fbpx

“Ukrajina će zbog blokade prestati postojati” – Vlasti Donbasa nacionalizirale sve ukrajinske tvrtke

Zaharčenko - DNR

Čelnik Donjecke Narodne Republike, Aleksander Zaharčenko, rekao je da će, ako nastavi blokadu Donbasa, za najviše 60 dana Ukrajina praktično prestati postojati.

Za televizijski kanal “Rusija 1” Zaharčenko je, odgovarajući na pitanja o posljedicama blokade od strane Ukrajine, rekao da je zemlja već na rubu propasti.

“Počelo je odbrojavanje i svaki dan se za milimetar zavija čavao u lijesu zemlje koja se zvala Ukrajina. Za maksimalno 60 dana će ona praktično prestati postojati”, rekao je Zaharčenko.

Također je govorio o vojnoj situaciji u Donbasu i komentirao riječi čelnika Vijeća za nacionalnu sigurnost Ukrajine, Oleksandra Turčinova, kako su njegove snage sposobne zauzeti teritorij DNR i LNR za mjesec dana.

“Sjedim ispred prozora i gledam granate kako padaju na Spartak i Jasinovataju. Ukrajina se neće prestati boriti. Želim apelirati na gospodina Turčinova, jer će uskoro biti tri godine od početka neprijateljstava. Ako misli da je u pravu, neka dođe i neka zauzme što je rekao da može učiniti”, rekao je Zaharčenko.

“Za Ukrajinu je bolji užasan kraj, nego užas bez kraja”

Također je rekao “kako je za Ukrajinu bolji užasan kraj, nego užas bez kraja”. Zaharčenko je komentirao i nacionalizaciju tvrtki koje su prethodno bile u nadležnosti Kijeva i naglasio da je do sada nacionalizirano već 97% poduzeća.

U međuvremenu, blokada ne samo da nije zaustavljena, nego se proširila uz punu popustljivost Kijeva.

Blokadu transporta iz Donbasa provode nacionalističke bojne koji se protive Kijevu, optužujući predsjednika i Vladu da posluju sa separatističkim milicijama. Kijev je rekao da će biti prisiljen kupiti antracit ili u Sjedinjenim Državama, ali se to “dugoročno ne isplati i mogao bi kupovati ruski ugljen”.

No, od svih, najvažniji potez kojeg su učinile vlasti u Donbasu jest onaj o nacionalizaciji poduzeća koja su bila u nadležnosti Kijeva, a poslovala su na području Narodnih Republika.

Zbog blokade, ubiranja poreza u Kijevu od poduzeća koja posluju u DNR i LNR, neisplate mirovina i drugih zajamčenih socijalnih davanja, 1. ožujka 2017. godine predsjedničkim dekretima Donjecke i Luganske i Narodne Republike se propisuje obvezna registracija ukrajinskih poduzeća na području republike. Dekret o nacionalizaciji je stupio na snagu odmah.

Odlučeno je da se distributivni centri i mediji u vlasništvu ukrajinskog oligarha Rinata Ahmetova zatvore, a objekte je zaposjela policija i sigurnosne snage Donbasa.

“Objekti i sva oprema su blokirani i nitko nema pravo pristupa”, izjavio je član inicijative.

Nacionalizacija u Narodnim Republikama je bio odgovor na ekonomsku i transportnu blokadu nametnutu Donbasu iz Kijeva, što je očito kršenje odredbi Sporazuma iz Minska.

Od ponoći 1. ožujka su vlade Narodnih Republika preuzele sva ukrajinska poduzeća na teritoriju DNR i LNR. U njih je uvedena državna uprava Narodnih Republika, a porezi će ići u proračun DNR i LNR”, stoji u priopćenju.

Bilo je mnogo velikih tvornica i aktivnih rudnika na području Narodnih Republika.

Konkretno, nacionalizirani su metalurški pogoni Enakijevo i Harcizskoje, grupa Metalinvest i ljevaonice Jasinovataja i Makejevka, potom metalurška postrojenja Donjeck, grupa Doneckstal, sve na području DNR i LNR.

Osim toga, nacionalizirano je više od 20 rudnika, od kojih su najveći Zasjadko u Donjecku, potom tvrtke OJCC Krasnodonugol, metalurški kompleks Alčevsk, dio skupine Metinvest, te tvrtke Rovenkiantratsit i Sverdlovskantr grupe DTEK,  sve aktivni na području Narodnih Republika.

“Krajem siječnja je skupina ukrajinskih nacista, uključujući i zastupnika Vrhovne rade Ukrajine, blokirala željeznički promet republikama Donbasa, posebno rudnicima ugljena. Zbog toga je Kijev nametnuo hitne mjere u distribuciji električne energije i prekinuta je proizvodnja u mnogim industrijskim pogonima. 27. veljače su Narodne Republike najavile prestanak isporuke zaliha ugljena Kijevu, a od ponoći 1. ožujka smo nametnuli povjereniku u poduzeća pod ukrajinskom nadležnosti.  Zbog blokade je nekoliko velikih lokalnih tvrtki obustavilo proizvodnju, među njima metalurška postrojenja Enakijevo i Krasnodonugol, koje pripadaju grupi Metinvest Rinata Ahmetova.

Dakle, DNR i LNR su osnovale poseban centar i povjerenike za kontrolu tranzicije ukrajinskih poduzeća.

Predsjednik Vijeća Narodnih Republika, Vladimir Degtjarenko, izjavio je: “Centar ne namjerava samo zadržati posao u hodu, nego doprinijeti daljnjem razvoju poduzeća i okrenuti se poslovanju s Ruskom Federacijom.”

U biti, ovom su odlukom ukrajinska poduzeća u Novorusiji “nacionalizirana”. Prema Donjecke Narodne Republike, Aleksandru Zaharčenku, “ubrzo će se morati obnoviti industrija i tržište”.

Glavna zadaća je osigurati nesmetano funkcioniranje poduzeća, isplatu plaća i posao za radnike iz tih tvrtki.

Ministar industrije i trgovine Narodnih Republika, Aleksej Granovski, naglasio je: “Unatoč teškoćama zbog političkog priznanja Republika, naše tvrtke su uspješno radile sa zemljama u susjedstvu i daleko u inozemstvu. Već više od dvije godine je naša proizvodnja započela veliki proces povlačenja s ukrajinskog tržišta u korist drugih zemalja. Državno i komercijalno okruženje imaju neko iskustvo u tome.”

” Narodne Republike izvoze više od 50 vrsta roba, uključujući proizvode lake industrije, hranu, proizvode kemijske, farmaceutske i metalurške industrije u vrijednosti od 36 milijardi grivna godišnje, čime smo punili ukrajinski nacionalni proračuna, a od sada će ta sredstva puniti ruski BDP. Ukrajina će, pak, izgubiti 2 milijarde dolara izvoza, prije svega zbog naglog povećanja uvoza robe koju je uvozila iz Donbasa. S drug strane, ovo područje više ni o čemu neće ovisiti iz Ukrajine. Kijev se na ovu odluku žalio tražeći da SAD i EU nametnu sankcije svima onima koji koriste robe iz “otetih ukrajinskih poduzeća” u dvije republike Novorusije”, riječi su s kojima je zaključeno priopćenje o nacionalizaciji poduzeća ukrajinskih oligarha i Kijeva koja posluju na teritoriju Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Ova odluka može imati katastrofalne posljedice po Kijev, jer se iz podataka iz 2013. jasno vidi da je Donbas bio srce ukrajinske ekonomije, dok zapad zemlje niti je imao razvijenu industriju, a u ukupnom BDP-u predratne Ukrajine je sudjelovao s jedva nekoliko postotaka.

Karta dolje prikazuje trgovinsku razmjenu, odnosno uvoz, izvoz i trgovinski deficit i suficit prije takozvanog “EuroMaidana”, a brojke jasno govore da bez Donbasa Ukrajina nema budućnosti.

Uvozno/izlazna bilanca Ukrajine u 2013. godini

Uvozno/izlazna bilanca Ukrajine u 2013. godini

 

 

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
39 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Novorusija je ko bukagije zatvoreniku.

fenix
Gost
fenix
3 godine prije

Nece propasti Ukrajina sada ce ici u Evropu raditi.

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije

Ukrajina je jedinstvena kao bivša Jugoslavija, vrlo dobro poznati kraj slijedi uskoro. Šteta za prekrasnu zemlju ali tako završi svaka kojoj nacionalisti dođu na vlast. Jugoslavija se raspala, sada se Srbija raspada, Kosovo je riješen problem, ostaje Vojvodina. BiH je na dobrom putu raspada, Hrvatska? Ako novokomponovani nacionalisti ne promjene politiku i njoj slijedi raspad. Bravo za idiote nacionaliste, sve unište što dotaknu.

davor
Gost
davor
3 godine prije
Reply to  Mikojan

To je točno no puno utječe i kad netko izvan države neograničeno puni račune nacionalista, jer i nacionalisti rade za lovu a ne za naciju, njima je to jedno te isto. Koliko se hvalila američka administracija milijardama ulupanim u prosvjede na Maidanu a eto ostalo je samo pustoš i ugalj od rasčerupane države

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  Mikojan

@ Mikojan cijenim tvoj pacifistički duh i podržavan ga, ali cini mi se po tvom tekstu da si ipak bio dijete kad je došlo do raspada Jugoslavije( ili si bio toliko star , da si trenutno dementan )…,
Nakon prvih demokratskih izbora u Jugoslaviji početkom 90-ih,koja bi se raspala sve da su na izborima pobjedili “zeleni” ili ljubitelji marihuane ( za njih bih glasao!) npr . u Srbiji i Crnoj Gori pobjedili su ljevičari/reformirani komunisti, u BiH je kaos , a u Hrvatskoj izraziti nacionalisti Paragin HSP dobio par mandata u Saboru….
Tako da pusti te jugo mantre nacionalisti uništili Jugoslaviju, ona je jednostavno imala lose temelje ili ako si mladji u njenom programu je od prvog dana bija “BUG” i nije imala sanse za opstanak .,..
S obzirom da je trajala 45 godina bilo je u njoj i dosta pozitivnih stvari plus kad si mlad sve je lakse i puca ti ona stvari sto je drzava bankrotirala i bila je verzija današnje Grcke….
Medjutim uspoređivati Ukrajinu i Jugu totalno je promašena prica….Recimo puno ljudi ne zna Amerikanci su u 6 mj. 1991 rekli da za njih postoji samo Jugoslavija i da ne dolazi u obzir nikakva nezavisnost SLO i HRV, državni tajnik James Baker to potvrdio u Beogradu!!! A npr Rusi, jer Sloba bio dobar i podržavao struju koja rušila Gorbačov , Hrvatskoj unatoč sankcijama dilala oružje i javljala podatke o napadu na Tudjmana, i sve sto je iz JNA išlo prema Kremlju. Jeljcin posli primao i odlikovao Tudjmana i ponavljam Rusija priznala Hrvatsku prije Amerike …Malo citati i educirati se, a ne vjerovati tabloidima i Dejanu Lučiću/Milanu Vidojevicu

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Ivo

Obmanjivati tebe je imalo odlične temelje. Ovdje se te tvoje priče ne mogu prodati.

miro
Gost
miro
3 godine prije
Reply to  Ivo

Ivo, džabe tebi sve godine ovoga svijeta kad si plitak kao potok, daj se okani politike, jbt. toliku količinu gluposti si napisao da to graniči sa jednim osnovnoškolcem!! A svašta čovjek napisa, uhh!!

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije
Reply to  Ivo

Mozda si i prisustvovao telom, ali ti duh nije bio u blizini. Idi potrazi mozak negde na livadi ako si ga ikad i imao. Nije se Sloba posvadjao sa Tudjmanom i Alijom. Posvadjao se sa Racanom i Kucanom, prvo pomenuti su se pojavili 2 godine kasnije.

Mak
Gost
Mak
3 godine prije
Reply to  Mikojan

Ne kontam sta je problem sa Vojvodinom? Mozda Hrvati imaju neke pretenzije , sa ukupnim brojem Hrvatao od oko 1% u Vojvodini i ukupno 15% katolika, vecinom Madjari!

Rijeka
Gost
Rijeka
3 godine prije

Svi povecavaju ulog, bit ce vruce ove godine.
Svatko je u pravu, ovako vise ne ide. Bit ce rata.
Rat je svetinja.
Bolje i rat nego neizvjesnost.
Ukrajina ce biti gubitas.
Uhvatili su se u kostac s medom.
@ Subaru
a sto je tp
bukagije

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Rijeka

bukagije su lanci ili okovi .

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

aha, lanci. ja pomislio da je ona srpska rijec za busilicu. sad sam se sjetio. burgija.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

vidis kako se zakljuci nesto sasvim suprotno kad koristis nepoznatije rijeci.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

Turcizmi to su ,iste rijeci su u upotrebi u srbiji i bih.. I sijaset drugih rijeci koje porijeklo vode od turcizma..

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Alen

Ostalo iz zivota u zajednickoj dezeli hehe..

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

Novac busi ,gdje burgija ne moze 🙂

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije
Reply to  Rijeka

Bukagija je ona kugla sa lancem sto ide oko noge.

Jupiter
Gost
Jupiter
3 godine prije

Zašto je tako veliki uticaj neonacista u Ukrajini.Svi se prave da nepostoje a oni bujaju
prave blokade sopstvenom narodu, zvanični političari zaziru,USA i EU ćute?
Ko je tako moćan da ih koristi po potrebi u Ukrajini i CRO???

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  Jupiter

Da , za razliku od Srbije gdje bivši cetnicki (sa talijanskim fašistima surađivali godinama , ima milijun realnih knjiga i dokumenata) vojvoda predsjednik …. Cetnicki/fasiticki vojvoda Seselj važna figura u parlamentu , nekad imao i preko 30%, u Hrvatskoj njemu sličan HSP trenutno ima podršku 0,5% za vrijeme rata 5%….. Tu je i nekadašnji cetnik/ fasist koji se zalagao za granicu Srbije=Virovitica -Karlobag – Karlovac …I 95 u Glini lokalnim Srbima pričao bajke da ce živjeti u velikoj Srbiji!!! I ti da dijeliš lekcije i nekim fašistima u Hrvatskoj , pa kako ti nije neugodno toliko lagati

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  Ivo

Cetnik/fasist iz Gline da ne bude zabune A.Vucic….

Mak
Gost
Mak
3 godine prije
Reply to  Ivo

Pa kako ste usli u zapadnu Bosnu, sa kojim rijecima i u cije ste usli, sta ste radili u BiH u februaru 1992 na Kupresu, da niste mozda Zagreb branili ili nesto slicno?

Jalijas
Gost
Jalijas
3 godine prije
Reply to  Mak

Trebali su cekat da dodjete do zagreba valjda?

Jupiter
Gost
Jupiter
3 godine prije
Reply to  Jupiter

Da li ih ima ili nema??? Ko ih koristi???

Jupiter
Gost
Jupiter
3 godine prije
Reply to  Jupiter

Ko je toliko moćan da ih izvlači iz kante prljavog veša??? Ko???

gogijard
Gost
gogijard
3 godine prije

otvorit sva vrata Ukrajincima a naročito Ukrajinkama.

octopus
Gost
octopus
3 godine prije
Reply to  gogijard

Ma da, pa da ti domaće droce postave šator i tamo prosvjeduju zbog nelojalne konkurencije…..:))

gogijard
Gost
gogijard
3 godine prije
Reply to  octopus

to su najineligentniji i najljepši ljudi na planeti, samo im je mana što su luckasti. Ali se izuzetno dobro uklapaju di god dođu, poštuju državu di žive i općenito, sve najbolje o njima.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

zanimljivo, ukrajinac zaharčenko tvrdi da će se njegova bivša zemlja raspasti. pretpostavljam da je prije rata bio Oleksandr.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Moskva je pozvala Kijev i Washington da tri puta razmisle prije nego što poduzmu poteze koji bi mogli dovesti do daljnje destabilizacije situacije u Donbasu.

Kada bi američke i druge kolege poslušale naše pozive da ne poduzimaju korake koji će dovesti do pojave iluzija kod kijevskih vlasti o tome da umjesto kompletne realizacije sporazuma iz Minska problem mogu riješiti primjenom metoda sile, kada američke kolege takve aktivnosti ne bi činile u drugim zemljama, svakako bi situacija tamo bila daleko bolja,
izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjapkov.

Ne cudi mene Washington , pa njima je i te kako u interesu destabilizacija ukrajine a samim time i rusije , jos kada bi uspjeli u naumu o bratoubilackom ratu izmedju brace slavena , nitko sretniji od njih , medjutim mene zanima sto se dogadja sa ukrajinskim narodom, zasto ne reagira na pojavu fasistickih i nacistiskih teroristickih grupa u porosenkovoj ukrajini?

Ponavljam , Putin ce odgadjati taj sukob i pokusat ce svim politickim legalnim i legitimnim sredstvima ,zastititi Ruski narod u ukrajini te urazumiti ukrajinsku vrhusku da se dozovu pameti , medjutim onog trenutka kada ukrajinsko- majdansko-banderasko-azovska nazi-fasisticka banda uz suport amerike krene u veliku oruzanu akciju protiv naroda Donjecke i Luganske Narodne Republike ,eeee tek tada ce osjetiti sto znaci uplitanje “Moskve ” tj Ruske armije u rijesavanje sukoba u ukrajini a tada im ne bi bio u kozi .

Bear
Gost
Bear
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Da,slazem se.Moguca je vojna intervencija.Zanimljivo bude vidjeti,sto ce se desiti sa Belorusijom.Jer koncept intervencije ukljucuje ne samo Ukr. nego i njih.

jale
Gost
jale
3 godine prije

Biće im veselo na zimu. Ali pomoće im McCain, Kerry, Killary i Špaher, poslaće im dva šlepera plinskih grijalica i uglja. Ko kad su nama u ratu podjelili u humanitarnoj pomoći nekakve plinske grijalice a plina niotkud osim poslije posnog graha.

Michael Collins
Gost
Michael Collins
3 godine prije

I trebalo im tri godine da prestanu plaćati porez Ukrajini, a da stopiraju dodatno bogaćenje već turbo bogatih hazarskih oligarha
I Rusija se isto pokvareno drži cijelo vrijeme – na državni udar, osim aneksijom ili vraćanjem Krima kako tko na to već gleda, jeduja da su i reagirali, već im je Majdan bio odličan izgovor za operaciju Krim. A Donbass je žrtva cijelo vrijeme jer se pomoću nje pokušava prisili Ukrajinu na federalizaciju, a svakodnevno trpi granatiranja, umjesto da se ukre odbacilo od gradova. Sa ovim potezima je Moskva ili odustala od federalizacije Ukrajine, ili istu prisiljava na to ovim novim metodama. A zašto Ukrajinci ne pokušaju vojnim putem vratiti Krim, jer bi time direktno u sukob uvukli RF, eto kad se već to u zio-nazi krugovima tako žarko želi? Nesreća po Rusiju je da velik dio teritorija kontroliraju snage koje su prema njima neprijateljski nastrojene, a sreća je da su te snage preslabe za bilo što. Ukrajina je odavno failed state – i prije Soroša i Nulandice oligarsi su je uzdrmali, a ovaj potez Donbassa samo je posljednji čavao u njezinom lijesu.

Bear
Gost
Bear
3 godine prije

Da si ti sef Kremlja,kako bi reagirao?
Dali bi dopustio,da Nato pride nadomak RF?Cca. 500 km od Moskve?
Kakav je bio dogovor?
Tko je to potpuno ignorirao i prekrsio ga?
I sad se cudimo…
I sad se place,sto je Ukr propala?
Zapamti: kad RF stvarno intervenira,tek onda ce biti svega i svasta.Ovo je samo uvertura…
Poleg Ukr tu ce biti tektonskih promjena i u Belorusiji.
A sada,tko je kriv i zasto tako?

Michael Collins
Gost
Michael Collins
3 godine prije

Opet plač za Jugoslavijom – odmah si nacionalíst ako želiš neovisnost za svoju zemlju. Nismo isti narodi, jer bi se onda svi isto zvali. Ekonomska kriza je bíla samo okidač raspada. UDBA da si osigura egzistenciju dovela na vlast i Slobu, i Franju i Aliju. Je li Memorandum SANU iz ’80-ih isto djelo CIA-e, MOSSAD-a?
Je li se još ovdje hvali notornog Jovictu Stanišića i za to dobijaju redom sami plusevi?

Bear
Gost
Bear
3 godine prije

Gledaj: raspad Yu i raspad Ussr je greska.To je nacrtno napravljeno.
Sad je na redu demontaza RF,samo sto ovaj put imaju drugacije suparnike u parteru.

Glede YU: steta,mogla je ostati kao konfederacija.Puno vise bi s tim svi pridobili i ne bi bilo sranja,kakvo je danas.

Danas burzovna kotacija firme Aple vrijedi vise,nego svih sedam-osam drzava nekadasnje YU.Onda znas,gde smo.

Jalijas
Gost
Jalijas
3 godine prije

O kakvoj nezavisnosti ti pises? Hr i slo su predali kompletan suverenitet briselskim cinovnicima koji nemaju pojma o hr i slo niti zele da ista znaju.
Nizasto vas ne pitaju i donese odluke u vase ime i daju vam upute. A ti pises o nekom suverenitetu.
Smijurija.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Jalijas

nemoj tako Jalijas , pa imaju ljudi zastavu , mogu slobodno pjevati ustaske pjesme i pozdravljati se sa “za dom spremni” , ante mirno spava , a suverenitet, ekonomija , standard zivota , penzije , radna mjesta , skolstvo i edukacija , zdravstvo , sport , kultura , tvornice ,ma hebes to , to nije bitno 🙂

nbava kua
Gost
nbava kua
3 godine prije

Heben ja sve nacionaliste a pogotovo one hrvatske nacionalnosti.Oni su najgori.Podmukli,pokvareni,prodani.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  nbava kua

druze nbava kua potpisujem.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik