Sud naredio gradu New Yorku vraćanje na posao otpuštenih zbog cjepiva

Presuda
2 komentara

Gradu New Yorku je naređeno da vrati na posao skupinu sanitarnih radnika koji su otpušteni jer su odbili primiti cjepivo protiv Covida-19 nakon što je sudac državnog suda presudio da je mandat bio nezakonit.

U nalogu od ponedjeljka, sudac u Staten Islandu rekao je da gradski povjerenik za zdravstvo ima ovlasti izdavati naloge za javno zdravstvo, ali ne može stvoriti nove uvjete zapošljavanja za općinske službenike, ne može im zabraniti da se javljaju na posao i može ne otpuštati zaposlenike.

“Cijepljenje ne sprječava pojedinca da se zarazi ili prenese Covid-19”, napisao je sudac Ralph J. Forzio. “Od dana donošenja ove odluke, smjernice CDC-a u vezi s karantenom i izolacijom iste su za cijepljene i necijepljene osobe. Podnositelji peticije nisu trebali biti otpušteni jer su odlučili da se ne zaštite. Tijekom pandemije smo naučili da cjepivo protiv Covida-19 nije apsolutna zaštita.”

Grad je rekao da se “snažno ne slaže s ovom presudom” i uložio je žalbu. “Obaveza cijepljenja ostaje na snazi ​​jer se ova odluka odnosi isključivo na pojedinačne podnositelje peticije u ovom slučaju”, stoji u priopćenju Pravnog odjela. “Nastavljamo preispitivati ​​odluku suda, koja je u suprotnosti s brojnim drugim presudama kojima se već potvrđuje obaveza.”

Presuda dolazi malo više od tjedan dana prije isteka gradskog mandata za radnike u privatnom sektoru. Gradonačelnik Eric Adams ukinuo je niz mjera predostrožnosti protiv Covida otkad je stupio na dužnost u siječnju, uključujući zahtjeve za maskama za lice u školama i dokaz o cijepljenju za jelo u restoranima i posjećivanje koncerata. Ali zadržao je mandat cijepljenja za gradske radnike.

Forzio je rekao da njegova odluka “nije komentar učinkovitosti cijepljenja, već kako postupamo s našim osobama koje su na prvoj crti”, koje su radile tijekom cijele pandemije.

“Mandat cijepljenja za gradske zaposlenike nije se odnosio samo na sigurnost i javno zdravlje; radilo se o usklađenosti”, rekao je Forzio. “U gradu sa stopom procijepljenosti od gotovo 80 posto, ne bismo trebali kažnjavati ljude koji su došli na posao, uz veliki rizik za sebe i svoje obitelji, dok smo mi bili zatvoreni.”

Izvor: bloomberg.com

Cjepivanew yorkposaoSADsudvakcina
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Poštena odluka.

R M
1 godina prije

Platiće nam svu odštetu zbog zlostavljanja, oduzećemo im svu imovinu, i zakonski će odgovarati. U suprotnom će nas pobiti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI