Kijevski metro, američke bombe i “Sjeverni tok II”

Metro u Kijevu - Ukrajina
13 komentara

U gradskoj upravi Kijeva su upozorili na moguće zatvaranje podzemne željeznice za mjesec dana, jer je ponestalo novca.

“U ovom trenutku, sredstva koja imamo su dovoljna samo za mjesec dana rada”, rekao je Sergej Majzel, čelnik Odjela za prometnu infrastrukturu gradske uprave Kijeva.

“Metro do danas radi s akomuliranim sredstvima. U takvim okolnostima  podzemnoj željeznici ne može raditi više od mjesec dana. Gradonačelnik i Odjel za transport ulažu sve napore kako bi se spriječilo da se ostvare ove pesimistične prognoze”, rekao Majzel.

Međutim, stručnjaci predviđaju da bi podzemna željeznica u Kijevu mogla biti zatvorena za mjesec, možda dva, ali da je to sporedni problem u Ukrajini, koja prolazi kroz užasno razdoblje i nedostaje joj novca u svim sektorima. Dakle, problem nije hoće li kijevski metro biti zatvoren ili ne, nego hoće li se Ukrajina ikada oporaviti, iako je Kijev prošli tjedan bio sretan zbog tranše mizerne milijarde dolara kredita, kojeg je Ukrajini, ovaj put u zamjenu za provođenje rigorozne mirovinske reforme, odobrio MMF. Na temelju iskustva se može pretpostaviti da metro u Kijevu može raditi bez novca mjesecima, ako ne i godinama, ali izjavu Sergeja Majzela treba promatrati u geopolitičkom kontekstu i ratobornih izjava i akcija kojima je cilj održati ili, ako je moguće, potpuno nepotrebno rasplamsati sukob s Rusijom na ukrajinskoj fronti, što je neostvareni san bivšeg američkog generala Philipa Breedlovea i bivšeg zapovjednika snaga NATO pakta u Europi, koji je ulagao očajničke napore da se Rusiju uvuče u sukob na teritoriju Ukrajine i da europske NATO snage u tom sukobu stanu na stranu trupa režima iz Kijeva.

Istovremeno SAD traže ustupke od Kine i Rusije. Od Pekinga na Korejskom poluotoku, a od Rusije u Siriji. Kako bi Rex Tillerson i Trump bili uvjerljiviji, odlučili su se baciti bombe na sirijsku zrakoplovnu bazu i navodne tunele u kojima se ISIL skriva u istočnom Afganistanu. Ako pogledam mjesto u Afganistanu gdje je Pentagon, gotovo bez ikakvog vojnog učinka, bacio “majku svih bombi”, na samom istoku zemlju uz granicu s Pakistanom, ali oko 450 kilometara od zapadnih kineskih granica, onda je jasno da je to bila poruka Pekingu. Napadi na Siriju i Afganistan su provedeni iz prostog razloga što bi izravnim napadom na Rusiju i Kinu bilo kasno za pregovore.

Američka bombardiranja u Siriji i Afganistanu nisu imala posebnog vojnog učinka, stoga ih treba gledati kao na poruka američkih jastrebova tko će voditi glavnu riječ u pregovorima. Ključno je bilo provesti napade i o svemu stvoriti dobru sliku u medijima.

Međutim, čini se da napadi nisu ostavili  poseban dojam na Rusiju i Kinu. Nakon sastanka Tillersona s Lavrovom i Putinom u Moskvi je Rusija poručila Pentagonu da se suzdrži od nepredvidivih akcija u Siriji, a Xi Jinping i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un nisu nimalo impresionirani američkom demonstracijom sile u Afganistanu.

U ovom geopolitičkom sučeljavanju se i dalje lome koplja oko izgradnje plinovoda “Sjeverni tok II

Njemački parlament je očekivano podržao projekt, jer je ovo pitanje od posebne važnosti Njemačku, a trenutak je pogodan, jer su u Washingtonu nakon izbora novog predsjednika smanjili pritisak na Europsku uniju i smislu diversifikacije opskrbe plinom.

Karta baltičkih zemalja
Sjeverni tok II

Ruski plin će igrati ključnu ulogu u smanjenje udjela ugljena u proizvodnji električne energije u Njemačkoj i ukinuti nuklearnu energiju. Dok širimo našu infrastrukturu, ključnu će ulogu imati ruski plin. Tijekom vremena, on će postati sve važniji”, rekao je prije dva dana Peter Ramsauer, predsjednik odbora Bundestaga za ekonomiju i energiju.

“U tom smislu, moram jasno i glasno reći jasno “da” projektu “Sjeverni tok II”. Provedbom ovog projekta ćemo moći udvostručiti količinu plina izravno isporučenog u Njemačku s 55 milijardi na 110 milijardi kubnih metara. To će odgovarati količini plina koji se svake godine potroši u Njemačkoj”, rekao je Peter Ramsauer.

No, kako Poljska nije uspjela blokirati projekt u Europskoj komisiji, ovu je ulogu na sebe sada preuzela Danska, ali se čini da neće uspjeti.

Naime, danska vlada predlaže izmjenu zakona koji bi u novom obliku zabranio izgradnju plinovoda zbog vanjske i sigurnosne politike, kao i zbog ruskih nastojanja da plinovod izgradi kroz danske vode.

“Želimo da nam se da mogućnost da kažemo da ili ne iz perspektive vanjske  i sigurnosne politike”, rekao je danski ministar energetike Lars Christian Lilleholt, dodajući “kako je trenutno veto na projekt moguć samo iz ekoloških razloga”.

EU je u ovom smislu podijeljena između zemalja istočne Europe i Baltika, koji novi plinovod preko Baltika vide kao “rusku prijetnju“, te onih u sjevernoj Europi, posebno Njemačke, za koje je ekonomska korist prioritet.

Diplomati EU su rekli kako je malo prostora za bilo koju naciju da blokira projekt. Postojeći regulatorni okvir ne dozvoljava Danskoj da se usprotivi izgradnji tranzitnog plinovoda u njenim teritorijalnim vodama na temelju rasprave o pitanjima vanjske politike, prenosi Reuters

Lilleholt je rekao kako zeleno svjetlo za plinovod nije samo stvar Danske.

“To je pitanje uspostave vrlo važnog plinovoda iz Rusije u Europu, što nije samo pitanje Danske”, rekao je danski ministar.

Izvori EU su priopćili kako Europska komisija zna da u konačnici neće biti pravne osnove za blokiranje projekta, ali će ga odugovlačiti što je duže moguće.

Ranije ovog tjedna su danske vlasti doble službeni zahtjev da se očituju o dozvolama za polaganje plinovoda kroz njezine teritorijalne vode, a ocjena će morati donijeti po važećim propisima, što znači da bi prema postojećim zakonima EU morale odobriti projekt.

Osim toga, konzorcij kojeg čine Gazprom i nekoliko zapadnoeuropskih kompanija koje sudjeluju u izgradnji plinovoda su poručili “kako zadaća Europske komisije nije davati politički sud o tome jesu li neke investicije potrebne na tržištu ili ne”.

metroSjeverni tok II
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
atol
7 godine prije

Vidimo da se i te kako politka duboko mijesa u ekonomiju svake zemlja, natovci su u proslosti to pripisivali socijalistickim zemljama.

Mostar
7 godine prije

Nadia Savchenko, ukrajinski pilot je davala kordinate za polozaje ruskih novinara koji su bili ubijeni od strane ukrajinskih paramilitarista. Kasnije je bila uhapsena u Rusiji, sudjena i razmjenjena za neke Ruse. Zapad je nju slavio kao junaka naseg doba, kao novu Ivanu Orleansku. Nedavno je Nadia bila na televiziji pa je razvezala svoj jezik. – Ja nemam nista protiv Zhidova…jednostavno ja ne volik Kikies [ podrugljivi naziv iz USA za Zhidove ]. Onda je Nadia nastavila. – Zidovi posjeduju 80% bogastva Ukrajine a cine samo 2% stanovnistva. I tako je prestala biti miljenik Anglo- Cionista. The climate of anti-Semitism can be found elsewhere, too. Jewish cemeteries and synagogues have been vandalized. Nadia Savchenko, a member of Parliament who became a national hero when she was a pilot captured by Russia, recently appeared on television and delivered an anti-Semitic screed. “I have nothing against Jews,” she said. “I do not like… Čitaj više »

Mostar
7 godine prije

Pisac za The New York Times nastavlja
Mi smo vibrantna zajednica i ima nas oko 300 000.
Mi volimo nasu zemlju [ nije rekao koju ]
i mnogi Zhidovi su ucestovali u Euromaidan revoluciji…hehehe kao da citam Trockog.

we remain a vibrant community of approximately 300,000. We love and support our country, and many Jews participated in the Euromaidan revolution.

Alerik
7 godine prije

Ono što je dobro za Njemačku, dobro je za EU, a kako je u igri s izgradnjom Toka i francuska tvrtka, onda neće biti većih protivljenja u EU. Jer EU, to je Njemačka plus Francuska. Gazpromu je bilo dosadno čekati dozvole Danske, Finske, Švedske pa je već proveo natječaj za dostavu cijevi za plinovod. Zanimljivo je da će uz njemački Pipeline, posao odraditi i Čeljabinska tvornica cijevi.Netko će se već sjetiti slučajnog meteora iznad Čeljabinska iz 2013. i neslučajnog projektila s kojim je pogođen (https://www.youtube.com/watch?v=c6asznXeaSY). Sinkronicitet na djelu.
Autor započinje tekst s kijevskim metroom. Nema novca pa neće prometovati. Ok, to može biti dio izvještaja o stanju u Ukrajini, ali ne smije proći bez primjedbe kako ni jedan metro na svijetu ne ide na novac, Pa ni kijevski. Opća fascinacija novcem, izražena i ovdje, samo pridonosi daljem opstajanju neznanja o pravoj prirodi novca.

tuf
7 godine prije

Danska bi, baš kao i Hrvatska, bila najsretnija da joj Ameri isporučuju 2.5x skuplji LNG plin i instaliraju vojne baze po mogućnosti s nuklearnim bojevim glavama, te da se vojni proračun barem udvostruči.

Alen
7 godine prije

Sve ce to, o mila moja prekriti ruzmarin ,snjegovi i šaš..

Osoba C
7 godine prije

Oni sa malo dužim pamćenjem sjetiti će se izjave ruskog veleposlanika u Zagrebu Azimovau vezi daljnjeg kreditiranja ruskih banaka, za koju se ispostavilo da je najava onoga što se događa sa Agrokorom. Između redova, malo slobodnijom interpretacijom ja sam to sebi preveo i kao jednu vrstu ultimatuma. Iz njega sam mogao zaključiti i da je ruski interes povećanje izvoza plina u Hrvatsku. Postoji i nešto što se zove EU Paket mjera o energetskoj uniji objavljen prije godinu dana. Prema njemu LNG terminal za ukapljeni plin na Krku je na vrhu prioriteta EU. Hrvatska je od svih europskih zemalja najmanje ovisna o uvoznom plinu i njoj takav terminal najmanje treba. Oko 55% – 60% potreba zadovoljava iz vlastitih izvora. Od uveženog plina, oko 60% je ruski plin. Terminal treba SAD i EU kako bi EU mogla uvoziti američki plin. Nekakva iskustva oko španjolskog LNG terminala (nemogućnost isporuke dostatnih količina iz SAD,… Čitaj više »

vv-olt
7 godine prije

Tih 2% su bili najgrlatiji koji su vikali
Rusi ne skacu, skaci, skaci.

davor
7 godine prije

Mattisa, Breedlovea i takve neonaciste treba objesit za jaja

davor
7 godine prije

Kaže Breedlove na večeri u Pentagonu “joj da vidiš kako sam rasturio selo u Donbassu” dođe Mattis kaže “nije to ništa trebao si vidit kako sam ja masakrirao svadbu kod Falluje”..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI