Američka regulatorna tijela zaplijenila banku First Republic

Dolar euro
13 komentara

Posrnulog zajmodavca kupit će JPMorgan, izjavio je kalifornijski financijski nadzornik

Posrnulu First Republic Bank preuzela su regulatorna tijela i bit će prodana JPMorgan Chaseu, objavio je u ponedjeljak kalifornijski Odjel za financijsku zaštitu i inovacije (DFPI). Ranije ovog tjedna, Savezna korporacija za osiguranje depozita (FDIC), glavni savezni regulator američkih financijskih institucija, zatražila je od nekoliko banaka dostavu ponuda za posrnulog zajmodavca u nastojanju osiguravanja kupca, prije nego što uđe u stečaj. Rok za dostavu ponuda bio je nedjelja.

JPMorgan, najveća američka banka, “preuzet će sve depozite, uključujući sve neosigurane depozite, i gotovo svu imovinu” First Republic-a, prema izjavi koju je izdao kalifornijski nadzornik.

DFPI je imenovao Saveznu korporaciju za osiguranje depozita stečajnim upraviteljem banke sa sjedištem u San Franciscu, čija je ukupna imovina iznosila gotovo 229,1 milijardu dolara na dan 13. travnja 2023., dok su njezini ukupni depoziti iznosili oko 103,9 milijardi dolara.

“Depoziti, koje je na saveznoj razini osigurao FDIC podložni su primjenjivim ograničenjima”, stoji u izjavi.

Prošlog je tjedna velika rasprodaja izbrisala 75% vrijednosti dionica banke, nakon objave da je izgubila više od 100 milijardi dolara depozita u prvom kvartalu tekuće godine. Zajmodavac sa sjedištem u San Franciscu bori se za ostanak na površini otkako je američki bankarski sektor pogodila velika kriza. Pljenidba i prodaja u tijeku za banku First Republic čine je trećim američkim zajmodavcem koji je propao nakon kolapsa Silicon Valley Bank i Signature Bank u ožujku. Oba je zatvorio financijski nadzornik nakon masovnih napada na banke.

U ožujku su vodeće američke financijske institucije dogovorile injekciju od dodatnih 30 milijardi dolara za posrnulog regionalnog zajmodavca. Dionice First Republic ove su godine pale za 97%

Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alexosijek
28 dana prije

Mislim kako je to odrađeno i kako time JP Morgan postaje definitivno prva i najjača banka u SAD-u…koliko pamtim JP Morgan će za FRB platiti 13 milijardi dolara iz svojih osiguravateljskih fondova i dogovoreno je kako će područne banke nastaviti poslovanje…lp

Tekući Terminator
28 dana prije

Zar nije ovo klasična pljačka raznih štediša?
Veliki igrači i osnivači uvijek na vrijeme izvade svoje novce van i tek onda se proglašava bankrot.
Slično je bilo i kod nas s Ljubljanskom bankom i drugim bankama koje i danas odugovlače s isplatom starih dugova.
Sve više se približava vrijeme kada će trebati povući svoje novce iz banaka u džep ili ispod jastuka.
Znam neke koji tako funkcioniraju, preko svoje gotovine koju drže u džepu, a ne u banci.

tihobl
28 dana prije

Koja je ovo propala banka po redu – treca ili cetvrta?

Partizan
28 dana prije

Doće red i na JP Morgana… Samo nek još malo poraste, nek kupi još dvije, tri “posrnule” banke pa će se lešinari okomiti i na njih kad više ne bude malih za klanje i sisanje. Šta ti je monopolizam! Živio Ronald Reagan koji je omogućio ovo sve zakonom o monopolu 198… i neke.

onaj najglu...Dalton
28 dana prije

Biden poziva banke da prestanu propadati…

Max
28 dana prije

Već treća

tuf
28 dana prije

Ali ni to nije sve, kako bi rekli u reklami. Prema FDIC-u je još 171 banka u riziku. I lista nije konačna.
A fond koji FDIC koristi za krpanje je “samo” 45 milijardi. Puno? Ne baš. Samo je First Republic pojeo 18 milijardi. Kvartalno se lista banaka u riziku povećava za 50% .
Uz sada već folklorni rizik od bankrota kojim se zabavlja javnost, čovjek bi mislio da pričamo o nekoj soc-realističkoj prčiji koja nema pojma o raspolaganju financijama u kapitalizmu – kad ono, priča se vodi oko “ekonomske supersile” za koju bi se barem zbog uloge posjedovanja svjetske “rezervne valute” podrazumijevalo da ozbiljno upravlja sredstvima. Na kakvim iluzijama se održava ovaj luna-park to je apsurdno koliko i tragikomično.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI