Amerika postaje još jedna banana republika

Americka zastava
34 komentara

U ovoj epizodi Keiser Report, Max i Stacy se bave akumulacijom duga u Sjedinjenim Državama u znak sjećanja na Davida Graebera, autora knjige „Dug: prvih 5.000 godina“.

Max takođe razgovara sa Otavio ‘Tavi’ Costom, portfolio menadžerom u Crescat Capitalu, između ostalog i o iscrpljivanju kredita.

Ističu da američka Centralna banka i druge velike centralne banke imaju problem sa dospijevanjem duga koji moraju ili da dozvole da istekne i dožive kontrakciju, ili moraju da odštampaju još malo novca i nastave da ga kupuju kako bi izbjegle kontrakciju. To, međutim, izgleda kao džinovska Ponzijeva šema.

„Dakle, znamo da će odluka ovih bankara biti da štampaju više i nastave da monetizuju sopstveni dug“, kaže Max. Dodaje da je kvantitativno ublažavanje pogrešan termin jer to sugeriše da je to privremena mjera. „Ali mi sada znamo da je to trajna mjera, to je monetizacija duga, što je opet nešto karakteristično za „banana republiku“. To je ono zbog čega je Amerika nekada kritikovala južnoameričke zemlje jer to čine.“

Prema Maxu, „Otkup sopstvenog duga – to je banana republika. A evo i Amerika i druge centralne banke koje rade potpuno istu stvar. “

američki dugAmerikaMax Keiser
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Planet zemlja
3 godine prije

Kad Nemas svoju nacionalnu,drzavnu banku,nisi drzava!u doba vladavine novca,jednostavno nisi drzava,samo pijun bankarskih interesa!!zasto je to nekome komplicirano?!?!Lincoln i Kennedy su htjeli od USA stvoriti neovisnu državu i dobili su Sha su trazili,duboku drzavu i metak od nje.

Milance
3 godine prije

Káď to napise portal kao sto je Logicno kojí provodi prorusku politiků, onda je to valjda istina.

RoPe
3 godine prije

Vucic je odlucio jebat Putina i dobro mu ide. Otkazao je i vojne vjezbe. Inace nisam fan velikosrpske politike, ali dajte napisite jedan pohvalni clanak kako je Vucic rekao NE, kao Broz 1948.

Lokot
3 godine prije

Koja je definicija banana republike. Ako nekog tako nazivaš moraš znati što taj pojam znači.

crodaemon1
3 godine prije

S valutom banane republike ne možeš kupit naftu.

Herman
3 godine prije

amerika je cio-fašističko-jevrejska tvorevina.

Herman
3 godine prije

ljudski šljam ta polu rasa hazara koji sebe zovu ghidovy uništila je ameriku sada svoj otrov prosipa po cijelom svijetu.
sve države svijeta se trebaju ujediniti protiv ovog zla jer je to jedini način opstanka.
ghidovy su ZLO, i treba ga iskorijeniti

Kaj ti
3 godine prije

Rusija već je banana država i to godinama

Perun
3 godine prije

USA to je banana drzava ..
….pojam republika za amere je enigma u samom znacenju te rijeci…..
Jos uvijek je to Čiča Tomina koliba (Uncle Tom’s Cabin)…..P.S Glavni lik romana – crnački rob, Čiča Toma nikad nije okusio slobodu, umro je kao rob na plantaži svoga vlasnika

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI