Svjetski poznati sustav moskovskog metroa započinje s testiranjem ”Face Paya”, nove vrhunske biometrijske tehnologije prepoznavanja lica

Moskovski metro
47 komentara

Kultni moskovski metro započeo je testiranje beskontaktnog sustava plaćanja karata pomoću tehnologije prepoznavanja lica koja bi stanovnicima glavnog grada Rusije omogućila korištenje javnog prijevoza bez potrebe za nošenjem kartice ili gotovine.

To je rekla Anna Lapuškina, voditeljica pres službe moskovskog transportnog odjela, koja je istaknula kako bi inovacije plaćanja trebale biti sljedeći korak u ubrzanju putničkog prometa kroz prometnu mrežu.

Ranije ove godine, šef osiguranja Metroa Andrej Kičigin otkrio je da će putnici moći plaćati vožnje svojim licima prije kraja 2021. godine.

Prema riječima Lapuškine, testiranje usluge je uzorkovano, a jedna linija metroa sada prihvaća plaćanja lica.

“Osoba samo gleda u kameru i prolazi. Kamera ga tada prepoznaje, a putnik može proći prepreke”, objasnila je. “Zaista ne treba vremena. Zaustavite se, čita vas i odmah vas pušta. Mislim da je super.”

Također je napomenula da je uslugu već testiralo više od 60.000 zaposlenika moskovskog metroa.

“Moskovski je metro broj jedan po broju načina plaćanja u svijetu”, objasnila je.

Da bi koristili sustav Face Pay, putnici moraju povezati ruski bankovni račun sa svojim biometrijskim podacima, a cijena će se automatski teretiti.

Prošle je godine zamjenik gradonačelnika Moskve Maksim Liksutov objasnio da sustav Face Pay radi čak i ako putnici nose maske.

U ožujku je skupina za zagovaranje slobode interneta Roskomsvoboda otkrila zabrinutost da bi sustav mogao povrijediti privatnost njegovih korisnika, a šef pravnog odjela Sarkis Darbinjan nazvao ga je “tehnologijom dvostruke namjene”.

“Službenici za provođenje zakona, koje nitko ne kontrolira, imat će pristup ovim videokamerama za prepoznavanje lica, pa će prirodno biti slučajeva zlostavljanja, praćenja i neke vrste političke represije”, rekao je Darbinjan.

Najnovija tehnologija nije jedinstvena u svijetu. Slični sustavi već postoje u nekim kineskim gradovima, uključujući mega-metropolu Zhengzhou, u kojoj živi više od 10 milijuna ljudi. Godine 2019. South China Morning Post otkrio je da se gotovo 200.000 putnika odlučilo za korištenje tehnologije u samo nekoliko mjeseci.

 

metromoskva
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sven
2 godine prije

Naravno da bi se taj sustav mogao zlouporabiti protiv ljudi. Postajemo pomalo blade runner. I svaka cast kinezima na puno stvari. Ali molim da ne prihvate svaki vid nove tehnologije u svakodnevnu upotrebu. Jer koliko vidim oni nemaju mjere u tome.

Diego Delgado
2 godine prije

A vi ste mislili toga ima samo u Kini.
Svi ste mislili kao ameri loši ali eto rusi i Putin su OK. Grdno se varate.
I amere i ruse i kineze kontrolira gazda hazar.
Sve je to jako loše i ako to saživi (a kod kineza već je) u rusiji proširiti će se i na ostale zemlje, gazda hazaržido želi totalnu kontrolu i svi od amerike do kine i rusije služe njemu, tj. on sve kontrolira on je problem.

Stara kuka
2 godine prije

“Osoba samo gleda u kameru i prolazi. Kamera ga tada prepoznaje, a putnik može proći prepreke”, objasnila je. “Zaista ne treba vremena. Zaustavite se, čita vas i odmah vas pušta. Mislim da je super.” Mislim da je super. Upravo to je “logika” onih koji nekritički i bez imalo razmišljanja o posljedicama prigrle svaku novu tehnologiju. I cjepofili misle da je cijepljenje super. Bocneš se i ostaješ zdrav. A RFID čipovi? Super. Samo mahneš ručicom i vrata se otključavaju, ili je račun plaćen. Super. Smartfoni? Toliko su super da više ne možemo bez njih živjeti. Aantidepresivi? Super. Gutneš tableticu i osjećaš se bolje., I lajna kokaina je super. “Digne te” i daje ti energiju. A kako su tek super solarni paneli, vjetrenjače i električni automobili. Čista i obnovljiva energija. Alexa, Siri, Cortana – super da ne može bolje. Nanotehnologije i nanoroboti – to će tek biti super. Svijet je prepun “super”… Čitaj više »

radoznalo_mače
2 godine prije

Prošle je godine zamjenik gradonačelnika Moskve Maksim Liksutov objasnio da sustav Face Pay radi čak i ako putnici nose maske.

Čovječe, pa kako te onda prepoznaju? Po očima? Bi li sunčane naočale pomogle?
Ovo je strava, mogu te prepoznat čak i kamufliranoga.

Zna li netko ima li kod nas takvih kamera, i ako ima, gdje?

Uno
2 godine prije

Prošle je godine zamjenik gradonačelnika Moskve Maksim Liksutov objasnio da sustav Face Pay radi čak i ako putnici nose maske.

Teoretski, ako si se ubo Sputnjikom, nemoraš imati ni glavu da bi te prepoznali.

Mahatma
2 godine prije

Super dok netko ne hakira bazu biometrijskih podataka. Nema ovdje promjene lozinke i resetiranja računa.

Max
2 godine prije

Big Brother

Super super
2 godine prije

Sve je super… kao kod biljaka mesožderki. Priđi bliže…

Zagten
2 godine prije

Ha ha, hladni tus za one koji hvale Putina i Ruse siroke duse, locu votku jer su dusevni za razliku od hladnog Zapada. U Rusiji satanizam cvijeta, nakon pada komunizma obzirom na broj osnovanih sekti.

Veliki putnik
2 godine prije

Zlo nema granica!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI