Sudija odbacuje naredbu za obavezne maske Covid-19 u državi New York

Mandat za maske
4 komentara

Sudija je presudio da guverner nema ovlaštenja da zahtjeva od osoba starijih od dvije godine da nose maske u javnosti.

Naredbu guvernerke države New York Kathy Hochul da svi nose maske u javnosti osporio je sudija Vrhovnog suda države New York, koji je presudio da takve odluke umjesto toga moraju donijeti poslanici.

Sudija Thomas Rademaker presudio je u ponedjeljak da je zakonodavna skupština države New York jedino tijelo sa dovoljno ovlaštenja da donese naredbu koja bi primorala svakog njujorčana starijeg od dvije godine da nosi masku na javnim mjestima, uključujući škole.

„Ne može biti sumnje da svaka osoba u ovoj državi želi, hoće i moli se da se ova era COVIDA-19 uskoro završi i sigurno će uraditi svoj dio da se to postigne“, primijetio je sudija. „Međutim, donošenje bilo kakvih zakona u tom cilju povjereno je isključivo državnom zakonodavstvu.“

Sudija Rademaker je rekao da „iako namjere“ guvernerke Hochul i komesarke za zdravstvo države New York Mary T. Bassett „pokazuju da one imaju cilj da rade ono što vjeruju da je ispravno da zaštite građane države New York“, dvije zvaničnice „moraju iznijeti njihov slučaj pred zakonodavno tijelo.”

„Dozvoliti donošenje takvog zakona u agenciji bi rezultiralo promjenom zakona po volji svakog novog komesara za koga bi se tada moglo reći da je dužan svom imenovatelju“, primjetio je sudija Rademaker. „Ali to bi sigurno rezultiralo nedostatkom predstavničke vlade u kojoj samo nekoliko odabranih guvernera donosi zakone.“

„Ovo je sušta suprotnost ustavno uspostavljenoj predstavničkoj vlasti.“

Guvernerka Hochul rekla je da će se boriti da poništi odluku suda umjesto da preda mandat državnom zakonodavnom tijelu kako je savjetovano.

„Moja odgovornost kao guvernerke je da zaštitim Njujorčane tokom ove krize javnog zdravlja, a ove mjere pomažu u sprječavanju širenja COVIDA-19 i spašavanju života. Snažno se ne slažemo sa ovom presudom i koristimo sve opcije da to odmah poništimo“, rekla je ona u saopštenju.

maskenew yorkNošenje maskesudija
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
2 godine prije

Svaki Njujorčanin stariji od dvije godine (!) mora nositi masku?

Max
2 godine prije

I neka.

Tuzna vrba
2 godine prije

Stalo slusamo nove vesti,novo predvidanje,uslove terora,izuzeca,sad potpuno vacc ne moraju ….. bez boce moraju ovo ili ono? Ima li ZDRAVIH, ko nas je sve proglasio HIV-C19 zarazenim? Jedan DR rece “Zdrav covek nista ne prenosi”. Vidite li NIVO TERORA ???

Annabella
2 godine prije

Da li je to ona guvernerka koja se opušteno odmarala na Floridi bez maske?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI