Eksplozija nezaposlenosti u Americi: Trump spas vidi u Keynesu i političkoj ekonomiji

Beskućnik
18 komentara

Ministarstvo rada  u Washingtonu objavilo je statističke podatke o nezaposlenosti u SAD-u koji su  28. ožujka bili crna slika američke stvarnosti. Do tog datuma je 6 648 000  američkih građana u tjednu između 22. i 28. ožujka  podnijelo zahtjev za bilo koji od oblika naknade za nezaposlene., Od tih deset milijuna 3,5 milijuna je izgubilo i zdravstveno osiguranje, čime su se SAD pozicionirale kao jedina zemlja u svijetu koja se tog zakona drži i za vrijeme izvanrednih okolnosti uzrokovanih širenjem Covida-19.

Nakon povećanja od  1 245 000 nezaposlenih u prethodnom tjednu, vidjeli smo brojku koja se više nego udvostručila u samo sedam dana. Naime, ugašeno je preko 4,5 milijuna radnih mjesta u nešto više od deset dana i Sjedinjene Države su već došle do petine od 25 milijuna radnih mjesta za koja Međunarodna organizacija rada strahuje da bi mogla nestati tijekom koronavirusne krize.

Potpuno su drugačije bile procjene analitičara, koji su vjerovali u broj manji od četiri milijuna, iako se ispostavilo da će se situacija pogoršati jer desetine tisuća građana, od zapada do istoka, nisu uspjeli ni podnijeti zahtjev. Samo Kalifornija, najbogatija i najnaseljenija država u zemlji, ima gotovo 900 000 nezaposlenih.

Da bi vam dali ideju o tome što to znači za Sjedinjene Države, za ovaj scenarij iznenadnog kraha zaposlenosti samo treba vidjeti grafički prikaz u Financial Timesu, koji prikazuje rast broja potencijalnih primatelja subvencija  nezaposlenosti od 2016. do danas i primijetit ćete šok u posljednja dva tjedna. Izračun primatelja naknada za nezaposlene je učinkovito mjerenje povećanja gubitka radnih mjesta u kratkoročnom i srednjoročnom razdoblju. Šok ove razine daleko nadmašuje razinu od oko 650 000 zahtjeva za naknade za nezaposlene iz prvih mjeseci 2009., odmah početka Velike recesije.

Nakon „uvođenja reda na burzama“,  borba protiv nezaposlenosti je druga velika zastava kampanje i politike Donalda Trumpa, koja je sada ozbiljno ugrožena. Za Sjedinjene Države je to kao da se za nekoliko tjedana dogodi ono što se nakon krize 1929. godine manifestiralo tijekom dvije godine. To je katastrofa u sektoru rada povezana sa šokom opskrbnih lanaca što je preraslo u financijsku krizu.

Ali se čini da će biti još gore. Federalne rezerve očekuju da će broj nezaposlenih dostići brojku od 53 milijuna,  dok je u prognoziranju Goldman Sachs došao na ideju da globalna kriza može „pojesti“ oko trećine američkog BDP-a.

Scenarij Velike depresije Trumpova administracija može popraviti samo upotrebom poluga američke ekonomsko-financijske moći i da nametne poticaj jednak onome kojeg je Franklin Delano Roosevelt  objavio nakon 1933. godine.

Čini se da je konačno došao trenutak hiperkejnzijanskog Trumpa. Fed je u početku ispalio sve svoje projektile, a slijedili su ga administracija i Kongres, usuglasivši se u planom pomoći od preko 2000 milijardi dolara namijenjenih  i za podršku obiteljima i nezaposlenima, po 300 milijardi za svaku  skupinu.

Fond za spašavanje poslova dobiva 500 milijardi, a bolnice preko 100 milijardi. Nedavno se ovoj stavci pridružio i veliki manevar  revitalizacije infrastrukture.  Podsjetimo da je na početku mandata Trump za izgradnju infrastrukture predložio vrijedan 1000 milijardi dolara, ali su ga trebali financirati središnja država, američke savezne države i županije, te privatni poduzetnici. Plan je obećavao obnovu devastirane infrastrukture, radna mjesta i posljedično rast realnog sektora i veću potrošnju. No, plan je odbačen kao „pretjerano ambiciozni državni intervencionizam“.

Američka uprava sada radi na programu od 2000 milijardi dolara, dva puta više nego što je Trump predlagao u predizbornoj kampanji 2016. godine, kada je iznio plan za izgradnju mostova, cesta i druge infrastrukture.

Ali sada se program financira novim saveznim dugom, što nije isto kao što je želio Trump, da financiranje na sebe preuzmu i jedinice lokalne uprave i barem četvrtinu, po mogućnosti trećinu, privatni ulagači.

Prema financijskom divu Morgan Stanleyu, ovaj paket mjera će smanjiti savezni deficit za ovu fiskalnu godinu na oko 3700 milijardi dolara, što je oko 15 do 20% saveznog bruto domaćeg proizvoda.

Dakle, „vraćaju se“ Roosevelt i Keynes se vraćaju, a s njima i Karl Polanyi, američki sociolog koji je u prvoj polovici dvadesetog stoljeća teoretizirao da je primat politike nad ekonomijom u kriznim fazama kapitalizma neizbježan. To je ono što se u nas studiralo pod pojmom „političke ekonomije“, „planske privrede“ i „državnog i društvenog vlasništva“. Sve je više znakova da ove „ekonomske“ prakse prodiru u utvrdu kapitalizma i da će tako ostati i nakon koronavirusne pandemije.

Trumpova administracija postavila je najambiciozniji plan reagiranja na ekonomsku krizu u povijesti, a razlog je  pandemija koja se već pretvorila u globalni recesijski šok. Povratak milijuna nezaposlenih Amerikanaca na siguran rad najbolji je način da se spriječe najgori učinci recesije, a ona se po završetku borbe za zdravlje čini neizbježnom.

ekonomska krizakapitalizamnezaposlenost
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
crna guja
3 godine prije

gdje je nestala ljubav

Dopizdilomi
3 godine prije

Kolijevka demokracije. Fuj, bljuv.

BanOvan
3 godine prije

Sasha sreco, zasto kvaris snove lokalnim zjakama na portali poput AmeriDreama i ostalih USrAnskih uguza. Spremaju se da rasture Venecuelu i jos jada i cemera na planeti Zemlji da naprave dok im beskucnika i ne zaposlenih sve vise i vise.
Jos dvoje Kenedijevih je dozivjelo nesrecan slucaj. Reklo bi se Kenedijevima se bas neda na zelenu granu.
Muzika na palubi svira – nasa borba zahtijeva kad se tone da se pjeva. Labudji pjev.

Alex
3 godine prije

U Americi ima posla za sve, ali su proizvodnju prebacili u Kinu zbog profita. Kad se odreknu profita i hodanja preko leševa, mogu se lako izvuć iz krize…ali to je put u komunizam😱😱😱

Dejan
3 godine prije

Amerika i Engleska biće zemlja proleterska… proleteri svih zemalja ujedinite se…

basso
3 godine prije

Negdje sam procitao da otpusteni koji su radili part-time nemaju pravo na nadoknadu za nezaposlene,a takvih je vecina.

benty20
3 godine prije

Znači konačno je došlo vrijeme da se Friedmana “gurne pod tepih” i da se drugim doktrinama spašava šta se spasit da! Opet, dojma sam da će ovaj udar lakše podnijeti zemlje poput nas, koje su naručile preživljavati, za razliku od kapitalističkih…

Sarmat
3 godine prije

A gdje vam je sad ta slavna “nevidljiva ruka tržišta” Čini se da je nema. Ili je samo tu kad pohlepni plutokrati zgrču novac.
Smrt kapitalizmu – sloboda narodu!

Red Dog
3 godine prije

Pa, zar nisu poceli vec?
Keynes je tvrdio da treba graditi luksuzne brodove kad narod gladuje, jer ce im gradnja dati posao. I da drzava stimulise to.
Friedman je rekao da drzava ne treba raditi nista. Samo pustiti bogate da se obogate, jer ce da kaplje i sirotinji.
Oli novac iz helikoptera nije keynesianizam?
Razlika je valjda u tome sto su tada imali drzavne banke koje su slusale naredenja, dok sada ide preko bandoglavih privatnih, koje bi radije da strpaju to u finansije, nego da se bakcu sa pojedicima. Vise dobiti, manje posla.

xyz
3 godine prije

Nakon toliko izgubljenih ratova i toliko poginulih i osakaćenih amerikanaca, i oni su se opametili i ne žele više ratovat, e a treba prikupit opet hrpu vojske za neki možda veći nadolazeći rat, kako? pa stvori “krizu” koronu il što već, pa onda puno ljudi dobije otkaz i kud onda -redukcija hrane vode itd.. ? onda im ponude kao jedan od “izlaza” da odu u rat, opet tko ima izbora neće u rat, a tko nema od tih.. nekoliko milijuna amera, taj će morat. Samo, nadam se da euroROBSKE “vođe” nemaju slične namjere da nas uvuku u rat za ČIJE??? interese….za KOGA ginu i ameri i europljani, koji su to veleumovi koji upravljaju iz sjene???? Nadam se da će narod progledat

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI