Skoro polovina Amerikanaca strahuje da njihov novac nije siguran u bankama

Kapitalizam novac banke
21 komentar

Gotovo polovina (48%) Amerikanaca zabrinuta je za sigurnost svojih bankovnih depozita, prema anketi Gallup-a sprovedenoj mjesec dana nakon kolapsa Silicon Valley Bank i Signature Bank i objavljenoj u četvrtak.

Ranije ove sedmice, First Republic Bank je postala treća velika američka finansijska institucija koja je zatvorila svoja vrata u tri mjeseca, što je ponovo izazvalo strahove o stabilnosti industrije.

Gotovo petina (19%) od 1.013 anketiranih Amerikanaca izjavila je da je ‘veoma zabrinuta’ za sudbinu svojih finansija, dok je još 29% bilo ‘umjereno’ zabrinuto. Najveći procenat je bio ‘nisu previše zabrinuti’ (30%), a 20% je bilo potpuno bezbrižno.

Brojke su bile slične onima koje je objavio Gallup 2008. nakon kolapsa Lehman Brothersa – investicione banke koja se smatra „prevelikom da bi propala“, čija je propast izazvala najgoru finansijsku krizu od Velike depresije.  Republikanci su skloniji izraziti zabrinutost za sigurnost svog novca, a 55% ih je izjavilo da su zabrinuti, u poređenju sa 51% nezavisnih i samo 36% demokrata.

Činilo se da ovi odgovori odražavaju osjećaje pojedinaca o stranci u Bijeloj kući – postavljeno je isto pitanje 2008. nakon što je Lehman Brothers propao pod administracijom republikanca Georgea W. Busha, republikanci su se manje (34%) brinuli od demokrata (55 %) ili nezavisni (44%). Te brojke su se promijenile samo tri mjeseca kasnije nakon što je demokrata Barack Obama izabran za predsjednika.

Amerikanci koji zarađuju manje od 100.000 dolara godišnje su se malo češće brinuli o tome da li je njihov novac siguran u banci od onih koji zarađuju više (50% naspram 40%), iako bi depoziti bogatijih pojedinaca verovatnije premašili pokrivenih 250.000 dolara od strane Federalne korporacije za osiguranje depozita.

Navodeći ove brojke i činjenicu da su ispitanici sa fakultetskim obrazovanjem manje zabrinuti od onih bez diplome, Gallup je pretpostavio da je zabrinutost oko toga da li su nečiji bankovni depoziti sigurni zbog nepoznavanja sigurnosne mreže FDIC – iako je anketar priznao nepovjerenje u Vlada takođe može biti faktor.

Skoro 200 američkih banaka suočava se sa sličnim rizicima kao SVB i Signature, prema nedavnom radu Mreže za istraživanje društvenih nauka. Bivši potpredsjednik Lehman Brothers Lawrence McDonald bio je konzervativniji sa svojom procjenom da je 50 banaka spremnih za kolaps, ali je upozorio da će garancije depozita morati biti povećane kako bi se stabilizirao sektor.

Američki predsjednik Joe Biden insistirao je da nema ništa loše u bankarskom sektoru u zemlji, ali je obećao da će proširiti zaštitu FDIC-a preko granice od 250.000 dolara ako bude potrebno.

bankedepozitSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Janoš
11 mjeseci prije

Američke banke su već propale kao i banke u Europi. Čeka se samo pogodan trenutak za objavu.

Avatar
11 mjeseci prije

Što se imaju brinuti dok štamparija radi. Problem će nastati kad nestane tinte i papira. To će biti prvi korak za uvođenje digitalnog novca.

Dax
11 mjeseci prije

Opravdano.

Mahatma
11 mjeseci prije

Jedno vrijeme sam upozoravao ljude da skinu novac s računa jer nikad ne znaš kad se bank-run može dogodit. Uglavnom su mi se smijali u lice i proglašavali me teoretičarom urote, pa sam prestao. Vjerojatno se neće smijati kad se bankarska kriza prelije iz Amerike u Europu. Što se mene tiče, bail-in 35 milijardi eura depozita bi u Hrvatskoj bio urnebesan.

kixmix
11 mjeseci prije

Dug je put od dupeta do glave.

Max
11 mjeseci prije

Pa inije.

onaj najglu...Dalton
11 mjeseci prije

Kupite dionice J.P. Morgan…

P.S.
Baba, Amerikanci kažu da je tamo u njih bankarski sustav u redu…
A jesu rekli i da Titanic samo što nije uplovia u New York?
Nije.
Reć’ će…

Yugo45neregistrovan
11 mjeseci prije

Novac im je apsolutno siguran a uskoro i bezvrijedan

Đole
11 mjeseci prije

“Amerikanci koji zarađuju manje od 100.000 dolara godišnje ” O čemu vi pričate? Pa to je godišnji buđet jedne srpske opštine. I onda kažete da je netko zabrinut za svoje pare. Dajte mi još pišite kako Amerika propada.

11 mjeseci prije

Domino efekt 😂👍

Trading in US banks halted as financial panic spreads
More regional lenders have seen their shares plummet, prompting regulators to intervene

Zagorski
11 mjeseci prije

CBDC (Central bank digital curency) krenuo službeno 01.04.2023.

Keki
11 mjeseci prije

Drago mi je to čuti! Buđenje uspijeva, a sad trk po gotovinu.

Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

Pa i nije ..

Tim
11 mjeseci prije

Pa povucite depozite, kupite zlato i sakrijte ga na sigurno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI