Pandora Papers – zašto takva pasivnost?

Pandora Papers
11 komentara

Razočaravajuće je što je malezijska vlada odlučila usvojiti pasivan pristup Pandorinim dokumentima. Prepuštanje policiji da istraži može ukazivati ​​na to da vlada nije spremna preuzeti vodstvo u postavljanju moralnog tona za društvo, posebno jer neki od temeljnih etičkih problema u Pandorinim dokumentima mogu imati ozbiljne implikacije na društvo u cjelini.

Pandora Papers se odnosi na milione procurjelih dokumenata koji navodno otkrivaju offshore račune sadašnjih i prošlih lidera, uključujući predsjednike, premijere, milijardere i istaknute poslovne ljude koje je sastavio međunarodni konzorcij istraživačkih novinara i koji su objavljeni 2. oktobra 2021. Na listi su bivši britanski premijer Tony Blair i aktuelni kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta. Sada je javno poznato da su imenovani i malezijski ministar finansija Tengku Zafrul Abdul Aziz i jedan od njegovih prethodnika Tun Daim Zainuddin.

Uključivanje njihovih imena u Pandora Papers, zašto su oni kao javne ličnosti odabrali offshore račune za svoju imovinu i kako je to uticalo na lokalnu ekonomiju su stvari koje treba istražiti. U najmanju ruku pomoglo bi da se spere ljaga sa njihovih imena. U tom duhu su brojne vlade, poput pakistanske, odlučile istražiti navode u dokumentima protiv pripadnika svog naroda.

Istražujući navode, vlasti i javnost morat će ozbiljno ispitati i pravnu i etičku dimenziju. Osim pravila koja se odnose na offshore račune i slično, postoji snažnije pitanje kako offshore računi važnih i bogatih ličnosti iscrpljuju ekonomije mnogih zemalja. Izvještaj Oxfama za 2016. procjenjuje da se trećina bogatstva bogatih Afrikanaca – oko 500 milijardi američkih dolara – čuva na offshore računima. To je rezultiralo ogromnim gubitkom prihoda od poreza, oko 1,4 milijarde godišnje, za narod, dovoljno za plaćanje zdravstvene zaštite miliona siromašnih. Globalna mreža poreskih rajeva omogućava bogatima da sakriju 7,6 biliona američkih dolara.

Zbog toga je čvrsta poruka naciji od vlade da neće tolerirati offshore račune imperativ. To mora biti dio ukupnih napora za iskorjenjivanje korupcije. Privatna dobit nikada ne smije imati prednost nad javnim dobrom. Parlament bi trebao odmah osnovati mali odbor od, recimo, 3 osobe koji će temeljno istražiti Malezijce navedene u Pandorinim dokumentima s naglaskom na nosioce javnih funkcija. Odbor bi trebao biti nezavisan, vjerodostojan i predan. Njegov izvještaj trebao bi biti dostavljen direktno Dewan Rakyat u na provjeru u roku od dva mjeseca od imenovanja.

Autor: dr Chandra Muzaffar

malezijaPandora PapersPandorini papiri
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Patricija
2 godine prije

Kad sam vidjela naslov, ponadala sam se da se u clanku govori o Hrvatskoj, a kad tamo rijec je o Maleziji?????

Lobo
2 godine prije

Pandora papers dokumenti imajo samo eno resno napako. Pridobile so jih obveščevalne agencije ZDA in preden so jih dobili novinarji so bili tisti obremenjujoče za nekatere posameznike izločeni. Tukaj ni nobenega friendly fire.

ledeno doba
2 godine prije

otkrivanje pandora papers je spin kabale, kao što je bio i ona sa panama papers prije 5-6 godina… kabala s vremena na vrijeme dopusti “otkrivanje” kao nekih afera i skandala, da bi se javnosti zamazale oči-d navodno postoji demokracija i neazvisni mediji… iza “otkrića” opet stoji ICIJ, kao i kod panama papers tko je i što je ICIJ koji je to sve “otkrio”? ICIJ (International Center for Investigave Journalism) je projekt, koji je stvoren 1997. godine, a projekt je stvorila takozvana nevladina organizacija, Center for Public Integrity (CPI). CPI se financira novcima velikih američkih korporacija lihvara i oligarha: od Soroševe fondacije Open Foundation, Fondacije Ford, John D. and Catherine T. MacArthur Foundation, Sunlight Foundation i mnogih drugih.. Soroševa fondacija, Fondacija Ford i Fondacija John D. i Catherine T. MacArthur su poznate po tomu, što po cijelom svijetu podržavaju i financirjau na stotone i tisuće “naprednih” udruga, financiraju pučeve, prevrate, eugeniku, pobačaj, sterilizacaiju, cjepljenje,… Čitaj više »

Max
2 godine prije

Zbog prstiju dugih je šutnja

Poznavalac prilika
2 godine prije

Umjesto pitanja iz naslova, ja bih postavio pitanje zašto među imenima dužnosnika i bogataša koji se spominju u ti papirima ima vrlo mali, praktično zanemariv broj Amerkanaca pa i općenito zapadnjaka? Njihovi političari i tajkuni su pošteniji i nemaju off shore račune?

tihobl
2 godine prije

Pandora Papers – dobar naziv za pelene.

Lucija, prva
2 godine prije

Hm… Pa šta nitko neće spomenuti ni braću Đukanović iz CG koji koriste 5 različitih poreznih oaza niti

komičara iz Ukrajine, sada predsjednika koji je doveden u vezi sa firmom za luksuzne nekretnine u Londonu. 5 stanova. Za početak.

tedi
2 godine prije

Citao sam u Guardijanu video gde novinar pita onog ludog Djonsona ,da li je vidio pandorine papire,a on mu je odgovorio da nije ,a novinar je,parafriziram bio zacudjen, a Djonson mu je rekao sta se cudite taj sistem smo mi napravili i sta nam mozete,ludak rekao istinu.
I nema cudjenja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI