Greta Thunberg poziva na “rušenje cjelokupnog kapitalističkog sistema”

Greta Thunberg
99 komentara

Aktivistkinja za klimu Greta Thunberg potpuno je skinula masku i sada poziva na rušenje “cijelog kapitalističkog sistema”.

Thunberg je dala ekstremističke komentare tokom nastupa u nedjelju navečer u londonskoj Royal Festival Hall kako bi promovirala svoju novu “Knjigu o klimi”.

Nicholas Harris iz UnHerda bio je tamo da gleda Tunbergovu kako opisuje svoj dementni manifest.

Ranije se prodavala kao ljudsko zvono za uzbunu od pet stopa, klimatska Kasandra. Njena uloga je bila da upozorava, a ne da daje uputstva: njeni najviralni trenuci uključivali su njeno grđenje političkih lidera, a ne pokušaje da ih istisne. Naporno je izbjegavala programske detalje, rekavši da takve stvari “nemaju nikakve veze sa mnom”. Ali sada, na sceni i u ovoj knjizi, ona je našla svoje političke noge, posebno ljevičarsku ideologiju antikapitalizma i de-growtha.

Isprepletena među uobičajenim direktivama o potrebi pritiska na političke lidere, njena poruka je bila radikalnija i militantnija nego što je to bila u prošlosti. Nema “povratka u normalu”, rekla nam je. “Normalan” je bio “sistem” koji nam je dao klimatsku krizu, sistem “kolonijalizma, imperijalizma, opresije, genocida”, “rasističkog, opresivnog ekstrakcionizma”. Klimatska pravda je dio svake pravde; ne možete imati jedno bez drugih. Ne možemo vjerovati da će se elita koju proizvodi ovaj sistem suočiti sa svojim manama – zato se ona, poput Rishi Sunak, neće zamarati sastankom COP ove godine. Sam COP nije ništa više od “prevara” koja olakšava “grijanje, laganje i varanje”. Dovoljno je samo rušenje “cijelog kapitalističkog sistema”.

Dakle, sada konačno vidimo konture Thunbergizma. Prijeđite okom na saradnike The Climate Book i možete vidjeti koga je čitala: Jason Hickel, Kate Raworth, Naomi Klein. Za ove ljude klimatsku krizu nije stvorio čovjek. Napravio ga je kapitalizam, kao i drugi oblici društvene nepravde koji muče društvo. Nema rasta BDP-a – posebno kapitalističkog tipa – bez povećanja emisije ugljika. Jedino rješenje za ovo vanredno stanje je da bogate zemlje odmah napuste ekonomsku ekspanziju kao društveni cilj.

Kao što smo ranije dokumentirali, program klimatskih promjena je samo radikalno ljevičarstvo obučeno u prihvatljiviji format.

Suosnivač Extinction Rebelliona, čiji je izdanak, Just Stop Oil, trenutno angažiran na blokiranju puteva širom Londona, priznao je vlastitim riječima da njegov pokret “nije zbog klime”.

Stuart Basden je 2019. otkrio prave ciljeve ekstremne ljevice ekološke akcione grupe u podužem članku objavljenom na Mediumu.

Basden je ustvrdio da se klimatski problemi ne mogu popraviti i da bi pokret umjesto toga trebao biti fokusiran na rušenje cijelog sistema zapadnog kapitalizma (Kina, najveći svjetski zagađivač, nije spomenuta ni jednom).

Tvrdio je da je “evropska civilizacija” kriva za širenje “okrutnosti” i “nasilja” širom svijeta u posljednjih 600 godina i donošenje “mučenja, genocida, pokolja i patnje na kraj svijeta”.

Basden je potom naveo brojne “zablude” koje su krive za ovu situaciju, uključujući “prevlast bijelaca”, “patrijarhat” i “klasnu hijerarhiju” (čudna s obzirom na to da su većina demonstranata pobune za izumiranjem snobovi više srednje klase koji čine samo neugodnosti i štete radničkoj klasi).

„Zablude o hetero-seksizmu/heteronormativnosti propagiraju ideju da je heteroseksualnost ‘normalna’ i da su drugi izrazi seksualnosti devijantni”, piše Basden.

Dakle, eto, ne radi se o klimi, već o rušenju Zapada i zamjeni svega za šta se zalaže sa košmarnom krajnje lijevom formom politike identiteta – ludim totalitarizmom.

Gretakapitalizammaske
Pretplatiti se
Obavijesti o
99 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Tko je Greta Thunberg?
Tko ju je proslavio od njezine 15-e godine do danas kada ima 19?
Ona je samo medijski upakirana lutka na koncu da bi Oni lakše doprli do umova mladih šireći svoju agendu.

I nije samo što se tiče klimatskih promjena.

Njezina izjava iz srpnja 2021. godine kada se cijepila Covid cjepivom sa 18 godina:

“I am extremely grateful and privileged to be able to live in a part of the world where I can already get vaccinated. The vaccine distribution around the world is extremely unequal. No one is safe until everyone is safe. But when you get offered a vaccine, don’t hesitate. It saves lives.”

throne
1 godina prije

Veoma zanimljivo, morati cu procitati i prozvakati tu njenu knjigu. Vec vidim da cu citajuci iskopati mjesavinu ili komplot svakakvih ideologija kako ljevicarskih tako desnicarskih koje stvaraju novi smjer samo nadam se ne u stilu novoga mein kampfa ili biblije. Bumo videli, u svakom slucaju vidim kupusaru koja prati zametke novoga vala probudjenog totalirizma.u evropi.

Ivan
1 godina prije

Smrkavici treba opaliti jedan posteni vritnjak jer nam se popela na onu stvar..

Realno
1 godina prije

Ko je opet pustio retardiranu iz ludare?! Zatvaraj “to” odma i u košulju. Poslje nek Rade Pendrek postupi po munjenoj kičmi prezimenom dok joj se boje na koži ne rastope.

AJeTo
1 godina prije

Sve zna, samo ne zna što je kapitalizam. Zbog takvih sam protiv muške trudnoće.

NeBudiOvca
1 godina prije

Greti treba motika u ruke i kopanje, pa onda mužnja krava, branje voća i povrća, pa malo klecanja na kukuruzu i sve to začiniti sa par dobrih šamarčina.

bruegel the elder
1 godina prije

Hebo je John Kerry….retardiranu…..bez uvrede…

Odisea
1 godina prije

Nije mi jasno da spominjete i pridajete važnost jednom poremećenom djetetu,nije novinsrstvo spalo na te grane.Uozbiljite se,nije sve u novcu,valjda imate i nečeg ljudskog u sebi.Počeli ste priču o logocno.com kao simpatizeri istine,a pretvorili se u žutilo msm_a.Pa vi ste bili poduzetnici prije,zar ste istinu počeli naplaćivati kao ostalo msm smeće??

bruegel the elder
1 godina prije

Fetalni alkoh. sindrom….mila majka …..roditelji se obogatili na ovoj klinki….

Ico
1 godina prije

EU je zajednica ( zajebnica ) neravnopravnih država u kojoj bogate države iskorištavaju siromašne tzv države!

Mila
1 godina prije

Who the heck is GT?

Гавран
1 godina prije

Грета је отприлике ко Бајден. Нити зна шта прича, нити о било чему одлучује. За већину западних лидера се може констатовати исто. Пси лају ветар носи.

Vojni analitičar
1 godina prije

Iako se iovdje radi o nesuvislom blebetanju retardiranog a razmaženog derišta koje nije čestito završilo ni osnovnu školu i koje nema pojma ničemu pa ni o tematici o kojoj trabunja jer je ionako dobila napisao što treba istrkeljati jedan pojam koji često koristi je vrlo znakovit i pokazuje što je jedino zajedničko svim današnjim leftardskim “woke” pokretima. bili to klimatski histeričari, “borci” za tzv “rodnu ravnopravnost”, ili “lgbt+ prava”, ili protiv “rasizma”, “seksizma”, “antisemitizma”, brojnih “fobija”, multi-kulti podržavatelji masovne imigracije u bjelačke zemlje, svejedno što od toga i tome sličnog. A taj pojam koji je svima njima zajednički govori o njima više nego išta drugo. Taj pojam je RUŠENJE. Sve što oni ikad nude je rušenje postojećeg. To je srž i jedini sadržaj čitave njihove ideologije. Nikad ne predlažu rješenja ili poboljšanja (osim rušenja), nikad ne kažu što to i kako misle izgraditi umjesto starog koje žele rušiti. Oni bi… Čitaj više »

Nekoime
1 godina prije

Ne znam, ali ako se i Zelensky slaže…

mrdo
1 godina prije

Pa da. Na putu smo iz kapitalizma u robovlasništvo, i odumiranju viška robova. Racionalizacija, jel’ te. Viša, vladajuća klasa potencira ono klasno društveno uređenje koje najviše odgovara njihovim interesima, a to je, logično je, robovlasništvo. Šta Gretchen laprda je nebitno jer ona samo ponavlja tuđe misli.

To nam je naša borba protiv socijalizma dala!

Otpornik
1 godina prije

Slažem se sa ovom djevojčicom ili s onima čiji je ona glasnogovornik, da kapitalizam treba srušiti. Pa kapitalizam nas je i doveo do ove situacije da nas mala skupina ultra bogataša nemilice pljačka, da nas pokušavaju pretvoriti u svoje robove, da nas bez potrebe zatvaraju u kuće, nameću nam nošenje brnjica, prisiljavaju nas na cijepljenje tko zna čime. Kapitalizam generira ratove diljem svijeta. Kapitalizam je omogućio da nam u EU vladaju nesposobni kleptomani kao Ursula i ekipa. Kapitalizam treba srušiti i uspostaviti pravednije društvo u čijem će fokusu biti čovjek, a ne novac, kapital. Inače nam nema spasa. Transrodnu ideologiju ne podržavam.

anik bučko
1 godina prije

Ali Zapad, njegova ekonomijeaneče propasti zbog Rusije ili Kine. Isti vzroci koji su skinuli Sovjetski Savez, vrlo loša ekonomska i monetarna politika i političke greške.

anik bučko
1 godina prije

Greta je autistička osoba.

Red Dog
1 godina prije

Greto, mi te volimo!
Drugarica je sazrela. Ne veruje vise u reforme, bla-bla-bla, vec u „brzu kvalitativnu i kvantitativnu, cesto nasilnu, promenu“ – Revoluciju.

damjan
1 godina prije

koga če ona pozivat??? pa ona nezna di je šuplja ludača debilna smrdljiva….

Emiliano Zapata
1 godina prije

Slazem se da treba ukinuti sve i uvesti anarhiju a ovoj maloj ustupiti medicinsku pomoc.

Ante
1 godina prije

Zvali su predsjednik Trumpa svakakvim imenima, dok ovu podupiru. iako se vidi izdaleka da joj fali kamion dasaka i par stupova.

Macedon
1 godina prije

LOGICNO.HR, ja Vas racunam za ozbiljan portal, a vi dajete medijska paznja na neko sto mora da pita dali da ide u WC. Znate koloko je bitno u svetu sa hipersonicnim raketama misljenje ove izmanipulirane spodobe.

Ludi Zoka
1 godina prije

Iskorištavanje jednog dijeteta radi nametanja bolesne agende od strane zapada je prebolesno.
Zapad iz dana u dan pokazuje svoje bolesno lice dok se ne raspadne
kao trulež žalosno, prežalosno, raspad EU je tako blizu

Max
1 godina prije

Lutka globalista-

petar schroder
1 godina prije

Ova dolazi od Klausa Scwaba i Bill Gates Oni nemaju veze sa klimom Iza nje stoje mocnici koji guraju svoju idelogiju kao Njemacki zeleni koji su na vlasti Njeni roditelji su postali milioneri na racun svoje kceri koja prodaje maglu Ti zeleni su ti koji hoce da sve zivo uniste sto se gradilo stoljecima .Geoinzenjering sto nas prase dan i noc to njih ne zanima

gogo
1 godina prije

iskorištavanje mentalno bolesnog djeteta od reset bande !

Ranko
1 godina prije

Pošto je većina nadprosječno prosječna program ide dalje. Uz dobru dresuru neki bi se ljudi mogli ubijedit da bukvalno jedu govna i jos da govore sladoled od vanile je ništa za govno. Nekad sam mislio da sreća nekog kretena nije jednaka sreći nekog poštenog građanina ali danas shvatam da što je za jednog lijek za drugog je otrov, a ima ljudi koji imaju više želudac. Izginućemo od ovakvih kretena bez ispaljenog metka Ali sve u svemu oni nagovaraju ali je potreban i nas pristanak,a mi pristajemo i na kraj će Greta bit svaka ili skoro svaka osoba na ulici. Ali osim kad nas lično neko povrijedi tek onda smo spremni na žrtvu . Pitam se da li bi i onaj junak iz filma Hrabro srce bio onakav junak da mu nijesu ženu ubili nego neku tuđu iz sela pored. Ili da su prvi robovi iz afrike izvršili samoubistvo ne bi… Čitaj više »

Goran
1 godina prije

Klimatske promjene, požari, suše, poplave, poskupljenja roba i usluga, epidemije, ratovi, glad, izbjeglice, terorizam… Jesu sve, samo nisu prirodni i normalni.
Tzv. “novo normalno”, koje nam se sada više ne nudi već naređuje, proizvod je globalnog kapitalizma/konzumerizma koji pred našim očima jede sve oko sebe.
Na kraju, kada u sljedećem ratu (i ne nužno samo u ratu) umru i posljednje šume i bića koja žive u njima, i kada posljednji čovjek bude gledao pustoš oko sebe, kapitalizam će biti jedini koji će moći reći da je profitirao od svoje vlastite smrti.

green earth
1 godina prije

Zbog neukosti ljudi i otpora prema neophodnim promjenama ponekad je najbolje primijeniti “doktrinu šoka”. Stvari se definitivno kreću u željenom smjeru promjena. Svi imamo prednosti i nedostatke. Najbolje bi bilo uvijek djelovati proaktivno i znanstveno objektivno, jer na kraju, svi smo prekrasna nesavršena bića koji pokušavaju preživjeti u složenom svijetu da budu sretni. Zar ne ?. A bolja budućnost kuca na vrata. Sociološki, ključ uspješne organizacije jest imati prave ljude na pravom mjestu.

Bosanac
1 godina prije

“Ustani eto Šahbaza” , za poziciju “Šahbaza” na globalnom nivou se ravnopravno bore Zelenko I Gretica.

C.F.
1 godina prije

Vazno da ste se ispucali na djetetu.
E neka ste, sad je ipak lakse ….i dalje piskarati.

Roccos
1 godina prije

Psiho tinejdžerka promovira svoju knjigu!? Pa može li itko povjerovati da je ovo stvorenje u stanju napisati bilo što smisleno,a kamoli knjigu?

Kiki 2
1 godina prije

U mjesecu studenom(!) temperatura 23°C, a za vas klimatske promjene ne postoje 😀 Na kojoj planeti vi živite, na Marsu? Zanima me što ćete govoriti kad budemo imali prvi BOE (blue ocean event) . totalni koklaps arktičkog leda, možda već idućeg ljeta, tko će vam onda biti kriv? HAARP i zločesti Gargamel?

tata mata
1 godina prije

moze ,nek kokne i srusi prvo bilija ,pa svabu , pa onda redom svu gamad koja sad ne zna sta ce sa novcima a niko nista nije imao kad su trebali spasavati grcku

tata mata
1 godina prije

al ovo je interesantno ,,,malodobna za keks ,ali nije malodobna da filozofira i kenja pidarije

Žare
1 godina prije

U pravu je Gretica, ali prvo treba srušiti nju i njene nalogodavce koji su i doveli do svega ovoga.
Oni više nikada ne smeju da budu deo rešenja

goran
1 godina prije

dobro te je ona svinja klaus švab naučio mater ti tvoju i tebi i njemu

Rimtutituki
1 godina prije

Djeca 50togodusnjih,heterosexuaknih bijelaca traze paljenje na lomaci oceva. Idiocracy, fuck you Gretta

Lucija, prva
1 godina prije

Kapitalizam ne postoji više, gl.upačo!!! 😠

Službeno od 2008., kada je Obama podmirio dugove banaka sredstvima poreznih obveznika.
Trump je dao Pfizeru 2 milijarde.
Je li ih Pfizer vratio u državni proračun?
Je li netko tražio da ih vrati?

Kako se zove taj o lik društvenog uređenja?

Lucija, prva
1 godina prije

Dodatak: isto tako su te ideologije…ljevičarske.

Pa jbtm.
Ni socijal demokrata ni komunista nigdje nema na Zapadu 30 godina!!!

Postoje samo propagatori robovlasničkog totalitarizma.

A koje ne možemo nazvati čak ni liberalima.

Lucija, prva
1 godina prije

Nakon što je na TV ima Njemačke i SAD-a, a vidjeli smo i Britanije, konstatirano totalitarizam/ fašizam, evo i malo Francuske: “Vlada je htjela da Rumble ukloni ruske izvore vijesti, što je odbila učiniti, rekla je platforma. Rumble, usluga video hostinga sa sjedištem u Torontu, slična YouTubeu, koja se predstavlja kao zagovornik slobode govora, objavila je da korisnici u Francuskoj više neće moći pristupiti Rumble-u. Obustava je uslijedila nakon zahtjeva iz Pariza da se uklone ruski izvori vijesti, dodala je tvrtka. Izvršni direktor podijelio je vijest na Twitteru – kao odgovor na tweet Elona Muska u kojem je izvijestio o otporu pritisku nekih vlada da zabrani ruske izvore vijesti na njegovoj satelitskoj širokopojasnoj usluzi Starlink. Musk se proglasio “apsolutistom slobode govora” i obećao da neće popustiti “osim pod prijetnjom oružjem”._”’ ” Francuska vlada je zahtijevala da Rumble blokira ruske izvore vijesti. Kao i @elonmusk, neću promicati ni jednu stranu vladu.… Čitaj više »

BanOvan
1 godina prije

Da parafraziram Le Shanades-e “Ko je jebo Gretu, Greta zna al’ nece da kaze”
Ko god da jeste, dobro je odradio posao – skinuo joj je mrak

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI