Sve što trebate znati o BlackRocku, kompaniji koja posjeduje svijet

BlackRock Larry Fink
74 komentara

BlackRock je jedna od najmoćnijih organizacija na svijetu, a njegova podla uloga u globalnoj ekonomiji i politici postaje sve očiglednija.

Investicioni gigant gura politiku u obliku korporativnih društvenih kreditnih rezultata (ESG), što uključuje opasnu „neto nulu“ i LGBT program. BlackRock je takođe odgovoran za nameštanje finansijskih sistema i ima kontrolu nad značajnim delom svetskog bogatstva.

Da bismo uzvratili, moramo znati sa čime imamo posla. U ovom članku duboko uranjamo u povijest, trenutne poslovne prakse i planove globalističkog velikana poznatog kao BlackRock.

Povjest BlackRocka i njegovog osnivača

Početkom 2022. godine, BlackRock Inc. je imao oko 10 triliona dolara imovine pod svojim upravljanjem, što ga čini najvećim menadžerom imovine na svijetu. Blackrock ima  značajan broj dionica  u većini najvećih svjetskih korporacija, uključujući Amazon, Apple, Microsoft, Google, Tesla, Coca-Cola, Moderna, Johnson & Johnson, Exxon Mobil, Visa, Chevron, JPMorgan Chase, Walmart, i još mnogo toga.

Kompaniju je prije 35 godina, 1988. godine, osnovao investicioni bankar i sadašnji izvršni direktor Larry Fink kao pridruženu organizaciju Blackstone Inc. Prvobitno se zvala Blackstone Financial Management i brzo je rasla u prve četiri godine svog postojanja, dostigavši ​​portfelj od 17 milijardi dolara do 1992. godine,  izvijestio je novinar James Corbett .

Pošto je BlackRock izrastao u veoma respektabilan posao, Fink i Stephen Schwarzman, izvršni direktor Blackstonea, odlučili su da odvoje BlackRock od Blackstonea i od njega naprave vlastiti poduhvat.

BlackRock  je izašao na berzu 1999.  za 14 dolara po dionici; firma je u ovom trenutku upravljala imovinom od 165 milijardi dolara. Početkom 2000-ih, kompanija je proširila svoje poslovanje na analitiku i upravljanje rizicima. Kupio je  kompaniju  za upravljanje investicijama State Street Research & Management 2004. godine,  spojio se  sa kompanijom za upravljanje investicijama Merrill Lynch 2006. i  kupio  ključnu jedinicu za upravljanje imovinom Quellos Grupe 2007., čime je ukupna vrijednost imovine BlackRocka pod upravljanjem iznosila preko 1 bilion dolara.

Iako se finansijski uspjeh BlackRocka do ove tačke može činiti impresivnim, ono što je kompaniju zaista pretvorilo u globalnog finansijskog dominatora danas je finansijska kriza 2007. i 2008. Novinarka Heike Buchter, koja je napisala knjigu o BlackRocku,  rekla  je  2015  . , „Prije finansijske krize nisam bio ni upoznat sa imenom. Ali u godinama nakon kolapsa Lehman [Brothers] [2008.], BlackRock se pojavio posvuda. Svuda!”

Mnoge banke, uključujući Lehman Brothers, kao i američku vladu i Federalne rezerve  obratile su se Finku i BlackRocku  za pomoć u rješavanju komplikovanih finansijskih instrumenata koji su doveli do krize i za pomoć u spašavanju iz 2008. godine.

Ove institucije su imale povjerenja u Finka kao stručnjaka za finansijske instrumente koji su doveli do krize hipotekarnih kredita na drugom tržištu jer je pomogao  u stvaranju  toksične hipotekarne industrije. U 1980-ima, kada je Fink još radio za investicionu banku First Boston, izgradio je “svoju prvu kolateraliziranu hipotekarnu obavezu (CMO) i gotovo sam” stvorio “tržište drugorazrednih hipotekarnih kredita koje će tako spektakularno propasti 2008. Corbett  je napisao .

“Kada se prašina konačno slegnula na Wall Street nakon kolapsa Lehman Brothersa, nije bilo sumnje ko je sjedio na vrhu gomile prašine: BlackRock”, rekao je Corbett.

Pod Finkovim vođstvom, BlackRock je iskoristio svoju finansijsku moć i uticaj da se kreće u nacionalnu i međunarodnu politiku. Autor i ekonomski novinar F. William Endgahl je  to ovako rekao :

Osnivač i izvršni direktor BlackRocka Larry Fink očito je zainteresiran za kupovinu utjecaja na globalnom nivou. Postavio je bivšeg njemačkog poslanika CDU Friederiha Merza za šefa BlackRock Njemačke kada je izgledalo da bi mogao naslijediti kancelarku Merkel, a bivšeg britanskog kancelara financija Georgea Osbornea kao ‘političkog savjetnika’. Fink je imenovao bivšu Hillary Clinton šeficu osoblja Cheryl Mills u odbor BlackRocka kada se činilo da će Hillary uskoro biti u Bijeloj kući.

Imenovao je bivše centralne bankare u svoj odbor i nastavio da osigurava unosne ugovore sa njihovim bivšim institucijama. Stanley Fisher, bivši šef Banke Izraela, a kasnije i potpredsjednik Federalnih rezervi, sada je viši savjetnik u BlackRocku. Philipp Hildebrand, bivši predsjednik Švicarske nacionalne banke, potpredsjednik je BlackRock-a, gdje nadgleda BlackRock Investment Institute. Jean Boivin, bivši zamjenik guvernera Banke Kanade, globalni je šef istraživanja u investicionom institutu BlackRock-a.

Jasno se može vidjeti zapetljanost između BlackRocka i najviših nivoa politike i poslovanja i ogroman globalni utjecaj koji Finkova investicijska firma stoga posjeduje. Korporacija je postala toliko moćna da  ju je profesor William Birdthistle nazvao  “četvrtom granom vlasti”.

BlackRock u dosluhu sa Bidenovom administracijom

Godine 2019, kada je Joe Biden razmišljao da se kandiduje za predsjednika protiv Donalda Trumpa, bivši potpredsjednik se sastao s Finkom kako bi zatražio podršku BlackRocka. Izvršni direktor  je navodno rekao  Bidenu da ovdje sam ovdje da pomognem”.

Biden, koji je naizgled brzo nadoknadio BlackRocku za njegovu pomoć,  imenovao je Briana Deesea  za direktora Nacionalnog ekonomskog vijeća ubrzo nakon što je postao predsjednik. Prije toga, Deese je bio šef BlackRockovog odjela za održivo ulaganje od 2017. do 2020. Također je imao nekoliko ključnih pozicija u Obaminoj administraciji, uključujući višeg savjetnika predsjednika.

Još jedan bivši zaposlenik BlackRocka u trenutnoj Bajdenskoj administraciji je zamjenik ministra finansija  Adewale Adeyemo , koji je bio viši savjetnik Finka od 2017. do 2019. Političar nigerijskog porijekla također ima bliske veze s bivšim predsjednikom Barackom Obamom; izabran je za prvog predsjednika Obama fondacije 2019.

Štaviše, bivši glavni globalni investicioni strateg u BlackRocku,  Michael Pyle , sada je viši ekonomski savjetnik potpredsjednice Kamale Harris. Pyle je također služio kao viši savjetnik podsekretara trezora za međunarodne poslove u Obaminoj administraciji.

Može se reći da ekonomsku politiku Bajdenove administracije u suštini vodi BlackRock.

Ključna uloga BlackRocka u Velikom resetovanju i ‘pandemiji’ COVID-a

Corbett  tvrdi  da “pandemija” COVID-19 nije bila uglavnom vezana za virus, već je predstavljala priliku za globalne elite, posebno BlackRock, da preoblikuju globalnu ekonomiju i finansijski sistem.

Fink je 22. avgusta 2019. službeno udružio snage s globalističkim Svjetskim ekonomskim forumom Klausa Schwaba (WEF) kada je  postao član  Upravnog odbora WEF-a. Istog dana počeo je sastanak centralnih bankara, ekonomista i kreatora politike kako bi se razgovaralo o ekonomskoj politici – godišnji  Jackson Hole Economic Symposium  – gdje je BlackRock započeo svoju finansijsku revoluciju.

Nedelju dana pre događaja, BlackRock je objavio  rad  koji će postaviti parametre diskusije na simpozijumu u Džekson Holu, Vajoming.

„Nakon godina kvantitativnog ublažavanja (QE) i ZIRP-a (politike nulte kamatne stope), pa čak i nekada nezamislivog NIRP-a (politike negativnih kamatnih stopa), bankarima je ponestalo prostora za rad“, objasnio je  Corbett .

Dakle, finansijskoj eliti je trebalo nešto novo i BlackRock im je dao odgovor: „Idemo direktno“.

Da bismo razumjeli koncept, prvo moramo znati da je monetarni sistem podijeljen u dva kruga: maloprodajni i veleprodajni krug. Maloprodajni krug je mjesto gdje se troši „bankarski novac“, odnosno novac koji obični ljudi i preduzeća troše za obavljanje poslova u privredi. Zatim postoji „rezervni novac“ (veleprodaja) koji su depoziti koje banke drže u centralnim bankama, poput Federalnih rezervi (Fed) ili Evropske centralne banke (ECB).

BlackRock-ov prijedlog „direktnog odlaska“ značio je zaobilaženje podijeljenog monetarnog sistema i dopuštanje centralnim bankama da direktno upućuju novac u različite privatne i javne subjekte.

„Potreban je odgovor bez presedana kada je monetarna politika iscrpljena, a fiskalna politika sama po sebi nije dovoljna“, navodi se u dokumentu BlackRocka iz avgusta 2019. „Taj odgovor će vjerovatno uključivati ​​’direktan pristup’: direktan rad znači da centralna banka pronalazi načine da novac centralne banke dobije direktno u ruke potrošača iz javnog i privatnog sektora.”

U septembru 2019. godine, mjesecima prije nego što je počela takozvana „pandemija“, novac Federalnih rezervi  počeo je direktno da se upumpava  u maloprodajni monetarni krug.

Nakon što su federalni paketi spašavanja počeli s prvim blokadama u martu 2020. godine, sistem „direktnog odlaska“ je već bio uspostavljen i Fed je mogao direktno ulagati novac u privatne i javne organizacije.

“Ono što nam je rečeno da je ‘pandemija’ je u stvari, na finansijskom nivou, samo izgovor za apsolutno neviđeno upumpanje triliona dolara iz Fed-a direktno u ekonomiju”, napisao je  Corbett .

U martu 2020., slično finansijskoj krizi 2007–2008, Fed  se obratio BlackRocku  kako bi upravljao svojim programima spašavanja.

Ovo je omogućilo BlackRocku da dobije pristup vladi, odnosno poreznim obveznicima, novcu i distribuira ga korporacijama u koje je BlackRock uložen i omogućilo je BlackRocku da spasi jednu od svojih najvažnijih sredstava:  , koji od januara 2023. godine  imao 2,23 triliona dolara vrijedne imovine pod upravljanjem.

To znači da je BlackRock-u dozvolio Fed da koristi novac poreznih obveznika za spašavanje vlastite imovine. Russ i Pam Martens su to ovako stavili u svoje blogu:

Bez ugovora o licitaciji i kupovine vlastitih proizvoda, što bi moglo biti loše u tome? Da stvar bude još strašnija, stimulativni zakon poznat kao CARES Act izdvojio je 454 milijarde dolara novca poreskih obveznika da se namire gubici u programima spašavanja koje je uspostavio Fed. Ukupno je 75 milijardi dolara izdvojeno za smanjenje gubitaka u programima kupovine korporativnih obveznica kojima upravlja BlackRock. Budući da je BlackRock-u dozvoljeno da kupuje sopstvene ETF-ove, to znači da će poreski obveznici pojesti gubitke koji bi inače mogli da nastanu kompaniji i investitorima milijardera Larija Finka.

Pored Fed-a,  Banka Kanade  i  Švedska centralna banka  također su konsultirali BlackRock kako bi pomogli u upravljanju njihovim programom kupovine korporativnih obveznica.

Sa svojim “direktnim” državnim udarom iz 2020., “BlackRock je zaista osvojio planetu”,  napisao je Corbett Corbett .

“Sada je diktirala intervencije centralne banke, a zatim je djelovala u svakoj zamislivoj ulozi i direktno kršeći pravila o sukobu interesa, djelujući kao konsultant i savjetnik, kao menadžer, kao kupac, kao prodavac i kao investitor i kod Fed-a i kod Fed-a. baš banke, korporacije, penzioni fondovi i drugi subjekti koje je spašavao.”

BlackRockov svemoćni IT sistem

Značajnim dijelom vrijednosti svih dionica i obveznica u svijetu upravlja se preko BlackRock-ovog “centralnog procesa za upravljanje investicijama”.

Ovaj sistem, nazvan Aladin (skraćenica za „mreža ulaganja, imovine, obaveza, dugova i derivata“), ne koristi samo sam BlackRock.

BlackRock Solutions , jedna od BlackRockovih podružnica, licencira Aladdina za preko 150 institucija,  uključujući  drugog najvećeg menadžera imovine na svijetu, Vanguard, i još jednog giganta industrije: State Street Global Advisors. Sistem koriste i mnoge najveće osiguravajuće kompanije u svijetu i Big Tech firme kao što su Alphabet (Google), Apple i Microsoft, kao i višestruki penzioni fondovi.

Svakog dana , Aladdin pokreće takozvane “Monte Carlo simulacije” – kompjuterske algoritme dizajnirane da modeliraju vjerovatnoću mogućih ishoda u sistemima koji sadrže slučajne varijable – na svim finansijskim instrumentima pod njegovim upravljanjem.

U 2017. godini, Aladin je upravljao rizikom imovine u vrijednosti od 20 biliona dolara, objavio je Financial  Times . BlackRock je od tada prestao da prijavljuje ovu cifru, a danas je vjerovatno mnogo veća.

U prošlosti se IT sistem koristio samo za izračunavanje rizika dok su odluke još uvijek donosili ljudi. Međutim, 2017. godine, Fink se „ubacio u mašine“ pošto je BlackRock  počeo  da koristi automatizovani kompjuterski sistem pod nazivom „Monarch“ koji je preuzeo proces donošenja odluka za mnoga njegova sredstva.

Ukratko, BlackRockov Aladdin sistem upravlja imovinom od preko 20 triliona dolara, što znači da značajan dio svjetskog bogatstva ovisi o proračunima jednog kompjuterskog sistema. Štaviše, odluke o kupovini i prodaji dionica sve više donose algoritmi i AI umjesto ljudi. Greške u algoritmima, bilo da su namjerne ili ne, mogle bi stoga rezultirati katastrofom za svjetsku ekonomiju. Goruće pitanje koje ostaje jeste šta BlackRock planira da uradi sa svom ogromnom moći i uticajem koji je stekao.

Kako BlackRock kontroliše svijet

“Ponašanje će se morati promijeniti i to je jedna stvar koju tražimo od kompanija. Morate forsirati ponašanje, a mi u BlackRocku forsiramo ponašanje.”

Ovaj citat Larija Finka  iz 2017  sažima ono što BlackRock radi sa svojom moći i uticajem: forsira ponašanje i oblikuje društvo po svom imidžu.

Finkovo ​​godišnje „pismo izvršnim direktorima“, iako zvanično nije direktiva, opisano je kao „poziv na akciju“ koji menja korporativno ponašanje mnogih najvećih kompanija na svetu. To je čak potvrdio i  recenzirani dokument  koji je zaključio da “naši dokazi sugeriraju da portfolio firme reagiraju na BlackRockove napore javnog angažmana”.

Fink je koristio svoj utjecaj na korporativni svijet da potakne probuđenu agendu za okoliš, društvo i upravljanje (ESG). ESG je u suštini neka vrsta socijalnog kreditnog sistema za korporacije kako bi se osiguralo da se pridržavaju destruktivne politike emisije ugljičnog dioksida „neto nula“ i raznih drugih stavki globalističke agende.

U svom pismu izvršnim direktorima iz 2022. godine, Fink je napisao sljedeće:

Održiva ulaganja su sada dostigla 4 biliona dolara. Pojačale su se i akcije i ambicije ka dekarbonizaciji. Ovo je samo početak – tektonski pomak ka održivom ulaganju još se ubrzava. Bilo da se radi o ulaganju kapitala u nove poduhvate fokusirane na energetske inovacije, ili transferu kapitala iz tradicionalnih indeksa u prilagođenije portfelje i proizvode, vidjet ćemo više novca u pokretu.

Svaka kompanija i svaka industrija će biti transformisana prelaskom u svet nulte neto. Pitanje je da li ćete voditi, ili ćete biti vođeni?

Također je jasno stavio do znanja da BlackRock zahtijeva da korporacije slijede ESG plan „neto nula“:

Kapitalizam stejkholdera se odnosi na isporuku dugoročnih, trajnih prinosa za dioničare. A transparentnost oko planiranja vaše kompanije za net nulti svijet je važan element toga. Ali to je samo jedno od mnogih otkrića koje mi i drugi investitori tražimo od kompanija. Kao upravitelji kapitala naših klijenata, tražimo od preduzeća da pokažu kako će ispuniti svoju odgovornost prema dioničarima, uključujući zdrave ekološke, društvene i upravljačke prakse i politike.

Nizak ESG “društveni kreditni” rejting će spriječiti poslovanje uspješno, kako  objašnjava novinar Iain Davis :

Ovo će se postići korišćenjem metrike kapitalizma zainteresovanih strana. Imovina će biti ocijenjena korištenjem ekoloških, društvenih i upravljačkih (ESG) mjerila za održivi poslovni učinak. Svaki posao koji zahtijeva tržišno finansiranje, možda kroz izdavanje klimatskih obveznica, ili možda zelenih obveznica za evropske poduhvate, trebat će te obveznice da bi imao zdrav ESG rejting.

Nizak ESG rejting će odvratiti investitore, sprečavajući da se projekat ili poslovni poduhvat pokrene. Visok ESG rejting će dovesti do toga da investitori požure da ulože svoj novac u projekte koji su podržani međunarodnim sporazumima.
BlackRock nije sam u guranju neto nulte agende. Trenutno postoji 301 potpisnik „Inicijative Net Zero Asset Managers“ koja zajedno ima 59 biliona dolara pod upravljanjem.

Naravno, BlackRock također promoviše digitalnu valutu Centralne banke (CBDC), jer bi potpuna digitalizacija plaćanja omogućila potpunu kontrolu nad svim monetarnim razmjenama i stoga dodatno olakšala provođenje ESG agende.

U svom  pismu dioničarima iz 2022., Fink je hvalio prednostima CBDC-a kao što su “smanjenje rizika od pranja novca i korupcije” i smanjenje “troškova prekograničnih plaćanja”.

Gotovo se podrazumijeva da BlackRock također gura LGBT program promoviranjem takozvanog  indeksa korporativne jednakosti , koji ocjenjuje posvećenost kompanija “politikama i praksama koje uključuju LGBTQ”. Indeks objavljuje  Human Rights Campaign , organizacija  koju finansira  Fondacija za otvoreno društvo Georgea Sorosa.

Novinar James Corbett  slika sumornu sliku  budućnosti koju BlackRock predviđa:

Budućnost svijeta prema BlackRocku sada dolazi u potpunosti na vidjelo. To je svijet u kojem neuračunljivi algoritmi za kompjutersko učenje automatski usmjeravaju ulaganja najvećih svjetskih institucija u kasu onih koji se poigravaju sa zahtjevima Finka i njegovih suputnika. To je svijet u kojem će transakcije biti sve digitalnije, a svaka transakcija će biti izvučena iz podataka za finansijsku korist algoritamskih gospodara u BlackRocku. I to je svijet u kojem će korporacije koje odbiju da se pridržavaju plana ESG derangirati u zaborav, a pojedincima koji budu otporni bit će isključeni CBDC novčanici.

Nada u bolju budućnost

BlackRock do sada može izgledati kao nezaustavljiva sila, ali donedavno većina javnosti nije imala pojma ko je BlackRock i šta radi. Ovo se mijenja pred našim očima. Odbijanje BlackRocka i njegove agende raste posljednjih godina, a protesti se održavaju u njihovim   uredima u New Yorku i Parizu.

Štaviše, neprofitna organizacija Consumers’ Research  pokrenula je kampanju  protiv BlackRocka prošle godine, kritizirajući firmu zbog njenih veza s Kinom.

“Pomislili biste da bi kompanija koja je postavila za svoju misiju provođenje ESG (ekoloških, društvenih i upravljačkih) standarda u američkim kompanijama primjenjivala te iste standarde na strana ulaganja, ali BlackRock ne gura svoju agendu na Kinu ili Rusiju, “, rekao je izvršni direktor Consumers’ Research. “Američki potrošači prepoznaju lažova kada ga vide, a Consumers’ Research im neće dozvoliti da se izvuku s tim.”

Raste i otpor država kojima vladaju republikanci. Guverner Floride Ron DeSantis  je nedavno povukao 2 milijarde dolara  iz BlackRockovog trezorskog fonda. Luizijana  i  Južna Karolina  najavile su da će povući državna sredstva i iz BlackRocka, a  Arkanzas  je već skinuo 125 miliona dolara sa računa kojima upravlja BlackRock. DeSantis također  predvodi koaliciju od 19 guvernera  koji se suprotstavljaju probuđenoj korporativnoj ESG agendi.

Na posljednjoj Konzervativnoj konferenciji političke akcije (CPAC)  održana je panel diskusija  pod nazivom “Nova osovina zla: Soros, Schwab i Fink”, koja se fokusirala na sposobnost bogatih elita, uključujući BlackRock, da forsiraju politiku krajnje lijeve strane. u Sjedinjenim Državama i širom svijeta.

Širenjem informacija o podlim planovima i akcijama BlackRock-a, javno mnjenje se može promijeniti i Finkov korporativni gigant će biti pod pritiskom. Ekonomski  kolaps  koji će se vjerovatno dogoditi u bliskoj budućnosti natjerat će ljude da traže odgovorne za krizu – a BlackRock je svakako među počiniocima. Ostaje da se vidi da li će BlackRock moći da zadrži svoju moć i uticaj sada kada će biti u centru pažnje i kada se javno mnjenje okreće protiv njih.

bankeBlackRockLarry FinkSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
74 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pero
11 mjeseci prije

Nisu oni najmočniji nego je to FED koji štampa novce iz ničega.Oni samo novce “pretakaju iz šupljeg u prazno”.

Meštar
11 mjeseci prije

Novac vrti di burgija neće

neon
11 mjeseci prije

Propusteno je reci da je Lary Fink Zidov i Rotsildov igrac. “Gospodari novca” posjeduju sve gojimske “vlade” i prave krize iz kojih izlaze jos mocniji. Americka, europska, ruska, kineska… “rukovodstva” su samo izvrsitelji planova cio-kabale Novog svjetskog poretka. I Ukrajina je njihova zrtva. Globalisti će posjedovati Ukrajinu nakon što je Zelenski preda WEF-u – 3.1.2023 Primopredaja Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sprema se predati ljude svoje zemlje kabali globalista željnih moći koji će iskorištavati resurse i imovinu, ali i ljude u toj zemlji narednih desetljeća. Prema The Post Millennial, ukrajinski predsjednik najavio je u srijedu da će prisustvovati Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu u Švicarskoj u siječnju, gdje planira potpisati ugovore o zajmu s financijskim behemotom Blackrockom za obnovu zemlje nakon rata s Rusijom, koji se ne nazire. Volodimir Zelenski i Larry Fink dogovorili su se da će se u bliskoj budućnosti usredotočiti na koordinaciju napora svih potencijalnih ulagača i sudionika… Čitaj više »

Buničar
11 mjeseci prije

Komunizam je los. Socijalizam je samo malo manje los. Kapitalizam je jos malo manje los od socijalizma. Poucak price: problem nije sustav, problem su ljudi koji ga pravode. Kao sto je rekao onaj brit o demokraciji: “Najbolji dokaz protiv demokracije je 5 minutni razgovor sa prosjecnim glasacem”

11 mjeseci prije

Ipak Vangard koji se krije iza BlekRoka…

Emiliano Zapata
11 mjeseci prije

Nemoram bas nista znati o Blekroku.

Sve sto trebamo znati da dok su tirani zivi, zdravi ili slobodni nece nas ostavit na miru!

mileni
11 mjeseci prije

Black rock je asset management koji za vas kupuje hartije od vrijednosti.
Znači, oni VAŠE PARE ulažu tamo gdje vi to želite.
Vaše znači= fizičke i pravne osobe.

Zašto ljudi ulažu preko njih ?
Zato što imaju odlične financijske proizvode koje nude, što su veliki tj. teško će da propadnu na tržištu i likvidni su im proizvodi koji nude.

NIKO VAS NE TJERA DA ULAŽETE PREKO NJIH.

neon
11 mjeseci prije

Agenda stigla u Hrvatsku: Zagreb kreće s realizacijom WEF projekta „15 minutni grad“ Projekt „15 minutni grad“ dolazi nam u sklopu agende Ujedinjenih Naroda i Svjetskog ekonomskog foruma vezanim za „klimatske promjene“, gdje se ljudima pod izlikom zaštite klime, doslovno želi ograničiti njihov radijus i sloboda kretanja. Ovaj projekt već se naveliko provodi u više kineskih gradova, a sada polako dolazi u Europu, najbolji primjer je engleski gradić Oxford, čiji stanovnici su već u više navrata izlazili na ulice i prosvjedovali protiv ovog projekta. Kako stvari stoje, Zagreb će postati prvi hrvatski grad koji kreće u njegovu realizaciju. Evo što o svemu kaže zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec: „Pred Gradom Zagrebom su veliki projekti. Već ove godine trebala bi krenuti obnova zgrade Paromlina u kojoj će biti nova moderna gradska knjižnica. Pred gradom je i uređenje bloka Badel, kao i realizacija projekta ’15-minutni grad’ za kojim posebno vape novije četvrti grada.… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

Treba li Hrvatsko pučanstvo da zna o UPRAVO UVEDENIM TAKSAMA NA RAZINI — CJELE EU ⚠️😉 !!! O UGLJIKOVOM OTISKU 😎 ! Već su i dali OKVIRNE cifre — KOLIKO 😳 —- 450 Eura na godišnjoj razini — PO GLAVI STANOVNIKA — EU !!!! U SVE SE RAČUNAJU — I DJECA ⚠️ !!! I djeca .. Prde …Na godišnjoj razini — PRERAČUNAJTE SAMI — KOLIKO JE TO ZA OBITELJ SA DVOJE DJECE 😱 ?! Što ?! Nemate novca toliko ?! IDITE U DUG !!! Uzmite novac od BANKE 😁 !!! Ne želite ?! Prosim ljepa …. IMATE DJECU !!! IMA KOME TA DJECA TREBAJU 😎 !!! NEKRETNINE ĆEMO VAM ODUZET !!! NIJESTE SPOSOBNI VLADAT SOBOM A SAMIM TIME I NEKRETNINAMA A POREZ SE– MORA PLATITI !! PUTOVNICA ĆE VAM BIT ODUZJETA !!! Dokle ne izmirite vlastita dugovanja — I KAMATE 😎 ! HRVATSKO !!! IMA LI TE ?!

bravooo
11 mjeseci prije

“…brzo je rasla u prve četiri godine svog postojanja, dostigavši ​​portfelj od 17 milijardi dolara do 1992. godine.” Kako, cijim parama, tko stoji iza toga…? Ovo je najvazniji dio, a on nedostaje. Kako je stecen prvi milijun? Sve drugo je bla bla

Keki
11 mjeseci prije

Sad im nije isto kao i prije, više nisu inkognito….krenut će to nizbrdo vrlo uskoro.

Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

Kada ovi izvan ” kolektivna zahoda ” shvate da se tu ne radi ni o kakvim ” investicijskim fondovima ” već o klasičnom — MAFIJAŠENJU i da kao TAKVI , MORAJU bit i tretirani i oni i njihovi businesses – dakle — ORUŽANO 😎 tad će i moć krijenut naprijed … Po većini svjeta i zakonodavstvima izvan US oni ” posluju ” po postulatima —- ORGANIZIRANA KRIMINALA !!! To što su unutar US svaki kriminal do sada legalizirali – to MORA ostati problem US – ne smije se dozvoliti preljivanje izvan ” kolektivna zahoda – drugo ime za sotonsko carstvo ” , dokle se prominentni članstvo toga , izvan – zahoda , IMPERATIVNO mora tretirati poput i svih ostalih — KRIMINALACA ! UN postoje još samo na papiru , Interpol jedva da funkcionira , Europol – samo unutar EU što posao čini još lakšim 😉 kao i NACIONALNIM zakonodavstvima i… Čitaj više »

eks
11 mjeseci prije

Kao što uvek govorim : najveće zlo uvek dolazi od Vašingtona i Londona – deologija koja treba da omogući zlikovcima da vladaju celim čovečanstvom: lišiti države demokratske vlasti , narode lišiti tradicije i sopstvene kulture , pretvoriti ih u ikebane sa marionetama i postaviti korporacije kao vladare iz senke. To se već dešava u mnogim državama, ali zlikovci neće stati dok ne porobe celo čovečanstvo . Rusija je jedna od zemalja koja se (protiv zločinačke ideologije zapada) bori za održanje nezavisnosti, slobode i tradicije i kulture sopstvenog naroda, a ukoliko iz ove borbe izadje kao pobednik, biće to ohrabrenje za slobodoljubivo čovečanstvo da se odupre zlikovcima. Zato se mora podržati Rusija. Ko to ne razume, ne zaslužuje ni slobodu ni poštovanje.

siledžija
11 mjeseci prije

Ja mislim da je pravi vlasnik Blackrocka v istini – američka država.

Cilji elite
11 mjeseci prije

Dragi Logicno! Bilijun u Europi (a i kod nas!) je milijun milijuna i jeste svota koja ima realnu osnovu kod velikog novca. Trilijun u Evropi znaci milijun bilijuna i je svota, koja za oko 2000 puta nadmasuje vrijednost cijelog svijeta.
Hvala!

Steve
11 mjeseci prije

Davno sam još pisao da ovaj sukob u Ukrajini predvode BlackRock i Vanguard, sada je valjda to svima jasno…

držnedaj
11 mjeseci prije

BlackRock i slični je ko pokvarena torta, sa vana fino a iznutra puno pokvarenih jaja

tebra
11 mjeseci prije

preterali ste sa ovolikim tekstom dosao sam do pola i nisam mogao dalje….

tuf
11 mjeseci prije

BlackRock je moćan, utjecajan, ali ne treba pretjerivati s naslovom kakav ste stavili “kompanija koja posjeduje svijet”. Oni upravljaju imovinom vrijednom 10 bilijuna dolara u ime svojih klijenata, ne posjeduje tu imovinu. Sama kompanija ima vrijednost oko 104 milijarde dolara. Sve ovo može krahirati nastavkom američke financijske agonije. U sljedećih 10 godina samo na otplatu kamate državnog duga odlaziti će 20% ukupnog proračuna. Samo za kamatu, dakle to još nije ni otplata duga, a iznos prelazi budžete za vojsku, zdravstvo, obrazovanje. To je neodrživo, kao i nevjerojatan balon prenapuhanih vrijednosti nekretnina i američkih kompanija koje ostavljaju lažan dojam vrijednosti američkog BDP-a. Daljnjim smanjivanjem udjela petro-dolara kao i američkog dolara u međunarodnoj razmjeni općenito postati će problem plasmana državnih obveznica i BlackRock će se ispuhati kako se i napuhao. Da, utjecajni su. Da, ima ih po svijetu. Ali nisu Bogom dani kao što ih se nastoji prikazati jer im se temelji… Čitaj više »

toncibalonci
11 mjeseci prije

Miso primarno i verbalno naglasuje Black Rocka a stigmatise Commander Marcka sa svim njegovim gabaritima i transpozicionim ucescem u kanalizaciji dolarskih tecevina.

Ukor
11 mjeseci prije

Zašto novinar ne piše da su vlasnici židovi?

Mane
11 mjeseci prije

Najpoznatiji crni kamen na svetu se nalazi u meki.blekrok barata muslimanskim novcem mahom sa bliskog istoka.otuda i aladin

Max
11 mjeseci prije

svuda su.

Ivan
11 mjeseci prije

Sve to treba pobiti jer drugog rjesenja nema za te zlocince. Ili oni ili mi..

zubenelakrab
11 mjeseci prije

Ameri imaju nekakvu zakonsku začkoljicu, da kada neki trust (može i trut) postane jači i bogatiji od same Države po sili zakona mora biti razbucan na sitne dijelove. Sudeći po aktualnoj korumpiranosti američkog političkog društva, zaglupljenosti cijele nacije koja zjaka u mobilne telefone ili TV, nema nikoga tko će pokrenuti pitanje primjene zakona.

držnedaj
11 mjeseci prije

“Američkko carstvo je bankrotiralo: od John Michael Greera Dolar je konačno skinut s trona počnimo s osnovama. Otprilike 5% čovječanstva trenutno živi u Sjedinjenim Američkim Državama. Donedavno je ovaj sićušni dio čovječanstva kontrolirao oko trećinu svjetskih energetskih resursa i proizvedenih dobara te oko četvrtinu njegovih sirovina. Nije to bilo zato što nitko drugi nije želio te stvari, ili zato što su SAD proizvodile i prodavale nešto toliko primamljivo da je ostatak svijeta bio nestrpljiv da za to zamijeni svoje bogatstvo. To se dogodilo jer je SAD, kao dominantna nacija, ostatku svijeta nametnuo neuravnotežene obrasce razmjene koji su im priskrbili neproporcionalan udio u bogatstvu planeta. Ova vrsta uređenja nije nova. U svoje je vrijeme Britansko Carstvo kontroliralo čak i veći udio bogatstva planeta, a Španjolsko Carstvo igralo je sličnu ulogu u prošlosti. Prije toga postojala su i druga carstva, ali nisu bila tako dalekosežna zbog ograničenog prometa. Usput, ništa od ovoga… Čitaj više »

vinko ivankovic
11 mjeseci prije

Sve mi je jasno ali ne i motiv ovoga svega .Da li je glad za novce tolika da nikada ne prestaje i gdje je tu nit koja je povezana sa srecom i moralnim nacelima time i sa smislom za zivot jer jedna stvar koju oni zaboravljaju svi mi imamo vijek trajanja i nitko nije vijecan !

Tim
11 mjeseci prije

Pa, krvare li ? Vjerujem da bi za vlastiti život oni ljudskom rodu rado predali sve bogatstvo koje posjeduju. Kada bogatstva toliko imaš previše da mjenjaš povijest, ekonomsko blagostanje i slobodu ljudskog roda na lošije, vrijeme ti je za razvlaštenje ili rastjelovljenje, po izboru. Ljudski rod za svoje dobro to može i mora provesti.

nessy
11 mjeseci prije

Fink, Schwarzman, Fisher… Svi Zidovi. Ali, to je slucajno, naravno.

Lucija, prva
11 mjeseci prije

“Nova osovina zla: Soros, Schwab i Fink”, koja se fokusirala na sposobnost bogatih elita, uključujući BlackRock, da forsiraju politiku KRAJNJE LIJEVE STRANE.”

Đisas. 😱😱Najcrnji kapitalizam/ imperijalizam/ fašizam.

Ovi ga nazivaju – lijevim.

Perun
11 mjeseci prije

BlackRock( bleach rock ) je jedna od organizacija koja je totalno dezorganizirana i sjebana ( citaj kanta g..ovana)….a i njegova podla uloga u globalnoj ekonomiji i politici nestaje i nikada nije ni postojala ako cemo posteno rasudjivati …..sa njima takozvane demokrate iz USA igraju drmoguz i sedlaju ih ko tovarne mazge za promociju USA propale ekonomije …iskreno receno ,vrednosni papiri i obveznice USA su sada toalet papir ili narodski receno tariguz….SFSN….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI