Pad burzi i kako se slomila „čarobna štamparija“ Federalnih rezervi

FED dolar štampanje novca
34 komentara

Nastavljamo našu kroniku potonuća padajućeg hegemona. Sa zatvaranjem trgovanja na američkim burzama 12. ožujka, unatoč urlanju liberala i drugih navijača Wall Streeta i London Citya, uključujući ništa manje zlokobnu Europsku središnju banku, zabilježeno je potonuće.

“Lažete! Nema krize! Sve ćemo nadoknaditi za tjedan dana”, nastavljaju urlati oni koji ne vide niz negativnih rekorda koje je u kratkom vremenu postavio Dow Jones. Ovaj indeks više nije pao za 2000 bodova, već za 2350. Vidite, ipak nešto raste. Ali je stopa pada ta koja raste, i još će „rasti“. A taj pad bio je 10%. Dobro, nije baš 10%, već „samo“ 9,99%. Ukupno je pad u dva tjedna već dosegao iznosio 8414 bodova ili 28,5%. To je bilo zaključno sa zatvaranjem trgovanja u četvrtak, prije nego je trump pitao koliko ima prostora u američkim skladištima nafte, da savezna vlada otkupi višak proizvodnje nafte iz škriljca. Tada se situacija na trenutak popravila, ali vrlo kratko i pad se nastavio.

Za usporedbu, 1987. godine, kada je došlo do jednog od najoštrijih padova američkih dionica, pad je iznosio 22,6%, ali je tada američku ekonomiju spasio Gorbačov sa svojom kamarilom. „Otvorio“ je SSSR zapadnim partnerima, a ostalo je povijest.

Sada je sve “bez razloga za brigu”, tako da FED održava jedan hitni sastanak za drugim.

Na primjer, u srijedu su najavili da će uložiti 505 milijardi američkih dolara u gospodarstvo putem ponovnog otkupa papira državne riznice, što je dvostruko više od planiranog.

I već u četvrtak, nakon sljedećeg sastanka, obećane brojke su znatno povećane i FED je obećao 1000 milijardi dolara, a u sljedeća dva dana dodatnih 3000 milijardi dolara u narednom mjesecu.

Ovo je, kao što mnogi pretpostavljaju, hiperinflacijski razvojni scenarij.

Štoviše, ako je ranije inflacija pogađala inozemstvo, jer su američke državne obveznice prodavane drugim zemljama, sada će obveznice američkog ministarstva financija biti mrtvi kapital bilance samog FED-a. Ne treba biti doktor ekonomskih znanosti, iako ovu titulu danas na zapadnim sveučilištima svatko može dobiti, za shvatiti da će cijeli inflatorni udar pasti na američko gospodarstvo.

Usput, proračunski prihodi su u Americi sada rekordno niski. Odnosno, oni su neisplativi i ovo je takozvana „negativna profitabilnost“. Da pojasnimo koristeći se usporedbom s jednim od starih poslovnih praksi na Balkanu, FED je bio prisiljen kupiti uličnu ciglu američke savezne uprave. Ne zato što voli Trumpa, već zato što je prijetio krah burze, a tada bi štamparija FED-a umjesto dolara mogla tiskati sličice i albume za talijanski brend „Figurine Panini“.

Zanimljivo je što nitko ne piše o tome hoće li se, ili bolje rečeno, kada će se nastaviti pad?

Ovdje treba objasniti zašto doslovno idiotski rad tiskare FED-a i rasipanje novca „iz helikoptera“ neće dovesti do ničega.

Kako funkcionira ovaj mehanizam? FED daje novac najvećim komercijalnim bankama. One daju zajmove korporacijama pod izgovorom kapitalizacije. Korporacije tim novcem otkupljuju vlastite dionice kako bi umjetno povećale vlastitu vrijednost.

Kao rezultat, dionice, koje su prema teoriji izdane upravo radi prikupljanja sredstava za rad korporacija, postaju mrtvi kapital u rukama samih korporacija. Istovremeno, korporativni operativni fondovi opadaju, a dug raste, a te smo grafikone već objavili. I logično je da u tom začaranom krugu korporativne aktivnosti usporavaju.

A novac kojeg igrači dobivaju na burzama za prodaju dionica uglavnom idu komercijalnim bankama koje su ovu igru pripisale burzi, što se zove takozvana “poluga”.

Ali to je slijepa ulica. Korporacije ne rade, novac ne vrijedi, a ekonomija stagnira.

Zapravo, slom američke burze se predviđa već duže vrijeme, jer je predugo vremena smanjena industrijska proizvodnja, smanjenja je potrošnja električne energije i smanjen je teretni promet. Sve to su bili indirektni znakovi stagnacije u američkoj ekonomiji, i to vrlo evidentni. Nema ništa iznenađujuće u onome što se događa. Sve povezane stvari poput igranja na paniku na temu koronavirusa ili histeriju oko cijena nafte isključivo su povezane sa stvarima koje su posljedica, a ne uzroci.

Tako su i pokušaji FED-a da uguši krizu poplavom novca u posljednje vrijeme sve manje uspješni.

Federalne rezerve novcem pokušavaju potopiti krizu. Taj novac ide velikim komercijalnim bankama, bankama pozajmljuju korporacije. Korporacije zauzvrat otkupljuju vlastite dionice tim novcem pokušavajući povećati svoju vrijednost. Ovaj je mehanizam doslovno propao 27. veljače, kada više nije bilo dovoljno novca, a kolaps se dogodio 28. Ispada da je sav nedavni rast bio posljedica isključivo rada štamparije. Uvjetno rečeno, jer taj novac nije u papirnatom obliku, nego u obliku znamenki na ekranima.

Štamparija je bila i pokušava ostati jedini izvor takozvanog rasta američke ekonomije, ali je to tipična manifestacija specifičnog oblika „nizozemske bolesti“. Ali jedino što je sada isplativo učiniti u Sjedinjenim Državama je štampati novac.

Ako se hitno ne provedu radikalne promjene u politici, a to je nemoguće, morali bismo očekivati hiperinflaciju dolara, ogroman broj bankrota, nagli porast nezaposlenosti, otpuštanja i druge negativne posljedice.

A burze?! Za sve one koji trguju posuđenim sredstvima, gotovo uvijek postoji „poziv margine“. Banke se osiguravaju od mogućeg bankrota igrača i s takvim pozajmljivanjem postavljaju uvjete da ako vrijednost dionica padne ispod određene razine, igrač će jednostavno biti obvezan prodati te dionice. I mislim da je pad u nekoliko dana za više od 20% već odavno pokrenuo masovnu prisilnu prodaju dionica.

Proces prestaje biti kontroliran, ako je ikada i bio, u što sumnjam, i pretvara se u lavinu.

Nastavit ćemo vas izvještavati o onome što se događa. Čini se da prošli tjedan nije slučajno bio „petak trinaesti“.

Investing.DOW JONES

BurzaFEDNYSE
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Psihijatar
4 godine prije

A kako je stane na RuskoJ Burzi ?

Tomi
4 godine prije

Jel to znaci da i ameticke gubernije idu u 3pm?

Ana
4 godine prije

Jos uvijek vrijedi, u nedostatku suprotnih dokaza, da kad USA zakaslje, Europa umire od karcinoma!

Toso
4 godine prije

Ukidas svetske burze i u istom trenutku nece biti recesije a pogotovo nikakve svetske krize!!!!

Zax
4 godine prije

Gase zedj pijuci slanu vodu. Zato mediji sire histeriju oko virusa koji je u biti malo jaca prehlada. Pripremaju gradjane na slom i krizu a usput skidaju odgovornost sa sebe

Spacevoodoo
4 godine prije

Ovo je članak za Amerikance, za nas treba dodati kako je uz jučerašnje spuštanje kamata federalnih rezervi na nulu i 700 miljardi $ QE, na FOMC-u odlučeno kako će se sve velike centralne banke biti koordinirane otvoriti swap linije za niveliranje ponude i potražnje dolara na globalnoj razini, a to ukratko znači ako dolar počme težiti u vrijednost papira i tinte sa kojim je taj papir oštampan onda će se to istovremeno dogoditi i sa ostalim valutama.
Pa nije valjda kako netko misli da bi Amerika mogla potonuti sama.

eks
4 godine prije

Pada u oči sam kraj ovog članka : “… pad vrednosti deonica za više od 20% pokrenulo je prisilnu prodaju deonica…” Setio sam se romana “Grof Monte Kristo” . Planirano obaranje vrednosti deonica lažnim informacijama glavnom junaki (“grofu”) donelo je bogatstvo i uništilo ciljane ličnosti i firme . U ovom slučaju, Kovid 19 će doneti pohlepnim psihopatama USA još veće bogatstvo, a ujedno potkopati glavnu konkurenciju – Kinu . Ruski akademik , Sergej Glazjev – donedavni savetnik Vladimira Putina , izjavio je : “Kovid 19 je američko biološko oružje , za kojim je Vašington posegnuo da bi ponovo uspostavio i učvrstio svoju planetarnu hegemoniju , jer Ebola, Ptičiji grip i obojene revolucije nisu završili posao ” .

eks
4 godine prije

gigi, prestani da trkeljaš, niko ne reaguje na tvoje očogledne provokacije , dovoljno je što dobijaš minuse .

Živa istina
4 godine prije

Lijepo bi bilo navesti da NR Kina sredinom 2019.god, ima dug od preko 300% svoga BDP te se približava Japanu koji ima najveći dug (ne USA), samo što se struktura duga razlikuje u Japanu,USA i Kinu u bitnim stvarima. Kineski dug više od polovice čine korporativni dugovi, a vrlo malo građani i država. A sve kredite pokriva Narodna banka Kine. Kinezi imaju preko 1500 milijardi $ Američkih obveznica, ali Kinezi sami sebe financiraju. U mjesec dana su sve juane zamjenili novim novčanicama, a ko zna koliko su novih naštampali i svako malo moraju devalvirati (smanjiti vrijednost juana) da mogu financirati svoje gospodarstvo da ne ulete u hiperinflaciju!

istrazuj
4 godine prije

“… Ne zato što voli Trumpa, već zato što je prijetio krah burze, a tada bi štamparija FED-a umjesto dolara mogla tiskati sličice i albume za talijanski brend „Figurine Panini“ …”

Haha…
Dobra!

Abe 04 RemiLou
4 godine prije

Živila grbača radnoga naroda!

Bosanac
4 godine prije

Sve je to uigran scenario, nekad se desavalo da gostujuci tim zabije gol u 88 minutu, a danas sudija produzi i do 97 ako treba 🙂

Kad bi se htjelo nac pravo rijesenje za krizu..ono bi bilo vrlo brzo pronadjeno (ukines privatne stamparije bezvrijednog papira FED i ostale privatizovane centralne banke) i krize vise ne bi bilo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI