fbpx

Kina blokira američke baze u Središnjoj Aziji

Xi’an, Kina

Deset mjeseci nakon prvog sastanka ministara vanjskih poslova Kine i pet država Središnje Azije, Peking je organizirao i drugo zasjedanje 11. svibnja na skupu u Xi’anu u Kini, kojemu je domaćin bio ministar vanjskih poslova Wang Yi.

Mjesto održavanja je simbolično. Drevni grad Xi’an nekada je bio ”terminus a quo” Puta svile. Vrijeme održavanja je isto tako možda simbolično, jer je ovo ujedno i 25. godišnjica procesa ”Šangajske petice”, gdje je Kina, tiho, ali postojano, započela izgradnju svojih gospodarskih, vojnih i diplomatskih odnosa sa Srednjom Azijom i predstavila se kao održiv partner.

Sastanak u Xi’anu prekretnica je jer stvara ‘’institucionalno jamstvo’’ za novonastali okvir ‘‘C + C5’’. Sudionici su se složili oko memoranduma o razumijevanju za uspostavljanje mehanizma regionalne suradnje, promicanje visokokvalitetne izgradnje Pojasa i ceste i uspostavljanje tri istraživačka centra za provedbu suradnje.

‘’Putovanje od tisuću kineskih milja (li) započinje pod nogama’’, kaže drevna kineska poslovica. Iako je proces Šangajske petice procvjetao u Šangajsku organizaciju za suradnju, čini se da je i C + C5 predodređen za visine.

Šangajska petorka, sastojala su se od Kine, Kazahstana, Kirgistana, Rusije i Tadžikistana, također je imala skroman početak 1996. godine, jer je proizašla iz niza razgovora o demarkaciji i demilitarizaciji granica koje su četiri bivše sovjetske republike vodile s Kinom. Institucionalizacija C + C5 također predstavlja prekretnicu u regionalnoj sigurnosti – dok se povlačenje američkih postrojbi iz Afganistana odvija usred špekulacija da Pentagon želi izgraditi baze u zemljama Središnje Azije.

Zanimljivo je da su se pojavile i sjene sjajne igre. Sastanak Xi’ana dolazi u roku od osamnaest dana od sličnog sastanka u formatu ‘C5 + 1’ uz sudjelovanje američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena (naravno u virtualnom načinu).

Uvodnik kineskog dnevnika, vladine novine, u četvrtak je označio veliku važnost koju Peking pridaje diplomatskoj inicijativi C + C5. Primijetio je da mehanizam C + C5 “ocrtava akcijski plan koji pruža jače institucionalno jamstvo za njihovu suradnju”.

Uvodnik nastavlja:

„Pretvarajući njihovu zajedničku volju za zajedničkim razvojem u konkretne projekte i akcije, složili su se uspostaviti mehanizam regionalne suradnje C + C5, promovirati visokokvalitetnu izgradnju Pojasa i ceste i uspostaviti tri istraživačka centra za provođenje suradnje u područjima poljoprivrede, arheoloških i kulturnih baština i tradicionalne medicine.”

Još važnije, uvodnik je naveo da je sastanak C + C5 ojačao „strateško međusobno povjerenje te da se nastavljalo ulagati zajedničke napore u izgradnju zajednice Kine i Središnje Azije sa zajedničkom budućnošću i zajedničkim radom na promicanju regionalne sigurnosti i stabilnosti i zaštiti međunarodne pravde.”

Istaknuta je zajednička izjava objavljenu nakon rasprava u vezi s „njihovim zajedničkim naporima na promicanju mirnog pomirenja u Afganistanu, pokazujući kako će šest zemalja igrati veću ulogu u cjelini te da će uspostaviti redoviti mehanizam sastanka C + ministara vanjskih poslova C5, čime pokazuju da su dobro svjesni važnosti regionalnog jedinstva i koordinacije.”

Čini se da su motivi Pekinga dvojaki: šalju “jasan signal da se oni (C + C5) zajednički suprotstavljaju uplitanju u njihove unutarnje stvari i svim radnjama koje prijete njihovim ključnim razvojnim interesima”; i izričito izjavljuju „njihovu zajedničku tvrdnju da Srednja Azija nije pozornica bilo koje snage koja bi mogla proizvesti revoluciju u boji niti mjesto na kojem bilo koja sila može pokušati zasijati sjeme razdora.“

Ministar vanjskih poslova Wang naglasio je da je neophodno da susjedne zemlje Afganistana, uključujući Uzbekistan i Tadžikistan, “pravovremeno koordiniraju svoja stajališta, govore jednim glasom i u potpunosti podržavaju afganistanski domaći mirovni proces kako bi prevladale poteškoće i krenule naprijed”.

Jednako tako, komentar u Global Timesu razradio je zabrinutost Pekinga da bi se povlačenje SAD-a “moglo ostaviti kaotičnu situaciju i da bi to područje moglo postati leglo za” tri zla “- terorizam, separatizam i vjerski ekstremizam.

U komentaru se navodi stručno mišljenje da će osim Rusije i Kine, zemlje Srednje Azije također “nerado ugostiti američko vojno raspoređivanje na svom tlu”, jer bi povećane američke političke i obavještajne aktivnosti i sudjelovanje s lokalnim oporbenim strankama, nevladinim organizacijama i medijskim skupinama samo dovele do revolucije u boji. “Općenito, američke postrojbe nisu baš dobrodošle na tom području.”

Osim toga, kineski stručnjaci također su zabrinuti da bi ishitreno povlačenje SAD-a moglo zaustaviti afganistanski mirovni proces i stvoriti uvjete građanskog rata, dok su u isto vrijeme SAD dopustile da regija postane “leglo” za uzgoj “Tri zla.” Washington sada rješavanje tog nereda želi prepustiti zemljama u okruženju.

Na sastanku u Xi’anu, Wang je razradio stajalište Kine o afganistanskom mirovnom procesu kao takvom. Tri su ključna elementa: potreba za uključivim političkim aranžmanima kako bi se osiguralo da sve etničke skupine i stranke mogu sudjelovati; izrada ustava koji je u skladu s jedinstvenim afganistanskim nacionalnim uvjetima i razvojnim potrebama, umjesto oponašanja demokracije zapadnog stila; te „umjerena muslimanska politika“ kao državna ideologija.

Peking tvrdi da se njegov i ruski pristup nadopunjuju: “Rusija brine više o sigurnosti, a Kina ima ekonomsku sposobnost.” Zašto SCO ne bi poslužio svrsi? Jedan od razloga mogao bi biti taj što SCO, nakon uvođenja Indije i Pakistana kao članova više ne bi bio isto.

Ekskluzivno danas predstavljeno u organu CCP-a People’s Daily pod naslovom ”SAD ne može tek tako pobjeći u afganistanskim izdanjima”, zaključuje:

“Trenutno su SAD najveći vanjski čimbenik afganistanskih pitanja. Bijela kuća neće sakriti svoje odgovornosti i pobjeći od svega. Povlačenje mora biti provedeno na uredan i odgovoran način, a cilj treba biti sprječavanje daljnje eskalacije nasilja u zemlji i sprječavanje pojačavanja terorističkih snaga i stvaranje problema. Stvorit će povoljno vanjsko okruženje za unutar-afganistanske pregovore, a ne obrnuto.”

Zapravo, Moskva bi smatrala nepravednim biti tako otvoren u ovom trenutku, znajući koliko bi Biden bio izuzetno osjetljiv. Zapravo su američke postrojbe napustile veliku zračnu bazu Kandahar pod okriljem mraka u noći s 11. na 12. svibnja, a da nisu ni obavijestile afganistanske dužnosnike.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
8 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
spark
Gost
spark
30 dana prije

Sankcije su najbolji lijek za žutu kinu.
Kaže jedna stara antikomunistička poslovica.

drug xi
Gost
drug xi
30 dana prije

kad su već u Xi jangu mogli su poćet istraživat grobnicu prvog Kineskog cara po zapisima je bogatija od Aleksandrove i Jingis Kanove a bogami i od Atiline istražen je samo vanjski dio gdje je nađena čuvena vojska od terakote a humak tj piramida čeka ,mogu to sredit bar da… Pročitaj više »

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
30 dana prije
Reply to  drug xi

Kinezi su otkrili neke piramide u nekim djelovima zemlje i tamo zabranili pristup. “…tri istraživačka centra za provođenje suradnje u područjima poljoprivrede, ARHEOLOŠKIH i kulturnih baština i tradicionalne medicine.”” Nadam se da će lokalni i Rusi biti prisutni na tim nalazištima. Sigurna sam da Izraelci hoće. Kineze treba kontrolirati ne… Pročitaj više »

drug xi
Gost
drug xi
30 dana prije
Reply to  Lucija, prva

nisu dirali piramide nego su posadili stabla po njima a mumije u pustinji gobi su politički tabu jer ukazuju da su ih Sarmati naučilli jahat potšto su sa njima sahranjeni i konji a kod najstarijega je uđepu pronađena marihuana uzgajana za pušenje tj indica sen semilija ili ti bez sjemena

yxy
Gost
yxy
30 dana prije

Zuti ce zidove i amere u crve zaviti, naprijed komunisti tu nam je spas..

Ivo Lola Ribar
Gost
Ivo Lola Ribar
30 dana prije
Reply to  yxy

tako je kad crvena zastava zavijori na bijeloj kući naša misija završava

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
30 dana prije

“Povlačenje mora biti provedeno na uredan i odgovoran način, a cilj treba biti sprječavanje daljnje eskalacije nasilja u zemlji i sprječavanje pojačavanja terorističkih snaga i stvaranje problema”.

Ma nisu oni to u stanju i kad bi htjeli…

Max
Member
Famed Member
Max
30 dana prije

Značaj tog saveza će rasti u budućnosti.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik