Ključni ruski crnomorski gasovod pod prijetnjom

Turski tok
31 komentar

Ako se ošteti plinovod Turski tok, njegov operater neće moći izvršiti sanaciju štete jer je holandska vlada oduzela ključnu licencu zbog sankcija EU protiv Rusije, navodi u četvrtak američki državni RFE/RL.

Izdavanje je tvrdilo da je dobilo pismo od Olega Aksjutina, izvršnog direktora South Stream Transport BV, kojim se obavještavaju menadžeri kompanije da obustave sve radove i raskinu ugovore sa zapadnim dobavljačima. U pismu je navodno datirano 14. septembar i kaže se da je Holandija – u kojoj je kompanija registrovana – poništila svoju dozvolu za rad od 17. septembra.

South Stream Transport upravlja Turskim tokom, gasovodom koji je završen 2020. godine, koji ide ispod Crnog mora do Turske, a zatim do Srbije i Mađarske. Ima godišnji kapacitet od 33 milijarde kubnih metara gasa. Kako prenosi Reuters, SouthStream je u četvrtak potvrdio da je licenca oduzeta, ali je rekao da je zatražio nastavak i “nastavit će transport gasa”.

Suspenzija utiče na “sve ugovore koji se odnose na tehničku podršku gasovoda”, uključujući “dizajn, proizvodnju, montažu, testiranje, popravku, održavanje i obuku”, navodi RSE.

Iako nema izvještaja o prekidima u snabdijevanju Turskog toka, RSE/RL napominje da je veći dio cjevovoda na dubini od tri kilometra i da je potrebno stalno pratiti oštećenja zbog “seizmičke aktivnosti”.

Ovo otkriće dolazi samo nekoliko dana nakon što su oba plinovoda Sjeverni tok ispod Baltičkog mora onemogućena u seriji eksplozija, ispuštajući milione kubnih metara gasa u vodu. Ruski predsjednik Vladimir Putin opisao je eksplozije kao “čin međunarodnog terorizma” i Moskva namjerava da ga iznese pred Vijeće sigurnosti UN-a.

NATO je u četvrtak saopćio da su cjevovodi oštećeni u nečemu što se činilo “namjernim, nepromišljenim i neodgovornim aktima sabotaže”, obećavajući da će odgovoriti na svaki napad na njegovu kritičnu infrastrukturu “jedinstvenim i odlučnim odgovorom”.

SAD, koje su dugo pokušavale da zaustave Sjeverni tok i uspjele izbaciti iz kolosijeka prethodnik Turskog toka Južni tok – kojim je holandska kompanija prvobitno trebala upravljati – poricale su da imaju bilo kakve veze s eksplozijama u Baltičkom moru.

Komentirajući prijavljenu sabotažu u utorak, američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da to neće biti “u ničijem interesu”, ali je potom dodao da situacija predstavlja “veoma značajnu priliku” za EU da “konačno okonča” svoju ovisnost o Rusiji i „ubrza prelazak na obnovljive izvore energije“.

Turski tok je posljednji preostali plinovod za ruski prirodni plin koji je stigao u EU. Naftovod Jamal kroz Poljsku je zatvoren u maju, zbog ruskih kontrasankcija Varšavi, dok je Gazprom obustavio isporuke preko Ukrajine 27. septembra.

eurusijaSankcijeTurski tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

“..situacija predstavlja veoma značajnu priliku..”. Ovakve izjave otkrivaju sve!planirali su onesposobiti cijevi,govorili o tome i sada su to učinili.sjetite se schwaba i njegovih trabanata na početku plandemije..stalno su isticali kako covid 19 kriza zapravo predstavlja veliku priliku..za njihove antiljudske planove,naravno.nish nije slučajno.hvala.

tihobl
1 godina prije

Prije 5-6 dana rusi su onemogucili grupu koja je pokusala da minira turski tok na jugu Rusije.

Tupko Glupko
1 godina prije

Zanimljivo da su Rusi bili 50% vlasnici South Stream Transport BV, da bi kupili preostalih 50% nakon što je EU uvela prve sankcije Rusiji 2014. godine. Svoje udjele su tada Gazpromu prodali talijanski Eni, francuski EDF i njemački Wintershall. Turkstream na treba brkati sa TANAP-om (Trans-Anatolian gas pipeline). Turkstream ide od ruskog obalnog grada Anape podmorjem preko čitavog Crnog Mora do turskog obalnog grada Thracea u Turskoj koji je vrlo blizu Bugarskoj. TANAP ide od krajnjeg istoka Turske (dolazi iz Gruzije i Azerbejdžana) i ide kopnenim putem kroz čitavu Tursku do njezinog krajnjeg zapada, i zatim se nastavlja kroz kopneni dio Grčke i Albanije, te podmorjem završava u Brindisiju u južnoj Italiji (taj dio plinovoda kroz europski dio zove se TAP – Trans-Adria Pipeline). Izgleda da je ovo jedini način da se zaustavi podrška Europe za rat u Ukrajini ili baš da se pokrene masovni rat u Europi – obustaviti… Čitaj više »

Vojni analitičar
1 godina prije

“Holandija – u kojoj je kompanija registrovana – poništila svoju dozvolu za rad…” “Suspenzija utiče na “sve ugovore koji se odnose na tehničku podršku gasovoda”, uključujući “dizajn, proizvodnju, montažu, testiranje, popravku, održavanje i obuku”, navodi RSE” I što je pouka ove priče (jednako kao i Siemensovog “servisiranja” turbina u Kanadi)? Narodski rečeno – uzdaj se u se i u svoje kljuse. Sva ta hvaljena međunarodna suradnja i trgovina, transfer tehnologija i znanja, bla, bla… Sve to čini zemlju ovisnijom o vanjskim faktorima pa tako i neotpornijom na ucjene i iznude. Svaka država koja želi zadržati svoju kakvu-takvu suverenost i neovisnost, a pogotovo države koje pretendiraju biti svjetske sile (kao Rusija) ili regionalne sile (recimo Turska) moraju biti sposobne same proizvoditi i održavati osnovne infrastrukturne objekte, kao i neophodne proizvode bez ikakve “pomoći” iz inozemstva ili “suradnje” sa “stranim partnerima”. To podrazumjeva naravno osnovne infrastrukturne objekte poput cesta, mostova, pruga, ali… Čitaj više »

Nekoime
1 godina prije

Imalo bi to i svojih prednosti. Izlazak Turske iz NATO-a, npr.

Mlata
1 godina prije

Neće ga pipnuti….Srbija “čvorište” bude

Max
1 godina prije

Vjerojatno slijedeća meta,

Kit
1 godina prije

Sto ga prije miniraju to bolje, onda mozak krene drugacije raditi, bolje razmislja, snalazi se, i brze dolazi do cilja, a to nedostaje mozgovima u paralamentima diljem EU.
Cilj je kako prezivjeti hladnocu predstojece zime, komfor dosadasnji mogu zaboraviti.
A zeleni ce ih prcati za lozenje drva jer eto dimnjaci ce zagaditi lijepu nasu zelenu planetu.

Narod ne spominjem jer njima zadnje dolazi iz glave u guzicu, a i dosta ih se cepilo tako da žal

hiber
1 godina prije

To Sultan kontrolira. Nece nista biti dok Putler plaća zaštitu Sultanu. Rusija je pokusala blokirati Kazahstanu naftu. Otprilike blokada je trajala 3 dana, a onda je Putler osobno zavriskao da se naftovod odblokira.

Zigi
1 godina prije

“da je veći dio cjevovoda na dubini od tri kilometra i da je potrebno stalno pratiti oštećenja zbog “seizmičke aktivnosti”.
Od kuda 3 kilometra dubine?

Lucija, prva
1 godina prije

“Međunarodna suradnja”?
Šta je to? To – ne postoji. Postoji međunarodna trgovina.
To je ono kada Hrvatska izveze kWh po jednoj cijeni…a uveze – po drugoj.
Izveze naftu po jednoj cijeni u Mađarsku, uvezen po drugoj.
Naravno, manjak u proračunu. Još bolje. Zaduživanje.
I postoji još jedna međunarodna stvar: ulaganje kapitala. Npr u Kinu. Pa oni imaju medicinsku opremu i lijekove.
Sad mi recite: je li bilo koja EU država bilo što uložila u neki proizvodni kapacitet za osnovne lijekove aspirine i antibiotike, od tzv kovid krize? A kad su se svi tukli za maske i zaštitna odijela. A, bome, i otimali avioni.

bilmez
1 godina prije

Pitanje vremena kad i ta cijev leti u moru.

nessy
1 godina prije

Kad Rusi jednom odluce udariti uzvrat, pa kad pokidaju opticke kablove prema Americi i Australiji, to ce biti strasan zlocin?

gigi pinna
1 godina prije

Ovdje je Turska u pitanju, a ne pedero-lobotomizirani Europljani. Ne vjerujem baš da bi se ovdje zio-naziji usudili na diverziju, mada sve je moguće.
Prekinuti veze Turske i Rusije ne mogu, a ovi Euro-kvislinzi sve rade što im gazde iz Washingtona narede.

gigi pinna
1 godina prije

Ali kako to da ti Rusi koji i žive od nafte i plina nisu u stanju sami servisirati te šugave plinovode i naftovode? Ta njihova industrija i tehnologija Bože sačuvaj!

gogo
1 godina prije

pitanje je vremena kada će rusi iz osvete dizati u zrak lng tankere pa čak i terminale, Amerika će uništiti europu !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI