fbpx

PROJEKT HERCULE: Francuska odlučila nacionalizirati EDF – distributora električne energije i zaštiti svoj nuklearni park

Električna centrala - Francuska - EDF - nacionalizacija

Nakon što je procurila informacija da Vlada Republike Francuske želi vratiti nacionalnog distributera pod svoju kontrolu, akcije istog su porasle za 7%.

Izgleda da je sve spremno. Prvo će se pokupovati mala poduzeća putem akcija tj. ona koja su vezana za distribuciju i proizvodnju električne energije, a onda će se tako okrupnjeno poduzeće staviti pod kontrolu države. Slobodno tržište i konkurencija nisu dali željeni rezultat. Umjesto da se cijene električne energiju smanjuju, one se kontinuirano povećavaju. Upravo je ovo problem za Vladu koja se bori protiv socijalnih nemira.

Treba napomenuti da država danas ima 83,7% vlasništva nad poduzećima koja proizvode i distribuiraju električnu energiju, a sada želi nacionalizirati nuklearni sektor. Ministar Bruno Le Maire potvrđuje da se radi o strateškom projektu. Osim nuklearnog sektora, Vlada želi nacionalizirati i hidro centrale. Dosje će biti prezentiran Europskoj komisiji 2020. godine.

EDF je europski lider gotovo u svim domenama proizvodnje električne energije. 55% električne energije dolazi iz nuklearnih centrala, 20% iz hidro centrala, 9,5% od plina i samo 7% iz obnovljivih izvora energije. Proizvodnja električne energije iz ugljena i nafte je zanemariva u Francuskoj.

Francuska želi odgoditi zatvaranje nuklearnih centrala do 2050. godine.

S današnjim vlastima, treba biti oprezan. Sve što lijepo izgleda, ne mora da znači da je sve kako treba. Može biti da Vlada gubi kontrolu i da je shvatila da monopolska poduzeća ne mogu biti predmet privatizacije. Kod monopola nema konkurencije, što dokazuju i stalna povećanja cijene električne energije.

Na drugoj strani imamo privatna poduzeća u krizi. Tko zna, možda žele nacionalizirati dug, a novcem poreznih obveznika platiti buduću krizu koja neminovno dolazi. Špekulacije su moguće, ali s njima ne treba razbijati glavu. Sve jasno pokazuje što može biti predmet nacionalizacije, a što privatizacije. Učimo iz tuđih grešaka.

Povezani članak: HEP i privatizacija

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
28 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Aga
Gost
Aga
1 godina prije

Privatizacija vode ,struje,nafte zdravstva, lijekova ma bilo kojeg podrucja od nacionalnog interesa koje opskrbljuje veci dio stanovnistva pa nije ni jednom u 5.000 godina ljudske civilizacije donjela dobro za pojedinca. Jer maximilizacijom profita i smanjenjem odrzavanja izgradnje na min , nakon brojnih poskupljenja uvijek dovodi do kolapsa.

tuf
Gost
tuf
1 godina prije
Reply to  Aga

Glad za profitom je i jedino objašnjenje povećanja cijene struje u Francuskoj. Prošle godine su imali rekordnu proizvodnju (cca. 549 TWh) i rekordni izvoz električne energije (86 TWh), što pobija logiku povećanja cijene nego upućuje na manipulaciju i mešetarenje energentima.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Zar se to u kapitalizmu smije činiti!?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Ako Francuska država ima u svom vlasništvu 83,7% vlasništva nad poduzećima koja proizvode i distribuiraju električnu energiju, onda se o nekakvoj privatizaciji u tom sektoru ne može ni govoriti. Iz vlasničkog udjela se može vidjeti tek da je ona bila minimalna pa razloge za reotkup preostalih 16,3% udjela u vlasništvu ne treba tražiti u nekakvom Vladinom zaključku kako je privatizacija razlog za stalno povećanje cijena električne energije. Očito bi do tog povećanja cijena došlo u svakom slučaju zbog vanjskih okolnosti, koje ne proizlaze iz naravi vlasništva.
Razloge za političku odluku o reotkupu vlasničkih udjela treba tražiti negdje drugdje. Koji god razlozi bili, riječ je o suverenističkoj odluci koja sa sobom donosi koristi i eventualne štete. Proizvodnja i distribucija električne energije je primarno državna uloga, jedan od razloga zašto bi država uopće trebala postojati i to nema veze sa socijalizmom, niti liberalizmom..
Relativno mali udjel ‘obnovljivih izvora energije’ u ukupnoj proizvodnji pokazuje da se Francuska i dosad racionalno odnosila prema vlasništvu u tom sektoru. Naime, kod nas je skoro jedini razlog povećanja cijena električne energije upliv odabranih (odabrao Đelo Hadži….ne, nego odabrao Ivan Vrdoljak kao ministar) u vlasništvo nad vjetroelektranama, mahom ljudi kumovski, stranački vezani s gremijima koji drmaju hrvatskom državom. Poznato je da država vlasnicima vjetroelektrana plaća kwh nekoliko puta više, nego li je cijena po kojoj prodaje kwh potrošačima, razliku plaćaju građani u povećanoj cijeni električne energije.

P.S. Požar crkve Notre Dame me poprilično pogodio, takvi požari su uvijek nekakav prekretnički znak i nikad nisu slučajni, mada su tako mogli nastati.

maliboro
Gost
maliboro
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Dečec ajde lijepo ponovo pročitaj članak ali polako sa razumijevanjem – počevši od naslova.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Jel kvazimodo prezivio ?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Alen

Alene
To izražavaš zlurađenje tamo gdje ja izražavam žaljenje? Zajedno s ovima koji ti daju podršku.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Svi smo mi Šarli Ebdo..ili nismo?? !!!
Sada malo zbilje…gorela je uporedo i Al Aksa džamija u Jerusalemu;onomad kada je goreo srpski manastir Hilandar na Svetoj gori, posle toga je nastupio ogroman martovski poggrom Srba i srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji,kažu da je taj plamen na Hilandaru bio nekakav zao predznak zlog plamena nad Srbima.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Siniša

U plamenu se ruše tornjevi katedrala, a podižu 5G tornjevi. Bolesni se raduju.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Oko za oko, zub za zub… Ne treba čovek biti bolestan ako ga veseli jedan nano djelić pravde, to ne znači da živi po navedenoj formuli.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

I šta je sa tim 5G tornjevima, ne kontam da je to toliko lošije od 4G ili starije…
Elem..pre par dana u BiH odobrili 4G mrežu i budem iskren samo mi komplikuje, em ga u centru grada ne mogu imati kako treba em mi 3G dođe brža.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

I Nedelju je izgoreo i Pravoslavni hram u Ukrajini, vatrogascima trebalo 2 sata da dođu.
Eto…krug je pun, sa svačiju radost po nešto!!!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Ma salim se malo , nisam imao namjeru da vrijedjam religijske osjecaje bilo kome..
Moje izvinjenje , svima koje je moj komentar uvrijedio..
Sad gorenje neke bogomolje moze a i ne mora biti neki znak nečeg lošeg , znak je već kad su prazne , ne mora se čekati da plane..
U stvari nemam pojma ni sta ta katedrala predstavlja kod katolika , pa ako ko zna neka napise riječ dvije..

Neko ime
Gost
Neko ime
1 godina prije

Nacionalizirat ce ga, da bi porezni obveznici platili trosak zatvaranja nuklearki i njihovog rastavljanja.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Neko ime

Hehe , bas tako…

dsfgboasneugnaserngauesnr
Gost
dsfgboasneugnaserngauesnr
1 godina prije
Reply to  Neko ime

Upravo tako ime.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Zasto nacionalizirati EDF kad sve sto je ostalo dijele pajtasima ( zracnu luku, brane, ceste su se vec visestruko isplatile….) ? Bit ce da je ovaj iz pajtas pao u nemilost, pa da ga nauce pameti?

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Iz dosadašnjih iskustava s neoliberalnim smećem (perjanicama razvitka po aleriku) znamo da oni ćud ne mjenjaju U pitanju je samo potreba da se uloži veliki novac u infrastrukturu i održavanje (liberalni model to reže na nulu) pa će se to prebaciti na porezne obveznike.

Čim se završi investicijski ciklus i modernizacija, profitabilni dijelovi energetskog sustava ponovno će biti dodijeljeni umreženim parazitima na ‘upravljanje’. Tako funkcionira liberalni kapitalizam, to smo valjda već naučili.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  Ivo

Tocno tako, nuzne su velike investicije u odrzavanju i produljenju zivotnog vijeka F nuklearki, to ce platiti drzava, odnosno porezni obveznici. Naravno, posle ide prica kako je privatizacija nuzna, drzava nema para itd. Jasno, kupe nazad to isti koji su prodali svoj udio drzavi i tako su sacuvali svoje milijarde koje je drzava dala, umjesto njih, za rekonstrukciju, modernizaciju i produljenje zivotnog vijeka nuklearki. Nemoze se reci da nisu sposobni i uspjesni poduzetnici, a da je drzava los poduzetnik.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Miki maus

Ideološka zaslijepljenost priječi jasnoviđenje – ako je 83% proizvodnje i distribucije u državnim rukama već sad, onda je korist i do sad od većih cijena električne energije imala država. Daljim otkupom vlasništva neće bitno pridonijeti ni profitu, ni troškovima vezanim za proizvodnju i distribuciju.Budalaštine o liberalizmu tako padaju u vodu.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

soa, ne pravi se bedastiji nego što jesi. Energetski sektor je podijeljen na više dijelova, od kojih se izdvajaju oni najprofitabilniji i daju tvojim gazdama na ‘upravljanje’, odnosno izvlačenje novca. Onih 83% ne generira toliko profita kao onih 17% danih parazitima.

Kad se ovih 17% ponovno nacionalizira (otkupi za ogromne novce od liberalnih parazita), uložiti će se milijarde novca poreznih obveznika da se postrojenja koja liberalni vlasnici nisu održavali ponovno dovedu u red. Nakon toga će ponovno biti privatizirana pod raznoraznim objašnjenjima i predana na slijedeći ciklus isisivanja novca.

Ovo je toliko jednostavno za razumjeti i toliko puta viđeno i kod nas (‘konsolidacija’ i ‘sanacija’ domaćih banaka 90-tih prije poklanjanja hazarima npr) da čovjek treba biti na nivou amebe da ne razumije. Ili plaćen da glumi glupana.

dsfgboasneugnaserngauesnr
Gost
dsfgboasneugnaserngauesnr
1 godina prije
Reply to  Ivo

Dobro je da si zadnjom rečenicom, ono u zagradi, nazvao ispravno kome su otišle banke i od kud počinje porobljavanje u Hrvatskoj.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Hehe, morat ćete se odlučiti vi socijal-komunisti, jeste li za nacionalizaciju ili protiv: Ili ste samo za onu nacionalizaciju koju provodi Maduro?

dsfgboasneugnaserngauesnr
Gost
dsfgboasneugnaserngauesnr
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Kolera lako je tebi podhebavati neodabrane hehehe………………..

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Hahah, za onu dugotrajnu,kojom prilikom se bivši gazde stavljaju uza zid. Time se osigurava stabilnost nacionalizacije na dulje vrijeme. Normalno, slugeranje idu uza zid zajedno s gazdama. Deratizacija mora biti kompletna, tu Maduro i ekipa griješe, kao i Chavez prije njih. Empatija prema psihopatama ne vodi nigdje.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Miki maus

Sumnjem da su nuklearke i jeftini kwati i njih krivi što se nema para za saniranje ili nadogradnju.

dsfgboasneugnaserngauesnr
Gost
dsfgboasneugnaserngauesnr
1 godina prije

Ako se zna tko upravlja galima kakove ima veze bilo to u državnom vlasništvu ili privatnom kad je pravi vlasnik isti. Neko ime je pogodio pravi razlog.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Kakav nuklearni program? Ukidajte to! Kad nesmiju Iran i S. Koreja kako ovi smiju??? Samo ameri smiju imati nuklearke i bojeve glave jer su oni jedini pokazali da ih znaju koristiti !

POVEZANE VIJESTI

Izbornik