Pridnjestrovlje likvidiralo i nacionaliziralo privatne banke

Transnistria - Banka
9 komentara

Parlament, odnosno, “Vrhovni sovjet Pridnjestrovske Moldavske Republike” je u prvom čitanju usvojio zakon za stabiliziranje bankarskog sustava ove de facto neovisne, ali nepriznate zemlje.

Novi zakon, kojeg je predložio zastupnik Aleksanadr Koršunov, ima za cilj “radikalno promijeniti postojeći bankarski sustav u Pridnjestrovlju”.

Zakonom će biti likvidirana “Banka Selorazvitka“, a nacionalizirane će biti banka “Hipoteka” i “Tiraspromstroj Banka“. U sva tri slučaja se radi o privatnim bankama.

Zastupnici ogromnom većinom smatraju da su ove mjere “potrebne za oporavak bankarskog sustava Pridnjestrovlja, očuvanja njegove stabilnosti, zaštite vjerovnika i interesa štediša, te da će one poboljšati kvalitetu i sigurnost države”.

Parlament - Pridnjestrovlje
Parlament – Pridnjestrovlje

Nacionalizacija uključuje ukidanje prava vlasništva dioničara nad 100% dionica i one prelaze u vlasništvo države.

Cijenu dionica, kako bi se utvrdila naknada vlasnicima, odlučit će Središnja banka Pridnjestrovlja, i to na temelju razlike između imovine i obveza banaka na dan 1. lipnja 2017. godine.

Kako bi se poboljšala kvaliteta aktive kreditnih institucija i stabilizirao bankarski sustav, bit će osnovana “Agencija za oporavak bankarskog sustava“, koje će raditi u obliku otvorenog dioničkog društva. Vlasnik 100% dionica će biti Središnja banka Pridnjestrovlja.

Ovaj poseban zakon nije bio predmet javne rasprave, niti je nacrt bio dostupan na službenoj stranici Vrhovnog sovjeta Pridnjestrovlja. Od zainteresiranih strana na raspravi u parlamentu je sudjelovao samo čelnik Središnje banke, Vladislav Tidva .

Tekst dokumenta je na svojoj internetskoj stranici objavio čelnik Komunističke partije Pridnjestrovske Moldavske Republike, zastupnika Oleg Horjan, koji je jedini glasao protiv usvajanja zakona u prvom čitanju, nazivajući ga “pravnim aktom lokalne prirode, koji je u suprotnosti s načelom zakona o razvijanju specifičnih sektora gospodarstva ili društva u cjelini”.

bankeNacionalizacijaPridnjestrovska Moldavska Republika
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gostgost
6 godine prije

lex agrokor pridnjestovlje

Pitalac
6 godine prije

Pa neka se nadje neko s tvrdnjom: samo mi imamo velestrucnjake.

subaru
6 godine prije

Sad su postali meta.

Garibaldi
6 godine prije

Tako se izlazi iz krize , a ne “štednjom ” …

Matija Vlačić
6 godine prije

samo da neki rukovodioc ne eksplodira u liftu..
makar, ovo ‘agencija’ mi zvuči kao da je sve pod kontrolom. nadam se da je greška u perevodu

jale
6 godine prije

Ha, Lex Agrokor na pridnjestrovski način. Odnekud se mora početi vraćati šta su banksteri opljačkali od naroda.

tak
6 godine prije

Lex Agrokor = ne daj rusima nego americkim lesinarskim fondovima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI