Ruski mogul upozorava na povratak u 1917.

Vladimir Potanin
26 komentara

Vladimir Potanin je govorio protiv ideje o nacionalizaciji stranih preduzeća usred masovnog egzodusa korporativnih giganata.

Drugi najbogatiji čovjek Rusije Vladimir Potanin izjasnio se protiv ideje o konfiskaciji imovine stranih korporativnih giganata koji su odlučili da napuste zemlju. Rekao je da bi takve akcije mogle vratiti naciju u tragične dane boljševičke revolucije 1917.

Potanin – predsjednik i najveći akcionar Norilsk Nickel, najvećeg svjetskog proizvođača paladijuma i nikla visokog kvaliteta – pozvao je ruske vlasti da odgovore pragmatizmom na svoju izolaciju od globalne ekonomije.

„Prvo, to bi nas vratilo 100 godina unazad, u 1917. godinu, a posljedice takvog koraka su globalno nepovjerenje u Rusiju od strane investitora, koje bismo osjećali mnogo decenija“, rekao je Potanin preko Telegram naloga Norilsk Nickel.

„Drugo, odluka mnogih kompanija da obustave poslovanje u Rusiji je, rekao bih, donekle emocionalne prirode i možda je donijeta kao rezultat neviđenog pritiska javnog mnjenja u inostranstvu na njih“, dodao je milijarder.

Tvrdio je da će se strane kompanije vratiti u zemlju i pozvao da se ova prilika sačuva.

„Vidimo da su i same ekonomije Zapada trpjele zbog uvođenja sankcija Rusiji. Zato moramo da budemo mudriji i da izbjegnemo scenario po kojem nas sankcije pogađaju“, rekao je Potanin, kojeg Zapad nije sankcionisao.

„Ne treba da pokušavamo da ’zalupimo vrata‘, već da se trudimo da očuvamo ekonomsku poziciju Rusije na tim tržištima, koje smo toliko dugo njegovali.“

EU, SAD i neke druge zemlje već su uvele nekoliko rundi strogih sankcija Moskvi, ciljajući na bankarski i industrijski sektor zemlje, zamrznuvši njene devizne rezerve i uzrokujući masovni egzodus stranih kompanija iz zemlje.

Ruski političari su tvrdili da bi kompanije koje napuštaju Rusiju mogle biti nacionalizovane i da bi se mogla uvesti ograničenja na imovinska prava. Takođe se raspravlja o zabrani glasanja paketima akcija u zavisnim kompanijama, uz prijedloge za blokadu imovine i druge mjere.

Međutim, umjesto da uvede takve ekstremne mjere, ruski predsjednik Vladimir Putin je podržao prijedlog za spoljnje upravljanje stranim kompanijama koje napuštaju Rusiju.

„Mi sami nećemo da se distancirama ni od koga. Otvoreni smo za rad sa svim našim stranim partnerima koji to žele“, rekao je on.

NacionalizacijaVladimir Potanin
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
2 godine prije

Dedolarizacija došla do kraja. Pocetkom rata bilo je 20 milijardi dolara u kešu u trezoru centralne banke Rusije. Sada je ocigledno ostala samo paučina. Biden pod krivicnom odgovornošću zabranio američkim građanima da dostavljaju paporne novcanice. Sada Rusija ovisi samo o kineskoj milosti. Ukratko, ruska devizna štednja je preko noci isparila.

Ingerman
2 godine prije

Nažalost nitko normalan ne vidi smisao ovog rata. Rusija je bila u pravu sve dok nije ušla u otvorenu agresiju. U ratu prvo pogine istina na obje strane ali nasuprot hinjavog i podmuklog zapada koji je doktorirao PR imate prizemnu providnu rusku propagandu prema van plus na to i represiju prema vlastitim građanima. Putin se osramotio . Taj šahista je započeo rat na ruskim granicama umjesto da je izvezao sukob npr u BiH ili negdje drugo i da tako i dalje slabi prozapadnjački narativ. Ali svjestan je svoje prolaznosti i u kakav kaos će Rusija upasti nakon njega . Zato je pokušao vjerojatno dati Rusiji stratešku dubinu. Jer ako Ukrajina udje u EU postane npr kao Poljska nitko obične Ruse ne će zaustaviti od totaknog okretanja prema Zapadu i “demokraciji”…

Salinas
2 godine prije

Svako tektonske pomijeranje ekonomskih i političkih odnosa kroz povijest nosi istovjetne posljedice. Ne znamo i ne možemo ništa predvidjeti. Zato pričekajmo par godina…..

Detektor
2 godine prije

„Prvo, to bi nas vratilo 100 godina unazad, u 1917. godinu, a posljedice takvog koraka su globalno nepovjerenje u Rusiju od strane investitora, koje bismo osjećali mnogo decenija“, rekao je Potanin preko Telegram naloga Norilsk Nickel.” Ajme meni kakvo korporativno preseravnye. Ako dakle Rusi uzmu odnosno nacionaliziraju imovinu multinacionalnih korporacija na svom tlu to će izazvati “globalno nepovjerenje investitora”, ali kad zapadne zemlje blokiraju i otimaju ne samo rusku imovinu, nego i imovinu vlastitih građana koji se pobune protiv tiranije vlasti (naprimjer Kanada) to neće izazvati nepovjerenje? Osim toga, mišljenja sam da je “nepovjerenje globalnih investitiora” pogotovo onih tipa Vanguard ili Black Rock blagoslov za svaku državu. Jer unatoč rasprostranjenom mišljenju ti investitori ne dolaze u druge zemlje da bi im pomogli i ekonomski ih razvili, nego zato jer tamo ostvaruju veće profite nego u matilčnim zemljama. A na čiji račun ostvaruju te profite? Na račun tih zemalja i njihovih… Čitaj više »

nepoželjni
2 godine prije

“Vladimir Potanin izjasnio se protiv ideje o konfiskaciji imovine stranih korporativnih giganata “ “Prvo, to bi nas vratilo 100 godina unazad, u 1917. godinu, a posljedice takvog koraka su globalno nepovjerenje u Rusiju od strane investitora, koje bismo osjećali mnogo decenija“ To apsolutno nije točno i taj je Potanin zlonamjeran ili ne razumije povijest. 1917.je bilo vrijeme uvođenja eksperimentalnog, alternativnog sustava (socijalizma na komunističkoj platformi koja negira privatno vlasništvo nad resursima i sredstvima za proizvodnju) a kojim su gospodari planeta željeli utvrditi efikasnost u eksploataciji i održivost oba sustava. Rusi su imali sreće da su im resursi, zbog manje invazivnog sistema ostali pošteđeni ali i nesreću što je kapitalizam posisao većinu svojih bogatstava pa im sada (žele li održati stečeni standard života na istom nivou) pod hitno trebaju ruska prirodna bogatstva i pokorno rusko roblje da im pomogne u otimačini. Prema tome izgon stranih “investitora” može samo biti na korist Rusiji i… Čitaj više »

gargamel
2 godine prije

Ovog odmah poslati da pravi društvo Navalnom.

Max
2 godine prije

Boji se da mu nešto ne oduzmu.

Lucija, prva
2 godine prije

Nedavno su Rusi objavili da im ne fali investitora.
Naročito iz Azije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI