Izrael uništava ekonomiju Gaze

pojas Gaza
4 komentara

Prema izvješću, područje je pretrpjelo je desetljeće i pol suzbijanog razvoja

Izraelska blokada Pojasa Gaze, koja je na snazi od 2007., dovela je do značajnog pada realnog BDP-a po glavi stanovnika i naglog povećanja nezaposlenosti i siromaštva, navodi se u izvješću koje je objavila Konferencija Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD). u srijedu.

Prema izvješću, u razdoblju od 2006. do 2022. stanovništvo Gaze poraslo je za 61%, ali je BDP porastao za samo 1,1%, a realni BDP po glavi stanovnika smanjio se za 27%, s 1.994 dolara u 2006. na 1.257 dolara u 2022. s 2.923 dolara, odnosno 4.458 dolara na Zapadnoj obali. U istom razdoblju, regionalne razlike u životnim uvjetima su se proširile, jer se udio Gaze u palestinskom gospodarstvu smanjio s 31% na 17,4%, primijetio je UNCTAD.

Osim toga, u istom je razdoblju radna snaga porasla za 112%, broj nezaposlenih porastao je za 157%, a nezaposlenost je porasla s 34,8% na 45,3%, što je jedna od najviših razina u svijetu.

“Rast stanovništva i radne snage te nedostatak radnih mjesta rezultirali su izgubljenim generacijama osiromašenih i nekvalificiranih radnika”, tvrdi se u izvješću.

“U vrijeme uspostave Palestinske nacionalne samouprave 1994. godine, Gaza je imala približno isti životni standard kao Zapadna obala, s omjerom BDP-a po glavi stanovnika u odnosu na Zapadnu obalu od 97 posto.” Taj je omjer pao na 44% s početkom ograničenja i zatvaranja 2007. i dosegao najnižu razinu u povijesti 2021. na 27,7%.

U izvješću se ističe da je gospodarstvo Gaze “prošlo kroz značajnu strukturnu distorziju zbog ograničenja kretanja, ograničenog pristupa uvoznim inputima, uništavanja proizvodne baze i polu-autarkične izolacije od domaćeg i globalnog tržišta.”

Ova transformacija smanjila je udio poljoprivrede i proizvodnje u gospodarstvu, s 32% u 1995. godini na 17,6% u 2022. godini.

“Šteta nanesena okupacijom proteže se na sve sektore gospodarstva kroz nekoliko drugih kanala, među kojima je najistaknutiji gubitak zemljišta i prirodnih resursa za naselja, zabrana ili ograničenja uvoza određene tehnologije i inputa pod dvojnom namjenom. Sustav popisa i prepreke kretanju koje podižu troškove proizvodnje, transakcije i trgovine i time narušavaju i usporavaju konkurentnost svih palestinskih proizvođača.”

UNCTAD je projicirao da su ekonomski izgledi slabi, navodeći “ograničenja povezana s okupacijom” kao ključnu prepreku gospodarskom razvoju na palestinskom području.

Međunarodni monetarni fond procjenjuje da bi učinak popuštanja ograničenja povezanih s okupacijom bio oko tri puta veći od utjecaja poboljšanja palestinske poslovne klime, opskrbe električnom energijom i vodom.

EkonomijagazaIZRAELnezaposlenostuništenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 mjeseci prije

Ekonomski zločin.

4 mjeseci prije

bdp pao 30% a stanovnistvo poraslo 60%. porastao je bdp po obitelji.

Darko
4 mjeseci prije

Sve Izraelce treba protjerati ili pobiti. To je najveća svjetska banda zločinaca koji su nam se desetljećima predstavljali kao žrtve fašizma a za pravo su oni najveći fašisti. Olako smo zaboravili što su radili svijetu sa Covidom i farmaceutskom industrijom koja je u njihovim rukama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI