Kina gradi svoje stealth bombarde: Upoznajte H-20 i JH-XX

Kineski stealth bombarder
18 komentara

Kina razvija ne jedan nego dva nova bombardera, tvrdi američka obrambena obavještajna agencija u izvješću iz siječnja 2019. godine. Iako se Narodnooslobodilačka vojska nije stidjela raspravljati o strateškom bombarderu H-20 koji Xian Aircraft Industrial Corporation razvija za zrakoplovne snage PLA, postoji puno manje javnih referenci na drugi stealth bombarder, koji očito nosi oznaku JH- XX.

Ako je izvještaj točan i Kina dovrši razvoj JH-XX, kineske zračne snage mogle bi postati prva “zračna ruka” na svijetu koja je aktivirala radarski-lovac-bombarder čija je glavna misija napad na daleku zemlju.

Ostali stealth borbeni tipovi, uključujući američke vojne F-22 i F-35, ruske zračne snage Su-57 i PLAAF-ove J-20 i J-31, prije svega su lovci zrak-zrak ili kombiniraju sposobnosti napada u zraku sa sposobnosti napada na prizemne ciljeve.

Cilj Pekinga da na kraju prisili Tajvan da se ujedini s Kinom potaknuo je razvoj novih bombardera. “Pretpostavka Pekinga da će strane snage intervenirati u tajvanskom scenariju dovela je do toga da je PLA razvio niz sustava za odvraćanje i odbijanja projekcija stranih regionalnih snaga”, izvijestila je DIA.

Zračna baza Pentagona u Guamu, ključno područje za američke ratne zrakoplove koji djeluju nad zapadnim Pacifikom, glavni je potencijalni cilj novih kineskih bombardera.

“PLAAF razvija nove skrivene bombardere srednjeg i dugog dometa kako bi pogodili regionalne i globalne ciljeve”, nastavila je DIA u svom izvješću. “Stealth tehnologija i dalje igra ključnu ulogu u razvoju ovih novih bombardera koji će vjerojatno dostići početne operativne sposobnosti najkasnije do 2025.

“Ovi novi bombarderi imat će dodatne mogućnosti, s nadogradnjom punog spektra u usporedbi s trenutnim operativnim flotama bombardiranja, te će u svom dizajnu koristiti mnoge borbene tehnologije pete generacije.”

U službi, JH-XX mogao bi dopuniti ili zamijeniti postojeće borbene bombe JH-7, dok veći H-20, koji bi mogao biti sličnih veličina i mogućnosti američkog B-2 stealth bombardera, da leti uz PLAAF-ov novi Bombarderi H-6K.

H-6K je znatno nadograđena verzija sovjetskog bombardera Tu-16 koja je prvi put poletjela 1952. “Varijanta H-6K, koju Kina postavlja u većem broju, integrira samostojeće naoružanje i sadrži učinkovitije turbo ventilatore u redizajniranom krilu”, prema DIA.

To je nosač zrakoplova za novu krstareću raketu CJ-20 koja je slična američkoj raketi Tomahawk. “Ova letjelica produljenog dometa može nositi šest LACM-ova, pružajući PLA-u sposobnost udaljenog, odvojenog i preciznog udara koja može doseći Guam.”

Navodno H-6 može nositi težak teret do udaljenosti od 1600 km, dok JH-7, navodno, može prijeći 900 km. Nejasno je koliko bi se H-20 i JH-XX mogli kretati.

No, kako se kineske zračne snage prepravljaju novim bombarderima srednjeg i dugog dometa, također proširuju zemljopisno područje preko kojeg bombarderi djeluju, šaljući više zrakoplova izvan “prvog otočkog lanca” koji vodi od ruskog Kurilskog otoka na jug do Japana, a potom na Filipine.

“U 2015. zrakoplovne snage PLA izvele su četiri misije vježbi preko prvog otočnog lanca kroz kanal Bashi, najsjeverniji prolaz Luzonskog tjesnaca i kroz tjesnac Miyako bliže Japanu”, objasnila je DIA.

“Let preko Miyako tjesnaca bio je 1.500 kilometara od Guama, u dometu PLAAF-ove krstareće rakete kopnene rakete CJ-20. Također je 2015. godine PLAAF počeo s letovima H-6K bombardera srednjeg dometa, prvi zrakoplov PLAAF-a koji je mogao izvesti napad na Guam (zrakoplovnim LACM-ovima poput CJ-20), pokraj prvog otočkog lanca u zapadnom Tihom oceanu. ”

Novi bombarderi također su mogli nositi nuklearno oružje. “Od 2017. godine [kineskim] zračnim snagama dodijeljena je nuklearna misija, vjerojatno s razvojnim strateškim bombarderima”, izvijestila je DIA. “Smještanje bomba omogućilo bi Kini prvu vjerodostojnu nuklearnu trijadu sustava isporuke raspršene po zemlji, moru i zraku – položaj koji se od hladnog rata razmatrao radi poboljšanja održivosti i strateškog odvraćanja.”

Nejasno je može li JH-XX također nositi nuklearke. To što je JH-XX lovac-bombarder, a ne višenamjenski lovac, podrazumijeva da njegov dizajn naglašava domet i korisni teret nad manevriranjem.

Ako postoji jedna stvar koja bi mogla spriječiti razvoj JH-XX, to je motor novog zrakoplova. Problemi s integriranjem kinesko izgrađenog motora usporili su razvoj PLAAF-ovog borbenog zrakoplova J-20.

“Kineska zrakoplovna industrija napredovala je u proizvodnji razvojnog velikog transportnog zrakoplova, moderni borci četvrte do pete generacije koji uključuju tehnologije koje se ne promatraju, moderne izviđačke i napadne bespilotne letjelice i helikoptere”, objasnila je DIA u svom izvješću.

“Međutim, kineska industrija zrakoplova i dalje ovisi o komponentama stranih proizvođača za pouzdanim, provjerenim, visokoučinkovitim motorima zrakoplova.”

H-20JH-XX
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
znanje
4 godine prije

Čemu “stealth” kad se zna da su vidljivi. Samo puno troška. Izgleda da i kinezi imaju lobije.

eiofvefveiufvniudwacvwpicdwc
4 godine prije

Neće Kina dobiti vrijeme da razvije puni potencijal kojim bi se obranila od nadolazečeg napada stvorovog pitbula čemerike kao što to vrijeme nije dobio ni Šiki, izgubili su kinezi vrijeme gradeći ono što će im biti razrušeno.

amater
4 godine prije

Vrlo dobar članak. Stealt ima smisla i kada se usavrše radari za njegovo otkrivanje jer se u tom slučaju stealt avioni otkrivaju na manjim udaljenostima a za protuzračnu obranu vrijeme je bitan faktor!

MARIJAN
4 godine prije

Lobiji ili ne sve velesile troše previše novca za ubijanje ljudi a premalo za blagostanje vlastitog naroda. Kada se radi o siromašnijim državama tada se još više troši na naouružanje i raspoređuju vojarne po gradovima jer se vladajuće klike boje vlastitog naroda.

Max
4 godine prije

Vrlo zanimljiv i dobar članak.Kinezi u svakoj vojnoj grani pa i uovoj a ovisnost o kojoj dia piše je ona o Ruskim motorima.

Weteran
4 godine prije

F 117 je pao u Buđanovcima!
B2 “Duh Misurija” je dopuzao do Spačvanske šume, i tamo uginuo!?
Kinezi su u Buđanovcima, mesecima, od lokalnog stanovništva kupovali svaki deo, svaku krhotinu “Nevidljivog”.
Imperija je iz Spačvanske šume odnela i pola metra zemljišta ispod olupine B2.
Kina trenutno nema ni teorijske šanse.
Ali,….
Život teče, videćemo šta nosi Novi dan?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.