Goldman Sachs predviđa skorašnji skok cijena nafte

Cijene nafte
5 komentara

Sankcije Rusiji, uz nedovoljna ulaganja u proizvodnju, iduće će godine izazvati “ozbiljan problem”, upozorio je vrhunski analitičar

Nafta će ove godine ponovno skočiti iznad 100 dolara po barelu, dok bi smanjenje globalne proizvodnje i pad proizvodnje u Rusiji zbog zapadnih sankcija moglo dovesti do problema s opskrbom 2024., upozorio je Goldman Sachs. Prema glavnom robnom analitičaru banke Wall Street Jeffreyju Currieju, koji je u nedjelju govorio na marginama konferencije u Saudijskoj Arabiji, zapadne sankcije trebale bi izazvati pad ruske zalihe nafte u isto vrijeme dok oporavak potražnje u Kini tjera cijene nafte iznad 100 dolara. Trenutačna razina je oko 80 USD.

“U ovom trenutku još uvijek imamo suficit jer se Kina tek treba potpuno oporaviti”, rekao je Currie za Bloomberg. “Hoćemo li ostati bez rezervnih proizvodnih kapaciteta? Potencijalno do 2024. počinjete imati ozbiljan problem.”

Prema analitičaru, nedostatak ulaganja u industriju; potrebnih za osiguranje buduće proizvodnje nafte kako bi se zadovoljila rastuća potražnja, bio bi još jedan čimbenik koji bi pridonio rastu cijena. Currie je predvidio da će proizvođači iskoristiti svoje rezervne kapacitete, ostavljajući ih nižima nego što su bili prije. Na kraju bi to dovelo do ozbiljne neravnoteže između ponude i potražnje.

“Super-ciklus robe je slijed skokova cijena sa svakim višim i svakim nižim višim”, rekao je Currie. Upozorio je da bi naftna tržišta trebala prijeći na manjak ponude u odnosu na potražnju već do svibnja ove godine.

Ponavljajući Curriejeve primjedbe, ministar energetike Saudijske Arabije princ Abdulaziz bin Salman također je upozorio na negativan učinak zapadnih sankcija protiv Rusije na globalno tržište, ponavljajući da će OPEC+ ostati oprezan u odlučivanju kada će povećati proizvodnju. “Sve te takozvane sankcije, embargo, nedostatak investicija, sve će se pretvoriti u jedno i samo jedno, nedostatak opskrbe energijom svih vrsta kada su najpotrebniji”, rekao je.

Prošle je godine OPEC predvidio da će globalna potražnja za naftom nastaviti rasti u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju, čak i dok svijet prelazi na obnovljivu energiju, te da će industriji biti potrebni bilijuni dolara ulaganja kako bi zadovoljila potražnju.

Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 mjesec prije

I vase je proslo. Nema vise da dajete samoispunjavajuca prorocanastva. Cijena nafte bice koliko odredi OPEC+ ili preciznije receno koliko se dogovore arapi i rusi. Vise ne mozete manipuisati na berzi cijenama nafte, jer je Bajden sprzio rezerve.

Kinezi rade na tome da se uspostavi glavna berza energenata u Vladivostoku. I uspjece kao sto su uspjeli da prenesu berzu zlata u Hong Kong.

Max
1 mjesec prije

Očekivano.

AZBEST
1 mjesec prije

Zašto da platimo manje kad možemo više!?

Alen
1 mjesec prije

A bilo je fino , malo baci bombu malo zavrni ruku , malo mešetari na burzi i dobiješ cijenu nafte..Sad platite koliko vam se kaže…I to u nekoj od respektabilnih valuta..S $ brišite guze..

Emiliano Zapata
1 mjesec prije

Istovremeno predvidam da koliko god da skoci, politicari ce dici jos toliko! Onda kad padne cjena, politicari ce zaboraviti vratit cjene na staro

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI