Trump se zalaže za refinansiranje američkog nacionalnog duga, napada predsjedavajućeg FED za “loše odluke”

Donald Trump prijeti
11 komentara

Trump je 2019. više puta nasrnuo na američke Federalne rezerve jer nije učinio dovoljno u pogledu smanjenja kamatnih stopa, tvrdeći da visoke stope štete američkoj ekonomiji više nego navodne razlike u trgovini s Kinom.

Govoreći na pres konferenciji o prijetnji koronavirusom, predsjednik Donald Trump prešao je na temu ekonomije, rekavši da bi želio refinancirati američki nacionalni dug, koji trenutno prelazi 23300 milijardi dolara.

“Ono što bih želeo je da, iskreno, refinansiramo naš dug. Mogli bismo da refinansiramo svoj dug vrlo lako po mnogo nižoj stopi. Imamo neke ogromne mogućnosti trenutno”, rekao je.

Predsjednik Tramp je takođe iskoristio priliku da kritikuje predsjedavajućeg Federalne rezerve Jerome Powella, tvrdeći da je doneo neke “loše odluke”. Predsjednik je istakao da ima moć da ukloni Powella sa njegove funkcije, ali odmah je pojasnio da trenutno neće učiniti taj potez.

Takođe je napao  FED u cijelini, tvrdeći da “ne rade ono što bi trebalo da rade” – naime, snižavanje kamatnih stopa. Trump je izjavio da SAD ne bi trebale imati kamatne stope veće od svojih “zemalja konkurenata”, navodeći kao primjer negativnu stopu Njemačke.

Američki predsjednik je podijelio neka ažuriranja o strategiji Washingtona za borbu protiv izbijanja COVID-19 tokom pres konferencije, rekavši da će UK i Irska, koje su ranije bile izuzete od zabrane putovanja, sada biti uključene u nju. Potpredsjednik Mike Pence pojasnio je da će mjera stupiti na snagu u ponedeljak.

Predsjednik je takođe izrazio podršku dobrovoljnim akcijama američkog privatnog sektora za sprječavanje širenja koronavirusa, poput zatvaranja maloprodajnih objekata, što je Apple uradio 14. marta. Pozvao je druga preduzeća da slijede primjer tehnološke firme sa sjedištem u Cupertino.

Nakon što je nekoliko nedelja odbijao da napravi test na koronavirus, tvrdeći da je apsolutno zdrav, predsjednik Trump je priznao da je napokon uradio test, ne razrađujući šta ga je nagnalo da se predomisli. Rekao je da će rezultati postati dostupni za dan ili dva, ali napomenuo je da je on imao normalnu temperaturu kada je provjerena po njegovom dolasku na pres konferenciju – postupak kroz koji su morali proći i svi novinari.

Primjetno je da se očigledni pomak u Trumpovom stavu dogodio nakon što se pokazalo da je član brazilske delegacije s kojom se Predsjednik sastao prošle sedmice bio pozitivan na koronavirus.

Prema Trumpovom vrhunskom epidemiologu Anthony Fauci, direktoru Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, oko 2226 ljudi je pozitivno na COVID-19 u SAD, a 532 slučaja su registrovana samo u posljednjem danu. Trump je zauzvrat spomenuo da je oko 50 američkih državljana već umrlo zbog virusa.

„Još nismo dostigli vrhunac. Sada ćemo doživjeti još patnje i smrti pretežno među rizičnim grupama našeg društva “, rekao je Fauci.

Donald TrumpFEDjavni dugSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
4 godine prije

Tramp ima svoje mišljenje?

U tekstu nije precizirano: što su kamatne stope više to je dolar primamljiviji za investitore, više se kupuje, vrednost mu se naduvava tako da roba koja se prodaje u inostranstvu postaje preskupa. Obzirom da pratim situaciju na berzi, video sam najmanje tri puta da Tramp svojim izjavama namerno gura dolar uvis. Sve je to izuzetno dobro koordinisana igra za ispumpavanje para preko berze i Tramp samo igra svoju ulogu.

Doći će vreme da stvarno ruše dolar i iako ne mogu potpuno da isključim da to sada rade ipak ne vidim neke očiglednije znakove. Sa druge strane, takođe je sigurno da te znakove nećemo videti ni kada dođe vreme – dok ne bude prekasno.

eks
4 godine prije

Ada se obrate Kinezima, možda bi oni hteli da refinansiraju Amerikancima dug ?

Bezuhov
4 godine prije

Sve je manje realnih vrednosti iza kolicine dolara u prometu a to znaci da se USA suocava sa velikom inflacijom. Mozda je Korona nuzno zlo kako bi pocelo susenje Vasingtonske mocvare.

Gott mit uns!
4 godine prije

Je li ovo Rusi plaćaju sponzorske članke za Trumpa? Izbori se bliže hahahah

Zax
4 godine prije

Negative kamate u biti znace devalvaciju jer novac gubi vrijednost. U biti Trump trazi stampanje novca bez pokrica kojim bi se otplatili dugovi. To je jedino rjesenje. Ali ocito postoje razlicita misljenja na koji nacin bi to trebalo biti ostvareno u praksi.

Bilijarda
4 godine prije

američki nacionalni dug, koji trenutno prelazi 23,3 bilijarde dolara

23,3 bilijarde dolara = 23,3 milijuna milijardi !???

Europa pa naravno i Hrvatska koristi europsku dugu skalu koja temelji na faktoru milijun:
milijun
milijarda
milijun – milijjuna = bilijun
milijun -milijardi = bilijarda
milijun-bilijuna = trilijun
milijun -biljarda = trilijardadenje

Za razliku os Engleske i Amerike, gde jim je osnova tisuca. Usporedenje:

Broj – SAD(10E3) – Europa (10E6)

10E6 – Milion – Milion

10E9 – Bilion – Milijarda

10E12 – Trilion – Bilion

10E15 – Kvadrilion – Bilijarda

10E18 – Kvintilion – Trilion

10E21 – Sekstilion – Trilijarda

10E24 – Septilion – Kvadrilion

10E30 – Nonilion – Kvintilion

Treba nam Tramp
4 godine prije

Srpski dug od 24,5 mlrd u Europi niko nece platiti …

gg2
4 godine prije

Dug, dug dug dug… i dugg. Dug se nemože vratiti. Dug može samo rasti. Dug je beskonačan. ako tko upita trumpa da mu vrati dio duga nema problema, svi to dobro znaju trump placa samo nuklearnim oruzjem…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI