fbpx

Angela Merkel u Moskvi, prijestolnici gdje se rješavaju sva goruća pitanja

Angela Merkel Vladimir Putin

Jučer su se u Moskvi sastali ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel. Prije susreta je najavljeno da će glavne teme pregovora biti američka agresija na Iran i obijanje američkih trupa da napuste Irak, situacija u Siriji i rat u Libiji u kojem Berlin želi imati ulogu mirovnog posrednika.

„Angela Merkel želi razgovarati o trenutnim žarištima kriza na Bliskom istoku. Rusija je važan akter na svjetskoj pozornici. Kao stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda je nezaobilazna u rješavanju političkih sukoba“, izjavio je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert ovaj tjedan.

Njemački ministar vanjskih poslova, Heiko Maas, koji je također bio u Moskvi, rekao je da je eskalacija napetosti na širem Bliskom istoku ključan razlog sastanka Merkel i Putina.

Vladimir Putin i Angela Merkel su se posljednji put sastali prošli mjesec u Parizu zbog razgovora o prekidu vatre u ratom pogođenom Donbasu u istočnoj Ukrajini.

Tijekom pregovora je dvoje čelnika raspravljalo i o plinovodu Sjeverni tok 2, kojeg su SAD po svaku cijenu htjele blokirati.

Angela Merkel je istaknula da plinovod Sjeverni tok 2 mora biti završen, naglasivši kako je to veoma važan projekt, od kojeg će korist imati ne samo Njemačka nego i druge europske zemlje.

Prema njenim riječima, projekt ima sva prava da bude pušten u rad, budući da je legitiman s gledišta novog europskog zakonodavstva.

„Svi su zainteresirani za diversifikaciju opskrbe plinom i nastavit će raditi u tom smjeru. Međutim, to je vrlo važan projekt”, rekla je Merkel.

Prema njezinim riječima, Berlin i Moskva će nastaviti razvijati aktivne gospodarske odnose, unatoč američkim ograničenjima.

„Drago mi je što je postignut vrlo dobar sporazum o tranzitu plina kroz Ukrajinu“, dodala je njemačka kancelarka.

Susret Putina i Merkel trajao je više od 3,5 sata, sat duže od planiranog. Strane su razgovarale i o Sjevernom toku 2, situaciji u Libiji i Siriji, iranskom nuklearnom sporazumu i Donbasu. Što se tiče projekta plinovoda,

Rusija je za polaganje posljednjih nekoliko kilometara plinovoda odlučila opremiti brod „Akademik Čerski“, koji će dobiti svu potrebnu opremu za dovršetak plinovoda Sjeverni tok 2 u Baltičkom moru.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je na konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Moskvi rekao je da je vrijeme za održavanje mirovnih pregovora o Libiji u Berlinu, jer je važno da se okonča sukob u toj zemlji. Putin je rekao da kriza u Libiji podriva  regionalnu stabilnost, ali da ima i negativan efekt na Europu. Ruski predsjednik je podržao inicijativu Angele Merkel da se Međunarodna konferencija o Libiji održi u Berlinu.

Angela Merkel je rekla da Njemačka uskoro planira početi slati pozive za mirovne pregovore u Libiji i dodala „kako vjeruje da Turska i Rusija mogu imati uspjeha u inicijativi za prekid vatre u Libiji“.

Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi rekla kako se “nada da će zajednički napori Rusije i Turske dovesti do uspjeha, a njemačka strana će uskoro poslati pozivnice za konferenciju u Berlinu”.

Merkel je naglasila da će, ako se sastanak održi u Berlinu, pregovore voditi Ujedinjeni narodi, a libijske sukobljene strane će morati igrati jednu od glavnih uloga u pronalaženju rješenja.

Naravno, sve ovisi o zaraćenim stranama u Libiji, a tamo su jučer islamističke milicije uputile ultimatum Libijskoj nacionalnoj armiji generala Haftara u kojem traže da se, ako želi pregovarati, LNA mora povući na položaje koje je zauzimala prije 4. travnja 2019. i početka kampanje oslobađanja Tripolija.

Ako se ne ispuni ovaj uvjet, bilo kakvi razgovori o političkom rješenju i primirju ne dolaze u obzir, poručili su zapovjednici islamističkih milicija iz Misrate koje čuvaju takozvanu Vladu nacionalnog sporazuma Fayeza Al-Sarraja.

Možda je zbog toga, ali i zbog činjenice da su u Libiji inozemni akteri uglavnom neeuropski, čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen jučer rekla „kako EU malo toga može učiniti za Libiju“.

Čini se da su scenu u Libiji definitivno zauzele neeuropske države, prije svega Turska, Katar i Rusija, koje su izbacile europske sile iz igre. Možda jedino Francuska ima nekakvu ulogu u libijskom sukobu, ali samo s ciljem da zaštiti interese i poslovanje svojih kompanija, a one mirno posluju na slobodnom dijelu zemlje koja je pod kontrolom LNA. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je to priznala.

“Mi smo za inicijativu pod okriljem Ujedinjenih naroda, ali u svakom slučaju Europska komisija u Libiji može učiniti malo. Vijeće će, zajedno sa svojim državama članicama, odlučiti o europskim misijama”, izjavila je Ursula von der Leyen uoči sastanka Putina i Merkel.

Ovim je riječima zapravo pokazala razinu konfuzije koja vlada u Bruxellesu, iako je ono što Ursula von der Leyen kaže istinito. Vanjska politika EU je spala na visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnost. Ovaj bi ured trebao djelovati na temelju mandata Vijeća Europske unije, tijela sastavljenog od premijera država članica. Međutim, visoki predstavnik je također povjerenik Europske komisije i ovo je imenovanje stvorilo očiglednu strukturalnu konfuziju, koja je EU uvela u slijepu ulicu u kojoj se jasno vidi sva beznačajnost ove uloge u europskim i međunarodnim sjedištima.

Zbog toga je Berlin preuzeo inicijativu i vjerojatno zatražio od Moskve da iskoristi svoj utjecaj na generala Haftara. Ali Putin je to učinio prošli tjedan, kada je na ceremoniji otvaranja turskog toka u društvu Erdogana pozvao na primirje, koje je general Haftar, uz zahvale Rusiji za sve što čini, na kraju odbacio.

Jučerašnja konferencija za novinare Vladimira Putina i Angele Merkel je bila zanimljiva zbog pitanja ruskom čelniku je li upoznat s prisustvom ruskih plaćenika u Libiji.

“Ako tamo ima ruskih državljana, oni ne zastupaju interese države, niti ih ona plaća”, odgovorio je kratko Putin.

Kada je riječ o Iranu, Angela Merkel je ocijenila da je prihvaćanje odgovornosti za obaranje putničkog zrakoplova prvi korak u rješavanju sukoba na tom području, a i Vladimir Putin i njemačka kancelarka su podržali poštivanje odredbi vrlo upitnog nuklearnog sporazuma s Iranom.

“Složili smo se da bi trebali učiniti sve kako bi spasili nuklearni sporazum. Njemačka je uvjerena da Iran ne bi trebao razviti nuklearno oružje”, rekla je Merkel, iako to nikada nije ni bio cilj Islamske Republike.

Nakon gore navedenog, Angela Merkel je svjesna da su glavni međunarodni događaji posljednjih godina, od Arapskog proljeća do ukrajinske krize i posljednjih događaja s američkim pritiskom na Iran, vidjeli odsutnost Europe s jedne i pragmatično autonomno sudjelovanje europskih kancelarije s druge strane. U tom kontekstu, još jednom svjedočimo činjenici da je Moskva prijestolnica u kojoj se mogu rješavati gorući svjetski problemi, ne samo pitanja kao što su plinovod Sjeverni tok 2 ili situacija u Ukrajini, što su već uobičajene teme njemačko-ruskih bilateralnih susreta.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
22 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
ioasdvunawidcvawdncjuwdcwdc
Gost
ioasdvunawidcvawdncjuwdcwdc
1 godina prije

Koje kabala kazalište, što radi ova plava zastava u sredini……………..

Medo
Gost
Medo
1 godina prije

Mozda da je ona dosla kao predstavnik cijele EU.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Zastava(plava) sugerira da su one dvije druge postavljene sa strane i malo iza ipak potcinjene ovoj prvoj.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Mucke

Ima pravilo za postavljanje zastava – desno ide drzavna kao starija, lijevo republicka ili partijska kao zastave nizeg reda gledani iz perspektive posmatraca.

AJeTo
Gost
AJeTo
1 godina prije

Da li bi se netko iznenadio da Sjeverni tok 2 postane Fukushima 2?

Za vladavinu prava
Gost
Za vladavinu prava
1 godina prije

Putin je pravnik i zna sta znaci “vladavina prava”:
– protiv jevrejski rusiji
– protiv nacisticki Njemacki

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

Malo puno je neshvatljiva ova Am. vanjska politika. Kako prema saveznicima tako i prema izravnim konkurentima. S ovim zabranama i sankcijama zabijaju si autogol. Frustracija njihovih saveznika postaje sve veča jer svi žele da se “lova vrti” a ovi uporno ograničavaju prirodni protok kapitala. Rusija i njihovi resursi koji su potrebni EU, za uzvrat mogu dobiti finalni XY proizvod iz EU. U svakom pogledu Rusija je dio Europe i prirodno-ekonomski partner. Umjesto da su Am. kao partneri i glavni konkurenti uletili u izgradnju plinovoda i stvorili pretpostavke da zarađuju na transportu tog plina EU, oni rade potpuno suprotno. I u konačnici, plinovod će biti izgrađen a od toga najmanju korist izuvuči će Am. A za uzvrat će dobiti još brže približavanje EU Rusiji. Evo jednog banalnog primjera prije nego se dogodio Ukrainski Majdan i nakon anexsije Krima nametnute prve sankcije Rusiji od strane EU. Npr. Poljska je sve viškove jabuka koje nije mogla plasirati na svoje ili EU tržište izvozila u RF. I krug proizvodnje i plasmana proizvoda bio je zatvoren. I svi zadovoljni. Nakon sankcija pojavio se višak (veliki) jabuka koje nisu imale tržište. I tko je na kraju bio u gubitku? Pa naravno onaj običan seljak kome nitko… Pročitaj više »

GILFER
Gost
GILFER
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Netočno, nikome ti resursi ne koriste osim Njemačkoj, EU je tu sinonim za nametanje interesa jedne zemlje, štoviše Njemačka je i u EU godinama trabunjala protiv Rusije i Putina, uveli su sankcije … upće nije jasno što oni rade u NATO-u … ispada da se gradi njemačka europa, umjesto da europa integrira nijemce .. najprirodniji saveznik EU je USA .. i NATO i ako to hoće netko razmrdati radi dobrog deal-a s plinom , neka im je sretno , ali bez podjele rizika .. suština je zapravo “ne ići njemačkim putem” .. jer tu će se svatko dobro okliznuti … osim toga ovakva EU nije potrebna nikom ( osim jednoj zemlji) .. to je konglomerat kolonija u piramidalnoj ekonomiji ..

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  GILFER

Dajte molim Vas ne iznosite poluistine. Tko je uveo sankcije Rusiji? Njemačka? Da. Kada? Nakon što je baba s kolačičima posjetila Majdan. Ili je Nemačka sama odlučila uvesti sankcije Rusiji? Šta nije Njemačka uvela sankcije Am. kad se saznalo da špjuniraju gro političara u Bundestagu zajedno s A. M:?? Znaju Am. da je EU najača ekonomija svijeta (izuzev Kine) a da joj se pridruži Rusija, Am. mogu samo lajat na mjesec. I to je glavni i jedini razlog zašto ne dopuštaju približavanje EU Rusiji.
I još nešto, kad Njemačkoj ekonomiji dobro ide, onda ide dobro i ostatku Europe.

Slavko
Gost
Slavko
1 godina prije

Čekam da Ad astra krene objašnjavati da RF geopolitički gledano nije nikakva sila, štoviše BDP-om usporediva s Obalom Bjelokosti i Burkinom Faso.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  Slavko

Kako god, sve te drzave koje on ceni kao mocne i bogate na kraju moraju da pregovaraju sa Rusijom na ravnopravnom nivou kao sa sebi ravnima oko kljucnih geopolitickih pitanja iako neki to javno ne priznaju.
Bez Rusije nema garancija za sprovodjenje bilo kakvih krupnih geopolitickih promena u svetu, narocito u post Sovjetskom prostoru.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Merkelica je u ovoj posjeti imala samo riječi hvale za Putina…
Također se, prisjetila – ruskog. Te i čavrljala na istom.
Jako joj je stalo do tog Sj.toka 2…
Ali možda je i ona načula onaj trač da je Putin nagovorio Asada da primi – Trumpa…?

Gilf
Gost
Gilf
1 godina prije
Reply to  Lucija

Merkel bi bila istog trena protiv Putina da na drugoj strani ima fuksaču svog kalibra tipa Hilary .. ili Sandersa .. ili onog jazavca Trudoa iz Kanade .. ona ide sa svakim u krevet za lovu i izigrat će sve te “EU idealiste”

fićo
Gost
fićo
1 godina prije

Mogla je da simbolično objavi ukidanje”sankcija”Rusiji,ali nije.Sve to važi i važiće dok amerianci ne daju nalog.Malo se gorućih pitanja tamo rešava.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Tačno , neko pali požare , moskva ih gasi..Sve ok dok su požari izolovani..

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije

ova gadura je najopasnij stvorenje u evropi a mozda i u svjetu. putin je jos zna kad je bio na sluzbi u berlinu, kad je ona bila suradnica zloglasne ‘stasi sigurnosnu sluzbu” ddr-a i krtčarila sa kodnim imenom “im erika” … zacudjujuce to sve stavi u njem. Wikipedija a u Metapedia ah sta sve nema o ovoj…

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije
Reply to  imalijosnade

sjecam se vremena kad su dostojanstveni kancelari Willy Brandt i Helmut Schmidt govorili kad su odlazili u posjete i diplomatske misije u strane zemlje, da nikd vise nece njemacka vojna cizma stupit na strano tlo i da se…kako su se zayebali ti pokojni kancelari..

babaŠtakor
Gost
babaŠtakor
1 godina prije
Reply to  imalijosnade

ta baba je najveći problem trenutno u EU .. i to nitko ne kuži .. dapače, plješću njihovim “spitzenkandidatima” dižu ih u nebesa , 28 zemalja vegetira pod njima i njihovim paradama … dok oni bacaju kovanice po pločniku i dive se kako sve odzvanja

Babetina
Gost
Babetina
1 godina prije

dolazi tamo gdje se može trenutno okoristiti, priča jedno pa radi drugo, laže od jutra do mraka …sutra će se okrenuti protiv bilo koga a najviše voli djeliti packe i higijaničarske instrukcije… tamo gdje ne može dolaziti u koloniju da ju narod dočekuje s maslinovim grančicama uz hosana u visini… odmah udara kritikama i manipulacijama

Cigo
Gost
Cigo
1 godina prije

Pa stvarno mi idu na zivce ovi komentari s kabalom: jedan gazda, sve je to isto itd. itd… Onda o princu ili gospodaru Tame Subaru, to Ti dodje ko ovi Milancetovi Gljobaljisti. Meni se najvise svidio komentar koji je na tu temu napisao Savovic Danilo. Vise ne znam koji je clanak bio u pitanju. E, i daj mi jos pliz reci zasto Putina zovete Nosferatu. Inace, i ja sam se zabavljao teorijama Davida Ickea i slicnim stvarima, ali me od toga hvatala depresija pa sam presto. Cisti gubitak vremena.

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
1 godina prije
Reply to  Cigo

Zahvaljujem na pohvalama za svoj clanak,dobro sam upucen u svjetsku geopolitiku a i zivio sam 2 godine na BI plus zena mi je Flamanka tako da dosta vremena provodim u Belgiji i zapadnoj Evropi,tako da pored licnog obrazovanja imam i licna iskustva iz prve ruke(iz prostog razgovora sa ljudima) trudim se(bez ikakvog navijanja za bilo koga) pokusati ovdje iznijeti svoje misljenje i ljudima koje interesuje pravo stanje stvari u svijetu,primaci malo kako stoje stvari. Jednostavno na prvom je mjestu ekonomski interes svih zainteresovanih u bilo kojem dijelu svijeta a tamo gdje se odlucuje,za tim stolom sjede mocnici svih vjera i religija koji su tu bas zato jer su mocni,zato izbjegavajte navijacke komentare(nije Izrael kriv za sva zla na ovom svijetu,niti su cionisti ti koji su toliko mocni da kroje svjetsku politiku),njih niko ne voli I oni to znaju-pa se postavite vi da ste u takvoj situaciji a da ste na celu jedne takve drzave-sta bi ste radili!

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
1 godina prije

Sve normalno i ocekivano,Merkel(pored svih pritisaka od USA) odrzava kontakte sa Putinom(a i licni su prijatelji) najvise oko ekonomskih pitanja u Energetskom sektoru jer Njemacka ce sa zavrsetkom izgradnje ST-2 rijesiti svoje pitanje sigurne i dovoljne kolicine energenata za privredu i postati glavni igrac u tranzitu i izvozu viska istog za sve zemlje Evrope koje budu zainteresovane za jeftinije snadbijevanje sopstvene industrije(tu ce se vidjeti ko je USA 100,%tni vazal-odlukom da kupuje skuplji) a sto se tice uticaja na BI vjerovatno je eto “reda radi” ,da bi se prikazalo da EU nesto neko i pita povodom,onako nausput zamolila Putina da iskoristi svoj uticaj u tom regionu ili cak mozda I vise da sazna iz prve ruke kakvi su planovi za razrjesenje krize u Libiji i sirom BI. Sto se tice Libije vec sam pisao da ako se u igru ne ukljuci vise niko od jakih igraca na strani te famozne vlade(tipa USA) stanje je takvo da ce vjerovatno doci do dogovora(Turska-Rusija) da bi se izbjegle gomile zrtava koje su neminovne ukoliko se nastavi ovako,jer LNA ima jacu vojnu moc da osvoji uporista extremista ali bi to potrajalo i uz ne male zrtve sa obje strane,kao sto rekoh, jer mislim da… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik