Kineska brodogradilišta proširuju se kako bi išla u korak sa planovima o nuklearnim podmornicama PLA

Kineska podmornica
9 komentara

Kako se kineska mornarica nastavlja širiti, ona postojeća brodogradilišta gura do krajnjih granica. Nedavni satelitski snimci pokazuju da je jedini objekat u zemlji za izgradnju nuklearnih podmornica u značajnoj ekspanziji.

Fotografije snimljene južnokorejskim izviđačkim satelitom Arirang-2 19. septembra pokazuju da se brodogradilište Bohai u mjestu Huludao, u kineskoj provinciji Liaoning, nalazi usred velikog projekta proširenja.

Prema USNI News, koje su prve dobile sliku putem Shadow Break Intl, Bohai gradi drugu proizvodnu halu, omogućavajući istovremeno izgradnju dvije podmornice.

Trenutno brodogradilište može da gradi samo jednu veliku podmornicu na nuklearni pogon, što znači da mornarica Narodnooslobodilačke vojske (PLAN) može da dobije samo jednu novu podmornicu.

Asia Times je u junu izvijestila da Bohai širi svoje pogone od 2014. godine, ali s pojavom nove napadačke podmornice na nuklearni pogon tipa 095 i predstojeće podmornice sa balističkim raketama tipa 096, postojeći objekti vjerovatno ne mogu praviti više od jedne podmornice odjednom. Međutim, USNI News tvrdi da svaka hala već može da pravi dvije podmornice odjednom.

Za mornaricu koja se nada da će dobiti najmanje šest novih napadačkih podmornica na nuklearni pogon u narednoj deceniji, to je uznemirujuće usko grlo.
Proširuju se i druga kineska brodogradilišta, poput masivnog projekta izvan brodogradilišta Jiangnan u Šangaju, gdje se grade dva nova nosača aviona tipa 002 za PLAN.

brodogradilištekinaPLApodmornice
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Uskoro i podmornice na akciji “Sve po 12 kuna”.

Holm
3 godine prije

Mornarica Narodnooslobodilačke vojske se sprema za veliki rat, samo ne znam protiv koga?

Bosanac
3 godine prije

Ne bih se usudio vozit Kineskom podmornicom, a kamo’li na nuklearni pogon.

efvireufvesirfvierfv
3 godine prije

Pričao sam o tome prije koju godinu da imaju dokove za dvije podmornice odjednom, i vidim da slušaju ono što trubim desetak godina kako moraju imati nuks u dovoljnoj količini za odvračanje.

Max
3 godine prije

Kina se očito sprema na rat i pojačava proizvodnju modernijih tipova naoružava..

chosmos
3 godine prije

Protiv koga se svi više naoružavaju? Dovoljno je i ovo što imaju da unište cijeli svijet 50 puta. Npr Kina baci svoje atomske na Amriku, i Amerika na Kinu.. neće se samo oni međusobno uništiti nego i cijeli svijet. Zato čemu smisao da imaš 1000 nuklearkih kad ti je dovoljno i 10-ak

Plavi
3 godine prije

Bas si pametan..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI