Kina će povećati uvoz ruske soje, čime će se smanjiti izvoz američkih usjeva

Ruski izvoz soje u Kinu
8 komentara

Kinesko ministarstvo trgovine priopćilo je u četvrtak kako Peking i Moskva raspravljaju o načinima za povećanje bilateralne trgovine, osobito povećanjem uvoza ruske soje i drugih poljoprivrednih proizvoda.

Ministar trgovine, Zhong Shan, sastao se, ovog tjedna, s ruskim ministrom za gospodarski razvoj Maximom Oreshkinom. Složili su se oko “produbljenja trgovine sojom” kako Kina želi diversificirati zalihe daleko od Sjedinjenih Država.

Sporazum slijedi priopćenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, prošle godine, kako će Rusija povećati proizvodnju i izvoz soje u Kinu. Putin je objasnio da će Rusija popuniti prazninu Kine na tržištu, koju je ostavio dugotrajni trgovinski rat između Pekinga i Washingtona.

Kina je zaustavila uvoz soje od svog najvećeg dobavljača, SAD-a, nakon što je uvela 25-postotnu carinu na uvoz soje. Naknada je došla kao odmazda američkim tarifama na kinesku robu.

Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA), “za 2018/19, prodaja i pošiljke US soje u Kinu drastično su niske, ali se događaju.”

U međuvremenu, trgovina između susjednih zemalja, Rusije i Kine, raste. Što se tiče poljoprivrednih proizvoda i hrane, obujam trgovine porastao je prošle godine za gotovo 30 posto, na više od 5 milijardi dolara. Ukupni trgovinski promet između dvije zemlje bilježi povijesni rast od 108 milijardi dolara, što je pobijedilo sve prognoze.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Amater
Gost
Amater

Još jedan jak udarac američkom dolaru … Amerika namećući sankcije i izolaciju drugima ubija sebe ….

samo tako
Gost
samo tako

Bahati žutokljunac presporo shvača lekcije

Moreno
Gost
Moreno

Ajde neka, u Kini će se povećat broj NO GMO soyboyeva, a broj onih GMO soyboyeva će se smanjit ☺

johnny-reb
Gost
johnny-reb

a sto je sa Make America Great Again Art of The Deal americkim farmerima ?

Moreno
Gost
Moreno

johnny-reb Kineski uvoz američke soje će se najvjerojatnije u pregovorima oko trgovinskoga sporazuma nešto povećat, ali neće ni blizu doć na prijašnje količine.
American dream is over, samo šta to još nije jasno onima sa MAGA kapicama ☺

Weteran
Gost
Weteran

Kad se slonovi tuku, strada trava!
Ovo će pojačati pritisak viška SAD soje na naše klijente, oboriti cenu soje i direktno nama umanjiti prihod od soje.
Ja se radujem dogovorima a ne konfliktima !

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Ruske soje
USA se ne boje,
US-jeva-li su ježa ?

Max
Gost
Max

Udarac Američkoj GMO industriji. I otpor njihovim sankcijama i ucjenama dvije strateški koordinirane države . Jednostavno a genijalno svog saveznika jačaš a rivala oslabiš.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik