Štamparija FED-a ostaje bez papira i boje – A što sad?

dolar
39 komentara

Ovdje je jedan zanimljiv detalj zbog kojeg će se mnogima vjerojatno početi sviđati i ekonomija, jer objašnjava tijek trenutne krize.

Ako netko ne zna, američka tržišta su nastavila padati, a indeks Dow Jones izgubio je još 500 bodova u odnosu na ponedjeljak. U utorak je FED pokušao potopiti burzu novcem, a na Zapadu su  radosno zavijali: “Nema krize, tržišta ponovo rastu”, da bi u srijedu sve bilo isti, čak i gore.

Jedan od najljepših je naslov kojeg je objavio The Wall Street Journal, koji zvuči kao „burze su grozne, ali barem rade,… za sada”. Što to znači da su “burze grozne, ali barem funkcioniraju“.

Ovdje je sve u redu, samo ne i “logika”. Trik je u tome da se Zapadu živi sustav koji je formirao piramidu koja jede sve više i više novca, a onda u jednom trenutku, točnije 27. veljače, novca jednostavno nije bilo dovoljno, kao što prikazuje ovaj grafikon, koji je nešto „bolji od onog kojeg je kasnije objavio Goldmann Sachs, a možete ga vidjeti dalje u tekstu. I cijeli se sustav odmah raspao i teško će se oporaviti. Ali naravno, za to su krivi koronavirus i Putin. I nafta, Saudi i Rusi, ili jedno od njih dvoje?

Na burzama je 27. veljače potražnja je znatno premašila ponudu. Novac koji je FED redovito bacao pola godine nije bio dovoljan. I već sljedećeg dana, 28. veljače, količina otkupa korporativnih dionica je naglo pala, a tržište je, u skladu s tim, odmah propalo.

Pad burzi zbog rasta duga korporacija i manjka novca 27.2.2020
FOTO: Pad burzi zbog rasta duga korporacija i manjka novca 27. veljače

Nikada nije bilo zanimljivo iz sata u sat pratiti burze kao ovih dana. Grafikoni pokazuju da se sav rast dionica na tržištu najmanje šest mjeseci zadržao isključivo zbog stalnih injekcija novca kojeg je upumpavao FED.

Federalne rezerve su najvećim bankama davale novac u obliku REPO intervencija, banke su davale kredite korporacijama, korporacije su otkupljivale vlastite dionice kako bi umjetno održavale visoku razinu kapitalizacije, a nema sumnje da su „vrsni“ menadžeri cijelo vrijeme primaju ogromne bonuse za „dobar učinak“.

Trik je u tome što se s takvim sustavom, kao što smo rekli i objasnili u prethodnoj analizi, formira piramida koja jede sve više i više novca, a onda ga više nije bilo dovoljno. I sve se urušilo.

Tada je FED na dva hitna sastanka zaredom najprije smanjio osnovnu kamatnu stopu za 0,5%, a zatim se odlučio na značajno povećanje obujma intervencija na REPO tržištu. To jest, govoreći na slengu ekonomista, “kupili su veći helikopter za bacanje novca na Wall Street”.

Zapravo, izvješće odbora Federalnih rezervi glasi: „Počevši od četvrtka, 12. ožujka 2020. godine, i nastavkom do ponedjeljka, 13. travnja 2020., FED će ponuditi najmanje 175 milijardi dolara u dnevnim REPO operacijama preko noći i najmanje 45 milijardi dolara u dvotjednom terminu reprogramiranja u dva puta tjedno u ovom periodu. Osim toga, FED će također ponuditi tri jednomjesečne REPO operacije, pri čemu će se prva operacija provesti u četvrtak 12. ožujka 2020. Ponuđeni iznos za svaku od ove tri operacije iznosit će najmanje 50 milijardi dolara.”

Ali kriza likvidnosti je teška i nemoguće je gasiti vatru benzinom.

Općenito, situaciju savršeno prikazuje sljedeći grafikon, sa svijetloplavim  dugovima korporacija i tamnoplavim njihovim operativnim, stvarnim fondovima.

Svijetloplavi dugovi korporacija od +16% i tamnoplavi njihovi operativni fondovi od -11%
FOTO: Svijetloplavi dugovi korporacija od +16% i tamnoplavi njihovi operativni fondovi od -11%

Kao što vidite, tijekom prošle godine je obrtni kapital pao za 11%, a dugovi su porasli za 16%. I sav taj novac je potrošen na špekulacije dionicama samo kako bi se stvorio privid rasta.

Iz ovog grafikona možete vidjeti kako je patent iz 1990. spasio Sjedinjene Države od predstojećeg kolapsa, kada je “Reaganomics” već prokišnjavao, a bivši Sovjeti su govorili o “glasnosti” i “perestrojki”. Ali danas realne ekonomije uzvraćaju udarac i odnose ukradenu pobjedu, iako nakon trideset godina.

Sve u svemu, vidimo da je jedini izvor „rasta“ u Sjedinjenim Državama uvijek bila štamparija Federalnih rezervi, ali je ona, kako se čini, ostala bez boje i papira.

FEDNYSEWall street
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kgfjč
4 godine prije

Trenutni financ. sustav je ne samo neodrživ, već i odvratan. Svrha mu je održavanje 1% najbogatijih na vlasti, a ostali su dobrovoljni kmetovi zabavljeni fecebookom i marvelovim super junacima. Nek gori skupa sa svojim kreatorima.

Savonarola
4 godine prije

Dok ima više budala nego papira burza raste a dok ima više papira nego budala burza pada .Čini se da papirušine ima u izobilju i šibicarenju dolazi kraj.Uostalom Trump je govorio da je stanje na burzi potvrda i dokaz koliko je americka ekonomija mocna he he he.Sve rečeno.

Spacevoodoo
4 godine prije

Kako što sad, ide se do kraja, FED će do kraja rastegnuti dug i odraditi će se credit default swap, odnosno sve dugove banaka će preuzeti u prvom redu srednji sloj, pa nakon tofa i svi porezni obveznici.
Dok je god štamparija u rukama mafije oni su ti koji će nametnuti rješenje.
Jedini izlaz je “end the FED”, ali niko o tome niti ne govori, to da će se mafija povući sama od sebe su iluzije.
Za sad su Amerikanci, a i cijeli svijet u fazi “problem”, i prava panika još nije nastupila i kad nastupi bit će “reaction”, nakon toga će mafija očajnicima ponuditi”solutiom” koju će već istrenirane mase prihvatiti.

Alen
4 godine prije

Priziva se japanizacija ekonomije ,Kako je jen prošao tad ?

Sparkling
4 godine prije

Priprema se jedan veliki reset. Čeka se pogodan trenutak za neki false flag kojeg bi trebalo izvesti zbog početka nekog velikog rata. I to bi bio možda trenutni spas za “izuzetne” i odgoda neminovnog kraha i njihovog pumpanja bezvrijednog $. Moje je mišljenje da odgađaju scenario jer nisu sigurni u posljedice. Žele proči što manje pogođeni i s što manje gubitaka. Ali imaju i oni think – tankove koji kažu da je to rizično i igrači na suprotnoj strani više ne blefiraju i prelaze u otvoreni napad. Cijena nafte prvi je pokazatelj da ne mogu provesti svoju zamisao baš onako kako su zamislili. Ako se ipak dogodi da burza krahira u ovakvoj situaciji onda nitko više ni s jedne strane posljedice ne može predvidjeti. Najgore će proči oni koji nemaju svoje resurse za osnovno funkcijoniranje države i svog stanovništva.
LP

Alex
4 godine prije

Ameri su koronavirus za cijeli svijet i treba pod hitno organizirat karantenu. Nažalost, svijet je razjedinjen i virus se prenosi dalje. Što i nije toliko strašno,jer će sociološkim odabirom odumrijeti što ne valja,a opstati što vrijedi… Život ide dalje…

Dopizdilomi
4 godine prije

Ajooooj, nema štampanja, rezerve zlata netragom nestale, nafta iz škriljca se ne prodaje, dosta država otkazuje kupnje naoružanja i nafte od njih, ratovi se gube a intervencija sve manje a Kinezi imaju najviše njihovih obveznica koje mogu kad zažele poslati na naplatu.

Duki
4 godine prije

Savjet za FED -na dolare dopisati još jednu nulu !😁😁😁
(10 x manje boje i papira )
Nije se lijepo rugati ,ali sjetimo se što je “krempita ‘radio :Caru.kinezima ,Madurru,Siriji ,Evropi ,općenito Svim državama koje su htjele izaći iz. “ralja”dolarske ovisnosti .Sada će svi oni koji su popustili njegovim ucjenama “pljusnuti” k’o kruške, !!A stara izreka :svaka sila….. Je živa istina !! Trampulja je računao da će se izvući prodajom oružja ,ali vidimo da mu ni ono nije nekih vanzemaljskih mogućnosti (pada,tone,šteka,propušta,sporo)itd.
A. o. pokušajima da se drugi navuku u rat protiv Vlade,O tome je iluzorni raspravljati ,ili o “mažnjavanju”nafte (Libija, Irak, Sirija) -ponašati se gore.od pljačkaša poštanskih kočija Samo BRAVO !!!

Istrazuj
4 godine prije

Pa berze ce zasigurno nastaviti rad… Naravno, uz sve vece i vece (eksponencijalno) stampanje novca iz privatne “centralne banke” FED. Berze nikad nisu prestale sa radom niti u Zimbanveu. Jedino je zimbabve dolar izgubio prakticno svu vrijednost. Akcije na Zimbabve berzi su takodjer neprestalno rasle! Dakle, sa jedne strane upumpavanje ogromnih kolicina Z dolara (bezvrijednih), a sa druge strane – rast Z akcija…. U konacnici – nista. Ili, mozda su berze bile nacin ocuvanja vrijednosti mjerene u Z dolarima. Obican svijet se okrenuo mrvicama zlata i srebra koje su iskopavali u bogatom Zimbabveu… I trampi….. … Jedini nacin da imperija odbrani dolar je uz pomoc SAD bande (poznatije kao “US army”). Ocito je da im tu mogucnost uskracuju iz Rusije i Kine, a posto mi se cini da je to sve i onako poprilicno organizovana prevara – izgleda da se “centar moci” prebacuje na istok… Zapad bi da to bude… Čitaj više »

Mr MilanI
4 godine prije

Sve se ovo moze svrsiti pozitivno po FED, ali ako ne bude boje kod nas za farbanje jaja…na.ebali su! Njihove berzanske spekulacije nas ne interesuju.

Niko bitan
4 godine prije

noći između nedelje (08.03.2020.god.) i ponedeljka (09.03.2020.godine) u 00:00h zvanično je došlo do globalnog sloma svetskog monetarnog sistema. Kako bi se predupredio globalni haos i moguća panika, Alijansa postepeno gasi svetski monetarni sistem segment po segment. U pomenutom periodu, po nalogu predsednika Donalda Trampa pripadnici specijalne jedinice Američke nacionalne bezbednosti izvršili su upad u centralnu banku – Federalne rezerve, uhapsili izvršnog direktora Federalnih rezervi Sjedinjenih Američkih Država, zaplenili celokupnu dokumentaciju i obustavili je dalje štampanje novca bez pokrića. Ovim je Alijansa i u potpunosti preuzela kontrolu nad Federalnim rezervama SAD-a. Sva bogatstva svih vladajućih 12 porodica koja čine Crno plemstvo (kraljevska porodica Vindzor, kineske porodice, itd.) nalaze se u GESARA fondu. Porodice kao što su Rotšildi, Rokfelerovi, Karnegi, Morgan itd., imali su ulogu menadžera pomenutih vladajućih porodica, tj. oni su samo po nalogu vladajućih porodica usmeravali njihov novac gde treba, trgovali njime, prodavali akcije na berzama itd. Kao posledica zatvaranja… Čitaj više »

Zax
4 godine prije

Ova histerija oko virusa dobija smisao. Bogate treba spasiti novcem obicnih gradjana koji ovako prestraseni nece postavljati pitanja

opet ja
4 godine prije

Ne razumem kako možeš da otkupiš svoje deonice?? Pa one su već tvoje?! Ja sam dipl. pravnik, sigurno ne razumem i ne znam kako sve to deluje na berzi, ali ovo nema logike ako ništa drugo. Koliko je meni poznato možeš da otkupiš samo nešto što nije tvoje, koliko sam ja naučio na pravnom fakultetu, a i u praksi.

gggggg
4 godine prije

niko bitan….jučer su sletili vanzemaljci i os sad nadalje će biti blagostanje

Max
4 godine prije

Eto izgovora za prelazak na e plaćanje.

tedi
4 godine prije

Danas je petak 13.

Karma
4 godine prije

Pobjegao sam iz mraka u svjetlo kapitalizma i sada vidim da je mrak bio raj ali nisam shvatio . Radit cemo Tita od blata , sada sotone vladaju kmetovima. Feudalizam i izmisljane ratova i neprijatelja. Svijet ide u tri pm ….

Janko B
4 godine prije

Realna ekonomija je kad kinezi naprave apple za 3 dolara a maeri prodaju za 1000 i tako beskrajno puno robnih marki… Samo mali primjer…Sav novac od kineske “realne” ekonomije opet zavrsi na Zapadu…logicno…jer igru igraju zajedno ili sa suparnickih strana ali pravila igre su anglosaksonsko zidovska , na srecu ili na zalost 🙂 , kako kome

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI