Kina ne priznaje sankcije protiv Damaska i pozvala je Siriju u klub Novog puta svile

Novi-Put-Svile
27 komentara

Kineski poziv Siriji da se pridruži megaprojektu Novog puta svile se protivi američkim sankcijama, kaže Bouthaina Shaaban, politička savjetnica sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada.

U intervjuu kojeg je u četvrtak dala za libanonski kanal Al-Mayadeen, politička i informativna savjetnica u predsjedništvu Sirijske Arapske Republike, Bouthaina Shaaban, pohvalila je sudjelovanje delegacije iz Damaska, na zahtjev kineske vlade, na Drugom međunarodnom forumu “Jedan pojas – Jedan put” koji se održava u Pekingu između 25. i 27. ovog mjeseca.

Savjetnica sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada je naglasila je kako je ravnopravno sudjelovanje Damaska na  spomenutom forumu “važna poruke protivljenja američkim sankcijama protiv Sirije i Irana”.

U tom smislu, istaknula je čvrstoću i otpor Sirijaca suočenih sa sankcijama i ekonomskim pritiscima američke vlade, kao što su to učinili u borbi protiv terorizma, iz kojeg su izašli kao pobjednici.

“Sirijski će narod imati strpljenja u teškoj gospodarskoj situaciji, jer je zadržao strpljenje u borbi protiv terorizma”, kazala je dužnosnica.

Na Drugom međunarodnom forumu “Jedan pojas – Jedan put” je na čelu sirijske delegacije Bouthaina Shaaban osobno, a na forumu u Pekingu sudjeluje više od tisuću poduzetnika iz oko 120 zemalja. Osim toga, na skupu će sudjelovati ukupno 37 šefova država i vlada te više od 100 ministara iz cijelog svijeta.

Važnost sudjelovanja Sirije na ovom međunarodnom summitu proizlazi iz njezine povijesne uloge na Putu svile, jer je u vrijeme drevnog Puta svile roba s istoka dopirala do Mediterana kroz sirijske pokrajine Palmiru i Aleppo, kako bi na kraju završila u Europi, točnije u Rimu u današnjoj Italiji.

U okviru projekta Novog puta svile vlada Pekinga planira slati svoje proizvode kopnenim putem iz Kine do Mediterana, a ta ruta prelazi preko Irana i Iraka.

Novi put svile je ogroman komercijalni i infrastrukturni projekt koji je dizajnirala Kina, a pokrenut je 2013. Cilj mu je povezivanje Europe, južne i istočne Azije, srednje Azije, Bliskog istoka i Latinske Amerike.

Washington je snažan kritičar kineske inicijative i na različite zemlje je čak vršio pritisak kako se ne bi pridružile projektu Pekinga. Sjedinjene Države Novi put svile smatraju velikom prijetnjom njihovim interesima i inicijativom koja će, ako se u potpunosti realizira, glavnom američkom rivalu, Kini, dati znatne prednosti na globalnoj razini.

Kineski predsjednik Xi Jinping tvrdi kako se Novi put svile uglavnom fokusira na ekonomsku i humanitarnu sferu i na borbu protiv terorizma. Osim što je važna zemlja na kopnenoj ruti od Kine do istočnog Mediterana, Sirija je za projekt posebno važna zbog iskustva u borbi protiv terorizma, ali i zbog velikog broja kineskih ekstremista koji su se u sirijskom ratu pridružili Al-Qaedi i takozvanoj “Islamskoj državi”.

Kina planira sudjelovati i u obnovi zemlje, a ključ uspjeha tih planova je kineska politika koja izbjegava vojne intervencije i suzdržana potporu Damasku. Peking je ranije izrazio želju da, uz Rusiju i Iran, pomogne Siriji.

To Kinu čini ključnim čimbenikom ne samo u okončanju sukoba, nego i obnovi zemlje uništene ratom. Suradnja između Kine, Turske, Rusije i Irana mogla bi se pokazati kao najproduktivniji čvor političke sinergije.

Nakon rata će Europi trebati kineska suradnja za poslove u Siriji, ali je za Damask Kina mnogo prikladnija za sudjelovanje u opsežnim naporima obnove, jednom kada se uspostave stabilnost i sigurnost u Siriji.

Osim toga, blizina Kine tripartitnim pregovorima u Astani azijskog diva stavlja u povoljniji položaj kako bi se podržala sva pregovaračka rješenje koja su u skladu s Rezolucijom 2254 UN-a.

Konačno, tu je i prostor za Tursku, koja može odigrati ključnu ulogu u povezivanju jednog od najvažnijih dijelova Novog puta svile koji povezuje Aziju s Europom. Preko svoje 911 kilometara duge južne granice, Turska kineskim tvrtkama može osigurati pristup sjevernoj Siriji, gdje dvije zemlje mogu koordinirati napore u obnovi uništene sirijske infrastrukture i razvoju transportnih pravaca Novog puta svile. Sve planirane projekte Peking ipak ne želi provesti bez suglasnosti vlade u Damasku i zato su Bouthaina Shaaban i sirijski dužnosnici dobili pozivnicu za Drugi međunarodni forum “Jedan pojas – Jedan put”, koji se upravo održava u Pekingu.

Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
PrahaMilan
4 godine prije

Taj samit u Kini ovih dana puno ce znaciti na novi geopolticki događaj u svijetu,jako puno..Kad sam pisao da Kina novi globalni igrac i preuzima igru od amera i engleza,mnogi su mislili da pisem gluposti.A ova afera oko zagađene tzv.ruske nafte,obustava dovoza u njemakcoj,poljskoj,bjelorusiji,ceksoj,slovackoj,ukrajini naftovodom druzba ,odlican potez Putina.od sada cete placati naftu i plin rubljima ili zlantim rubljem ili nema vise nafte ili plina..odpis petrodolara ide punom parom..sve ide prema planu..

Laki Topalović
4 godine prije

A Hrvatska, koja sada ovisi o Kini, za brodogradnjui željeznicu do Budimpešte, poslala u Peking ministra Krstičevića, koji ama baš nikakav ugovor ne može potpisati. Ludilo, majke mi. Ili je bila “jezikova juha” iz američke ambasade za 17 + 1 u Dubrovniku

samo tako
4 godine prije

U svakom slučaju, zapadnjaci se mogu oprostiti od izgradnje u Siriji. Zasluženo

Trubadur
4 godine prije

Koliko sam ja do sad uspeo shvatiti od nama svih poznatih twiteraša, koji prenose stvari iz Sirije, je podjela obnove za Siriju u glavnom podijeljena….. Kina dobija infrastrukturu, Rusija naftu i plin a Iran telekomunikacije….

Ante
4 godine prije

U cijelo toj stvar je najbolji dio je da je Amerika zaslužna što Kina sada stvara taj novi put svile. Zapravo Američka pohlepa bogataša koja je počela krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća kada je počelo uništavanje i preseljenje proizvodnje iz Amerike u Kinu. Sjećam se kako su se onda Američki metalurški radnici žalili da su ostali bez posla, jer su im poslodavci dali otkaze, a potpuno nove pogone tvornice su prodali Kinezima. Kinezi su rastavili tvornicu i sve su preselili u Kinu. Danas trideset godina kasnije Kina ima toliko jaku rastuću ekonomiju da ju Amerikanci ne mogu nikako uništiti sa nikakvim sankcijama, jer doslovce ovise o Kinezima. Amerikanci samo priželjkivali jeftinu radnu snagu, ali to nisu mogli sprovesti u djelo kod sebe, Kina je imala jeftinu radnu snagu i to su iskoristili. Na žalost običnog čovjeka na obije strane, koji je tu najviše stradao.

beskorisna budala
4 godine prije

‘…predsjedništvu Sirijske Arapske Republike, Bouthaina Shaaban..’ kad se samo sjetim da sam u osnovnjaku zajebavo Željku Šaban da šta je ona posinak od Šaulića Šabana..

Ivan
4 godine prije

Svi su nešto dobili, osim protihrvatskih smradova iz SDP-a i HNS-a koji su mudro naoružavali džihadiste, a protiv Assada, kao mudra “prijateljica” Sirije, a u biti protuhrvatski smrad

Ivan
4 godine prije

Kina je nezaustavljiva, komedijaši iz EU joj mogu samo plpušiti

Crni žutokljunac
4 godine prije

Nešto ne izgleda da se prostor za put svile slučajno otvorio.Čak bi reko ovako laički da je do toga došlo koordinacijom,svak odrađuje svoj dio posla i ulogu.Ovaj Trump sve nešto galami,najnaoružaniji su na svijetu,mogli bi zapaprit,al se miču.

Aga
4 godine prije

Pametno razmisljanje Kine Euroazija s Afrikom je jedna uvezana cjelina tj puno lakse povezana od amerika i australije obicnih otoka koje jedino drzi jaka mornarica

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.