Kijev rekao što želi od Teherana za oboreni Boeing i smrt 176 ljudi u zrakoplovu

Vladimir Zelenski Ukrajina

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski reagirao je na iransko priznanje slučajnog obaranja ukrajinskog zrakoplova iz sustava protuzračne obrane nad Teheranom.

“Ovo jutro nije bilo dobro, ali donijelo nam je istinu. I prije nego što je međunarodna komisija dovršila svoj rad, Iran je priznao krivnju za pad ukrajinskog zrakoplova. Ali inzistiramo na potpunom priznanju krivnje. Od Irana očekujemo spremnost za potpunu i otvorenu istragu, privođenje počinitelja pravdi, povratak tijela žrtava, odštetu i službenu ispriku diplomatskim putem”, rekao je predsjednik Ukrajine u izjavi objavljenoj na njegovoj službenoj Facebook stranici, prenosi UNIAN.

Ukrajinski čelnik također je izrazio nadu da će se istraga nastaviti bez ikakvih umjetnih odgađanja i postavljenih prepreka.
“Naših 45 profesionalaca trebalo bi imati puni pristup i suradnju kako bi se uspostavila pravda”, dodao je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik se očito udaljio od kursa Washingtona i postupio je po standardnoj proceduri kod ovakvih tragedija, koja nije prva, nažalost, vjerojatno ni posljednja u civilnom zrakoplovstvu.

Kako je UNIAN izvijestio ranije, Iran je 11. siječnja priznao da je slučajno oborio ukrajinski avion koji je pogrešno vidio kao prijetnju tijekom neprijateljstava sa Sjedinjenim Državama, čime je Teheran napravio dramatičan preokret nakon što je u početku inzistirao da je smrtonosni pad posljedica mehaničkog kvara.

„Let 752 ukrajinskog međunarodnog zrakoplovstva letio je u blizini osjetljivog vojnog objekta Iranske revolucionarne garde, kada je oboren zbog ljudske pogreške”, priopćila je iranska vojska nakon što je provela vlastitu istragu, izvijestio je Bloomberg .

Iranski predsjednik Hassan Rohani rekao je da je slučajno obaranje leta Boeinga kompanije Ukraine International Airlines Boeing PS752 “katastrofa” i “neoprostiva” greška.

UNIAN

pad ukrajinskog zrakoplova
Pretplatiti se
Obavijesti o
66 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
4 godine prije

Vrlo razuman komentar i zahtjev. Zelenko me iznenadio…..

American_dreams
4 godine prije

Ruski “napredni” PZO sistemi,odnosno ruska tehnologija + operatori(mudjahedini) = rusenje civilnog aviona i 178 mrtvih civila.Ruska “napredna” supersonicna nuklearna tehnologija +operatori(mudjahedini) = 178 milijuna mrtvih.To je ujedno i glavni razlog zbog cega Izrael i Amerika nece nikada ali bas nikada dozvoliti da kozojebi dodju u posjed nuklearnog naoruzanja.

P.S.Podjelili ste mi 100. minusa uz odvratne komentare, zbog toga sto sam napisao da su nesposobni Iranci sa jos nesposobnijom ruskom PZO, srusili civilni avion i to fakticki pri polijetanju iz zracne luke u Teheranu, dakle iznad svog glavnog grada,na visini od 1000-2000 metara.Bilo bi iluzorno od vas ocekivati ispriku,medjutim bilo bi sasvim dovoljno da bar dopustite drugoj strani da vam odgovori na vase nebuloze.

Medo
4 godine prije

Sad krecu ameri s pljuvanjem nebitno sto oni isto oborili Iranski civilni avion. S tim da je bilo jako upitno jel slucajno

x@y
4 godine prije

Svaka časta Zelenskom! To se je moglo dogoditi bilo čijoj kompaniji i jednako bih “pozdravio” takav potez!
Uvijek strada nedužan narod i tome treba stati na kraj, čim više se može.

Sonja
4 godine prije

Kako se sad to zove ??? “Kolateralna steta ” !!! Show must go on !

awkdiawbdciabwecfbawiecbfawc
4 godine prije

Ove nek ne puštaju u Iran, eto im majdana od braće klorofilnog. Smrdi tu previše, nije ni prestala vatra na srušenom zrakoplovu znaju kojom raketom je pogođen a prvo su uvaljivali predikciju sve obavještajne službe znale da nije oboren, pa ako je to istina sama ta činjenica smrdi. U svakom ratu istina je zakopana iza bedema laži.

awkdiawbdciabwecfbawiecbfawc
4 godine prije

Tehnički gledano uzroku pada je najbliže Ivo po onom da mogu isključiti transponder a politički je najbliže Tadmur kad je rekao da je priznanje preuranjeno jer se NE znaju svi detalji oko toga. Ovaj Rohani mi se nikad nije sviđao, kad mu vidim krivulju the nousa iz profila dismr mi, ako Iran nema nukleus to je zahvaljući njemu, krtica je to šesterokraka. Pa i ruski zrakopolov je srušen ruskom raketom kao ispaljenom od strane sirijaca ali zna se tko je kriv, tako i ovo u Teheranu, smrdi ovo na košer ko i vlasnik kompanije ko i prezidente države iste krvi.

Jack
4 godine prije

Iran treba platiti na štetu koju su napravili u ljudskim životima. Pistačije treba prepeči da im više ne padne peškir sa glave bez zamolbe prema Trumpu da ga pitaju prvo jel smiju svoje ljude skidati sa neba i gaziti u stampedima i rušiti šatore Amerikancima. Iran je to, stara Perzija. A odmah sam znao da su ga oborili nesposobni pistačiji. General, stampedo, avion autodestruktivni su a kakvi su tek prema susjedima. Iračanima je isto pun kufer takvih susjeda i moja podrška Trumpu on je veliki trgovac i čovjek. A ja sam kakala i mozete me poljubiti u moju guzu ako se ne slažete sa mnom.

Siniša
4 godine prije

“Naših 45 profesionalaca trebalo bi imati puni pristup i suradnju kako bi se uspostavila pravda”, dodao je Zelenski”…
Nije valda da očekuje da ukri u Iranu imaju potpunu slobodu istraživanja i odlučivanja nezavisno od Iranskih institucija!?
Priznali su, nemate više šta tražiti na teritoriji Irana….vodite ti svoju četu špijuna nazad i pošaljite ček u Belu kuću ako smijete.

Mirko
4 godine prije

Ako je zaista doslo do pogreske “legendarne” Revolucionarne garde, kao sto oni kazu, onda je jasno da su sve price o moci Irana Tigar od papira. Sad je jasno je da je bila Iranska odmazda totalni debakl, fiasko i bolje da to nisu ni napravili. Jedino drugo objasnjenej za sve ovo je samo jos da su to napravili namjerno, treceg nema

Davor drugi
4 godine prije

U takvim uvjetima u kakvim je ovoga momenta Iran, stanja ni mira ni rata, u iščekivanju iznenadnog napada, u stavljanju oružanih snaga u najveći stupanj ratne pripravnosti, a sve već odavno začinjeno teškim ekonomskim sankcijama i provokacijama, podrazumjeva se i povećava mogućnost pogreške. Priznanje nehotičnog obaranja zrakoplova prije istrage, jest čin potpune iskrenosti i spremnosti Irana da se splet okolnosti pod kojima je nesreća nastala čim prije riješi, i oštećenima na neki način namiri gubitak. Posebno je bitno priznanje iz razloga sto nije postojala nikakva namjera izazivanja nesreće. Po izjavi ministra vanjskih poslova Njemačke, je sa olakšanjem prahvaceno priznanje i spremnost Irana na daljnju suradnju u rasvjetljenju tragedije, kao i to da je riječ o jednoj kobnoj pogreški. S dužnim poštovanjem prema nedužnim žrtvama ove tragedije, svaka čast Iranu na njegovoj iskrenosti.

Radoznali
4 godine prije

Netko je več pisao na ovu temu, da bi trebalo prolistati popis putnika u tom avionu. I ja sam takvog mišljenja

imalijosnade
4 godine prije

vidi ovog “zelenasa” nema ni 45-gdina a presidet ??!!ima dvojnika u elesijskoj palaci.. kako rotscildovci postaju presidenti,…znaci ozvila stara chesarija

Max
4 godine prije

Treba provesti istragu i kazniti krivce.

mali jere
4 godine prije

zelenko nema sta drugo da kaze jer je Iran za njega vrlo vrlo veliki zalogaj kojeg ni ameri ne smiju zagristi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI