Kina kupuje rusku naftu iznad granice cijene

Nafta
6 komentara

Ruska ESPO nafta sa Dalekog istoka prodaje se iznad granice cijene koju je Zapad nametnuo u Aziji od 60 dolara po barelu, objavio je Bloomberg u petak, zaključujući da Moskva možda koristi svoje tankere i osiguranje kako bi zaobišla sankcije.

Izvoznu cijenu za ESPO klasu za januarske isporuke procijenili su u četvrtak na 67,11 dolara nezavisni provajder informacija o cijenama Argus Media i brojne kineske nezavisne rafinerije koje su već rezervirale terete nafte za taj mjesec.

EU, zemlje G7 i Australija su 5. decembra uvele ograničenje cijena ruskog izvoza nafte na more od 60 dolara po barelu. Njime se zapadnim kompanijama zabranjuje da pružaju osiguranje i druge usluge za isporuke ruske nafte, osim ako se teret ne kupi na ili ispod postavljene cijene.

Trgovci upoznati sa ovim pitanjem rekli su za Bloomberg da prodaja ESPO sirove nafte iznad gornje granice može značiti da Rusija sama obezbjeđuje tankere i osiguranje za pošiljke koje se mogu isporučiti sa Dalekog istoka u Kinu za nekoliko dana.

Kina, najveći ruski kupac nafte, nije potpisala gornju granicu cijena, a trgovci kažu da posluju kao i obično.

Nezavisne rafinerije su dominantni kupci ESPO klase i „ne mare baš za gornju granicu cijena. Sve što rade je da analiziraju brojke da vide da li isporučene cijene donose dobar profit ili ne”, rekao je Reutersu ranije ove sedmice izvršni direktor trgovine iz neimenovane nezavisne rafinerije.

Najmanje jedan ESPO teret sa dolaskom u decembar prodan je nezavisnoj rafineriji uz popust od 6 dolara po barelu u odnosu na februarsku cijenu ICE Brent na bazi isporuke franko brod (DES), javio je Reuters, pozivajući se na trgovce koji su upoznati sa dogovorom. Po trenutnoj cijeni nafte tipa Brent, to znači da se ESPO teret prodavao za oko 68 dolara po barelu.

U oktobru su mediji izvijestili da ruski naftni glavni Rosneft proširuje svoj posao čarteriranja tankera, u pokušaju da pomogne kupcima u regijama koje nisu pod sankcijama da dobiju zalihe nafte bez odlaganja, nakon što embargo EU stupi na snagu. U izvještajima se navodi da su kupci tražili od Rosnjefta da osigura isporuku do krajnjeg odredišta i pokrije troškove osiguranja i transporta.

Rusija je više puta ponavljala da neće prodavati naftu zemljama koje podržavaju ograničenje cijena.

kinaNaftarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

To suludo ograničenje provode samo vazalne zemlje. KIna to nije.

tihobl
1 godina prije

Kina kupuje naftu i plin po normalnoj cijeni i to u juanima. Cijena ural nafte je uvijek nesto niza bila od bert nafte, ali za dolar visa od americke vti.

Nekidan smo vode citali rojtersovu laz o cijeni ural nafte od 48 dolara. To jeste osnovna cijena na koju ide transport, osiguranje, izvozna carina i ostalo. Rusi naplacuju izvoznu carinu od 25%.

Nego da se vratimo na Kinu. Kina kupije naftu po normalnoj cijeni. Oscilacije cijena su smanjene zbog dugorocnih ugovora i zbog placanja u juanima. Dosli su u SA da obezbjede stabilnost energenata na duze staze (ne samo nafta i plin, vec i vodonik). A onda ce moci isplanirati naredna 4 petogodisnja plana razvoja. Totalna suprotnost od zapada kome odgovaraju velike oscilacije kako bi na berzi mogli zaradjivati nabrzaka, a za razvoj ih nije briga.

goran
1 godina prije

bravo rusi,ko jebe zapšad i šta oni donose,sve što je zapad uspio dosad napraviti je to da rusija prosperira još više dok zapad pati i propada,tu mislim na ljude ne na mafiju koja vlada zapadom,oni nisu ljudi o0ni su čudovišta koje treba likvidirati i zbrisati sa lica zemlje i njih i njihove obitelji i svu rodbinu

kiza
1 godina prije

Posle će tu istu naftu kupovati zemlje koje ograničavaju cijenu, ali po 85 dolara.

gogo
1 godina prije

baš kinu boli kuki za eu i ameriku

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI