fbpx

Malezija odustala od krivične prijave protiv Goldman Sachsa zbog pljačke državnog fonda nakon što je banka sa Wall Streeta iskašljala milijarde

Goldman Sachs

Goldman Sachs neće se suočiti sa krivičnom prijavom zbog svoje navodne uloge u krađi milijardi dolara iz malezijskog vladinog investicionog fonda, 1MDB, nakon što je banka sa Wall Streeta pristala da plati 4 milijarde dolara odštete.

Banka i njene jedinice oslobođene su svih optužbi koje je podnijela Malezija, objavio je u petak sudija Višeg suda Mohamed Zaini Mazlan, a citirali su ga državni mediji.

Optužbe su povučene nakon što su dvije strane postigle dogovor o nagodbi nakon dugotrajnih razgovora prošlog mjeseca. Prema uslovima sporazuma, koji omogućava Wall Street banci da se izvuče iz jednog od najgorih skandala u svojoj istoriji, Goldman Sachs pristala je na gotovinsku isplatu Maleziji od 2,5 milijarde dolara i garanciju da će vratiti najmanje 1,4 milijarde dolara imovine stečene prisvajanjem sredstava iz državnog vrijednosnog fonda 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Prošle nedelje banka je izvršila isplatu obećanih 2,5 milijardi dolara.

Fond je 2009. godine osnovao Najib Razak, tadašnji premijer, koji je osuđen na 12 godina zatvora nakon što je osuđen po svim optužbama vezanim za 1MDB. Goldman Sachs je bila glavni bankar fonda i pomogla mu je da prikupi 6,5 milijardi dolara prodajom obveznica. Međutim, veliki dio sredstava tokom procesa su pronevjerili vladini službenici i dva Goldman bankara, dok je banka bila optužena za prikrivanje pljačke državnog vrijednosnog fonda.

Novcem izvučenim iz državne kase kupovano je sve, od umjetničkih dijela i nakita do nekretnina i superjahti.

Najnoviji razvoj u slučaju 1MDB u Maleziji ne oslobađa Goldman Sachs krivičnog gonjenja povezanog sa sagom 1MDB u drugim zemljama. Trenutno se pregovara o osiguranju sporazuma sa američkim Ministarstvom pravde. Ranije je objavljeno da će banka platiti višemilijardsku novčanu kaznu i izjasniti se krivom za kršenje američkih zakona o podmićivanju u mogućem poravnanju.

5 7
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
PROTIV
Gost
PROTIV
1 mjesec prije

Zlotvor sa Wall Street-a

Dam
Gost
Dam
1 mjesec prije

Sa rogatim se ne valja bosti Goldman je jači od Malezje.

Ive
Gost
Ive
1 mjesec prije

Tko god posluje sa Goldman Sax taj je ili ce biti prevaren. Grcku su zavili u crno, probleme iz kojih nece izaci jos 100 godina, Malezija sada i koliko jos drzava je skupo platilo suradnju sa.

... i uništili New York
Gost
... i uništili New York
1 mjesec prije

bild.de/politik/ausland/politik-ausland/new-york-vor-dem-niedergang-kann-dieser-banker-die-metropole-retten-72040274.bild.html

Pera Detlic
Gost
Pera Detlic
1 mjesec prije

Oni platili? Hahah klik print milijarde slicica bez pokrica. Sigurno se jako uznojili radeci stvarajuci novo stvorenu vrijednost bez pokrica. Pokupovali sve vrijedno i sad vratili papiricima bez pokrica. Da bi bio toliko “pametan” moras imati budale bez mozga kojima placas s sluzbeno falsificiranom lovom. Tko zna zna.

puki
Gost
puki
1 mjesec prije

Prije nekoliko godina, čitao sam negdje na nekom američkom neovisnom portalu, da su neki u malezijskoj vladi bili pokrenuli neku istragu protiv SAD-a i lihvara, i gle čuda, ubrzo nakon toga, pao je malezijski avion u Ukrajini, u ljeto 2014.. a kabala i njeni mediji su zato optužili Rusiju.. Očito je Malezija kažnjena, što je netko u njenoj vladi počeo talasati protiv gospodara… Nakon rušenja MH-17 tada u Ukrajini, Malezija je potpuno isključena iz istrage, iako je avion bio njen. Umjesto toga, istragu su vodili Velika Britanija i Nizozemska… Sve jasno… Maleziji tada čak nisu dali crnu kutiju iz MH-17, već je crna kutija upućena u London na “ispitivanje”..

Malezija je, kao i sve sunitske islamske države, pod kontrolom cio-kabale i ako netko pokuša talasati, bit će kažnjen, — što se očito desilo, rušenjem MH-17, a i onaj drugi avion, koji je misteriozno nestao negdje u indijskom oceanu, iste godine, 2014., ako se ne varam, bio je također malezijski.. Zato sada nisu smjeli talasati i optužiti Goldman Sachs.
Lihvarska kriminalna banka Goldman Sachs je naravno u vlasništvu PIN-ova, kao i sve velike banke u SAD-u. Goldman Sachs osnovala su dva PIN-a, useljenika iz Njemačke , krajem 19. stoljeća. Jedan se prezivao Goldman, a drugi Sachs.
Nasljednici ove dvojice, danas vode Goldman Sachs, koji je jedan od suvlasnika FED-a, zajedno sa još 7 drugih bankarskih obitelji: Rotšild, Rockefeller, Warburg, Kuehn Loeb, Lazard, Lehman i Israel Moses Seif. Sve PIN-ovi.
GS je 2001., zajedno sa grčkom plaćeničkom vladom, namjerno lažirao financijsku bilancu Grčke i ugurao ih u eurozonu, tako je Grčka također dobila euro, da se lakše pljačka. Menadžer GS-a za Europu, tada je bio onaj mafijaškoi štakor, Mario Draghi.. Koji je kasnije za ovaj lopovluk nagrađen položajem šefa Europske centralne banke.. Gdje je bio desetak godina, a prošle godine, na tom položaju nasljedila ga je francuska kriminalka i mafijašica, Christine Lagarde, koja je prije toga bila predsjednica kabalinog MMF-a. I Draghi i Lagarde su članovi Bilderberga… I ovo je još jedam primjer, kako je sve u istom krugu kabale, svi ljudi na čelnim pozicijama su kabalini plaćenici..
Draghi nikad nije odgovarao za svoje mućke, kao ni Lagarde za svoje. Iako je dokazano u Francuskoj, da je mućkala, dok je bila članica Sarkozijeve vlade, da je mućkala u vezi slučaja bivšeg menadžera Olimpika Marsej, Bernarda Tapieja (francuski Zdravko Mamić). Lagarde je pravomoćno osuđena u Francuskoj, ali nije dobila nikakvu kaznu…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
6
0
()
x