulici od Tomislava Mikulina, voditelja Ureda tadašnjeg predsjednika SDP-a Davora Bernardića. Prije godinu dana pao je prvi javni poljubac gay političara u Hrvatskoj kada je Hajdukovićev novi dečko dijelio… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Zvuči kao namješraljka.

tihobl
1 godina prije

Дмитриј Кулеба

“Прво, не два, већ три, а друго, писма нису са експлозивом, већ другим материјалом. Нећу још да коментаришем, ускоро ћемо изаћи са званичним извештајем на ову тему. За сад могу да кажем да је унутар ових коверта била симболична претња предата Украјини. Могу само да кажем да су све коверте у тренутку пријема биле натопљене црвеном течношћу”

ANTINAZY
1 godina prije

Prerano su to našli, bolje da uopće nisu našli prije buumm

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI