Kina ili bilo tko drugi ne trebaju dominirati Indopacifikom i zato SAD ostaju tamo

18 komentara

Američki ministar obrane James Mattis naglasio kako su pomorske arterije od gospodarskog značaja u toj regiji vlasništvo svih.

General James Mattis je o tom pitanju govorio na plenarnoj sjednici azijskog summita posvećenog sigurnosnim pitanjima, organiziranog od strane Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS). Tijekom svog govora na summitu koji se održava u Singapuru između od 1. do 3. lipnja, Mattis je u subotu govorio o vodstvu Washingtona i sigurnosnim izazovima u indopacifičkoj regiji.

Čelnik Pentagona je izjavio kako “nijedna nacija ne može i ne bi trebala dominirati na ovom području”. Naglasio je kako se američka vojska neće povući iz regije čije su pomorske arterije od vitalnog gospodarskog značaja za cijeli svijet, posebno za zemlje regije.

Mattis je osudio kinesku vladu zbog “militarizacije umjetnih otoka u Južnom kineskom moru”, optužujući Peking za “zastrašivanje i pritiske” u indopacifičkoj regiji. Međutim, kako bi ublažio prijeteću retoriku, istaknuo je  “kako su SAD spremne podržati kineske odluke koje promoviraju dugoročni mir i prosperitet za ovu cjelokupnu dinamičnu regiju”.

Istovremeno je američki ministar obrane jasno rekao kako SAD ne očekuju da će zemlje regije morati birati između Washingtona i Pekinga, budući da Kina “ima pravo glasa u oblikovanju međunarodnog sustava, kao što svi susjedi Kine imaju pravo glasa da oblikuju ulogu Kine”.

Prema Mattisu, “prioritet za SAD je razvoj odnosa i suradnja između vojski i gospodarstava sa Savezom država Jugoistočne Azije (ASEAN).

Odgovor Kine: SAD su kao lopov koji plače i viče “Drž’te lopova!”

Nakon izjave kojom su SAD same sebi uzele za pravo da “jamče sigurnost pomorskom arterijom kojom se mogu koristiti sve zemlje indopacifičke regije”, koju, prema riječima čelnika Pentagona ugrožava Kina, oglasio se i Peking.

Kineska državna agencija Xinhua Kina je u četvrtak pozvala Sjedinjene Države da prestanu buniti i uznemiravati zbog aktivnosti Pekinga u Južnom kineskom moru.

“Uzbuđenje zbog Južnog kineskog mora od strane nekih ljudi u Sjedinjenim Državama je odraz čiste nemoći, baš kao kad pokradeni lopov plače u viče “Drž’te lopova!”, rekla je na tiskovnoj konferenciji Hua Chunying, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Kine.

Hua Chunying je rekla da vojne snage koje su razmještene od strane Sjedinjenih Država daleko nadmašuju one koje zajedno imaju Kine i sve ostale zemlje s izlazom na Južno kinesko more.

“Kina nije prva zemlja ni ona koja s najvećom količinom oružja u jugoistočnoj Kini, niti je najaktivnija država u regiji”, kazao je Hua.

“Dakle, tko potiče “militarizaciju” u Južnom kineskom moru? Odgovor je sasvim jasan”, rekla je Hua Chunying.

Dodala je kako je za Kinu legitimno i opravdano da rasporedi potrebne i ograničene objekte nacionalne obrane na svojim otocima i hridinama, budući da to radi s ciljem samoobrane, što joj jamči međunarodno pravo.

“Kina ima nacionalnu obrambenu politiku koja je po prirodi obrambena u prirodi i nećemo napasti druge, osim ako oni ne napadnu nas”, rekla je Hua Chunying.

Pozvala je Sjedinjene Države da odustanu od besmislenog agitiranja i učine više da doprinesu uzajamnom povjerenju, suradnji, regionalnom miru i stabilnosti.

Kao odgovor na američki potez da se Pacifičko zapovjedništvo preimenuje u Američko indopacifičko zapovjedništvo (U.S. Indo-Pacific Command), Hua je pozvala Sjedinjene Države da u regiji Azije i Pacifika djeluju odgovorno, bez obzira na promjenu imenu, to da igraju konstruktivnu ulogu u regionalnom miru i stabilnosti.

Mattis: “Nade svijeta se polažu u pregovore sa Sjevernom Korejom”

Što se tiče politike Washingtona o Sjevernoj Koreji, čelnik Pentagona na summitu u Singapuru uvjeravao okupljene kako američka vlada zagovara dijalog i ulaže diplomatske napore.

U tom smislu, Mattis je spomenuo predstojeći sastanak Donalda Trumpa i Kim Jong-una, koji je zakazan za 12. lipnja i rekao kako su “nade svijeta usmjerene u ove pregovore”.

Američki ministar obrane je također ponovio kako SAD traže “punu i provjerljivu denuklearizaciju Korejskog poluotoka”.

Mattis je dodao i kako prisutnost američke vojske u Južnoj Koreji neće i ne bi trebala biti tema pregovora tijekom sastanka Donalda Trumpa i Kim Jong-una, koji bi se konačno trebao održati za desetak dana u Singapuru.

Kina je dobila bitku za Južno kinesko more bez ispaljenog metka

FOTO – Ključne američke vojne baze u indopacifičkoj regiji

Američka vojna prisutnost blizu Kine

Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
taKi
5 godine prije

Naravno.A zna se i kako su “indijanci” prosli…

rodoljub
5 godine prije

Ha, ha, ha, kakvo licemerje. “Indopacifikom trebaju dominirati Amerikanci” – kaze Mattis . Nije nam rekao po cijoj zapovedi to treba biti tako .

ZЪVЪNIMRЪ
5 godine prije

kao da gledam mapu uragana

MilnaCZ
5 godine prije

Ne nasjedate na dezinformacije Mattisa i novina,nista on vise tu neodlucuje,glavni iigrac u globalnoj moci bití Kina a ne amerika,americka moc se ruší kao kula od karata,to samo slijepi nevide.

Churko
5 godine prije

U svijetu postoje normalni, oni manje normalni i ludjaci poput amerikenjaca medju kojima se opet po svojoj ludosti isticu Trump, ovaj Matis i onaj Pimp, dobro moze im se prikljuciti i Trumpova kcer Ivanka.

tuf
5 godine prije

Ameri jako dobro znaju da kontrolom tih pomorskih arterija postižu ucjenu i kontrolu nad Kinom.

Dopizdilomi
5 godine prije

Ali je u redu da SAD dominira. Mrš govedo imperijalističko. Branite američke granice u Libiji, Afganistanu, Siriji, Ukrajini, Vijetnamu. Jebote pa nisam znao da SAD graniči sa toliko zemalja. Morat ćemo izgleda ispravljati zemljopis i povijest jer su ameri poznatiji i stariji od starih Grka.

Laki Topalović
5 godine prije

Samo US Army treba bit i teći će med i mlijeko. Mrš,…. Dabogda vas pomeli uragani, skakavci, poplave i sve biblijske i druge pošasti.

Musa Kesedzija
5 godine prije

Bolje Amerikanci nego Kinezi!

Musa Kesedzija
5 godine prije

Bolje Amerika nego Kina,

Spartak
5 godine prije

“Nijedna nacija ne može i ne bi trebala dominirati na ovom području”, kaže ovaj.. Rečenica dobro zvuči samo zato jer je usanski lopina ispustio na kraju rečenice dvije riječi: “…osim USA”.

Kile
5 godine prije

Ni jedni ni drugi tu nemaju šta raditi, tisuće kilometara udaljeno od kine, a desetke tisuća od amerike

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.