Biden prihvata bankare Goldman Sachsa nakon pobjede na Izbornom koledžu

Biden - Goldman Sachs
6 komentara

Uprkos tome što je sezonu kampanje proveo prikazujući se kao anti-Trump, novoizabrani demokratski predsjednik Joe Biden nastavio je dalje stopama svog prethodnika, imenujući u svoj kabinet ne jednog već dva aluma Goldman Sachsa.

Bivši bankar Goldmana Eric Goldstein, koji je skoro dvije decenije radio u odjeljenju Merchant Banking investicione banke, pridružit će se Bidenovom timu za provjeru domovinske bezbjednosti. Njegova nekadašnja koleginica Monica Maher – trenutno potpredsjednica obavještajne službe za sajber prijetnje u kompaniji Goldman Sachs – imenovana je u Tim za reviziju Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Vremenski raspored imenovanja je povoljan, podudara se sa glasanjem Izbornog koledža da se zvanično potvrdi Bidenova pobjeda. Iako nije jasno da li je Bidenov tim namjerno odlučio da se zakune u vjernost banci koja je postala prezime neoliberalnog ekscesa nakon što je prekasno da se birači predomisle, udruživanje sa Goldman Sachsom pokazalo je nezgrapnu albatros ogrlicu za nekoliko Bidenovih prethodnika.

Na primjer, neuspješna predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton bila je prozivana na tragu kampanje 2016. godine zbog njene očigledne povezanosti sa Wall Streetom i Goldmanom posebno, koju je oštro kritikovao demokratski socijalistički rival Bernie Sanders zbog njenog odbijanja da objavi transkripte nekoliko visoko plaćenih obećanja datih banci. Pretpostavlja se da su transkripti govora koje je WikiLeaks objavio uoči glasanja sadržali govor Clintonove da su samo upućeni sa Wall Streeta kvalifikovani da regulišu Wall Street, što sugeriše da je kandidatkinja planirala da regulatorno ovlaštenje preda istim ljudima koji su srušili ekonomiju 2008. godine.

Pa čak i bivšeg predsjednika Baraka Obamu, pod kojim je Biden bio potpredsjednik, progresivne demokrate kritikovale su zato što je u osnovi dopustio investicionoj banci Citigroup da imenuje njegov kabinet usljed spašavanja TARP od gotovo pola biliona dolara za otplatu kockarskih dugova sa Wall Streeta, koje je poreznim obveznicima stavljeno na teret. Izvršni direktor Citia Michael Froman, koga je Obama imenovao za američkog trgovinskog predstavnika, poslao je spisak od skoro tri desetine izbora u vladu, od kojih je većinu dolazeći predsjednik popunio po savjetu.

I uprkos tome što je obećao da će „isušiti močvaru“ insajdera iz Washingtona, lobista pokretnih vrata i karijere korumpiranih kriminalaca, sam predsjednik Trump imenovao je bankara Goldman Sachsa Gary Cohna za direktora svog Nacionalnog ekonomskog savjeta dok se pripremao da preuzme dužnost 2017. godine. I Sekretar trezora Steve Mnuchin se dugo hvalio „vampirskim lignjama“ prije nego što je 2002. godine otišao da radi za seriju hedge fondova. Zapošljavanje je donijelo Trumpu podsmjehe njegovih pristalica, koji su možda naivno pretpostavljali da popularni slogan znači da neće najmršaviji klizavi primjerak močvare izbaciti direktno u svoj kabinet.

Iako je nedostatak dnevnog svjetla između Bidenove i Trumpove ekonomske politike prevario neke, bistrooki progresivni kritičari dolazeće demokratske administracije prozreli su Bidenov mamac i preokret iz daleka, izrugujući takozvanu „Bidenomiku“ kao više nego isti američki potok – do neoliberalizma dizajniranog da pokrade radničku klasu i stavi u džepove bogatih. Donatori sa Wall Streeta potrošili su više od 74 miliona dolara da instaliraju svog mandata u Ovalnu kancelariju, ne ostavljajući ni malu sumnju u to ko bi mogao biti predsjednički izbor debelih mačaka.

Ali nekoliko zavedenih duša koje su iskreno vjerovale da mogu gurnuti establišment karijeriste „ulijevo“, prihvatile su odluku Bidenove kampanje da pomiješa najgore aspekte Obamine i Trumpove stranke kao ličnu uvredu. Demokratski kabinet gotovo je u potpunosti naseljen drugim ljudima iz Obaminih godina, od tadašnje šefice Federalnih rezervi Janet Yellen (koja je danas izabrana za sekretara Trezora) do virulentne anti-Sandersove harpije Neere Tanden (spremne da postane šefica Upravnog ureda i Budžeta) – a Goldman Sachs i njegove kolege investicione banke više nisu čak ni najhladnije finansijske kompanije na sceni.

Ta čast pripada BlackRocku i njegovim kolegama kapitalistima lešinarima privatnog kapitala. Kao i obično, Bidenovi ljudi upiru prst u naciju dok se pripremaju da istrgnu srce koje još uvijek kuca iz ekonomskog leša SAD: izvršni direktor Black Rocka Brian Deese pretpostavljen je da vodi Nacionalni ekonomski savjet kabineta.

Ipak, mnoge Bidenove pristalice koje slave njegovu pobjedu izgledaju slijepe za sličnosti između njihovih nada u stvarne, revolucionarne promjene i onih koje su podržavali Obama i Trump. Te nade tvrdoglavo opstaju čak i nakon što je bivši potpredsjednik prošle godine uvjeravao svoje donatore da se „ništa neće suštinski promijeniti“ kada on preuzme funkciju. Upoznajte novog šefa, istog kao stari šef.

američki izborigoldman sachsjoe bidenSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ive
3 godine prije

Kada se gangster do gangstera u kolo uhvata cijeli svijet ce debelo naje*ati.

Max
3 godine prije

Sve su to igrači duboke države i krupnog kapitala.

Vjerski rat
3 godine prije

Katolican Biden protiv protestanata !!

bauštelac
3 godine prije

jučer mi se dere klinac zašto nema youtubea ja mu kažem šta se dereš koji kua idi pisat zadaću

Mladen
3 godine prije

Samo jedna opaska na ovog štakora, navodno je strgao nogu na zglobu noge alik hoda ista bog uz pomoć štapa ko mladić, i pitanje je da li je to zaista om

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI